Natuurmomenten: Regenwater vasthouden

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Op deze mooie bijna lenteachtige woensdag neemt Sjaak even de water- en stormschade op.

Twee jongedames op gympies proberen met een camera het nu verwierde landschap op de gevoelige plaat vast te leggen. Dat komt niet goed dames. En inderdaad, bij de eerste de beste hindernis, een afgebroken tak en een waterplas, is het al afgelopen met de pret. Een andere jongedame, op laarzen en met hond, heeft wel een goed beeld van de schade en dat belooft niet veel goeds.

Een honderdtal kramsvogels bovenin de boomtoppen zet met hun scherpe tsjakkende geluid de juiste toon in het geknakte bos. De eerste resultaten van het extreme weer laten zich al snel zien. Veel water en overal omgewaaide bomen. Maar toch, wanneer het zonnetje eenmaal goed doorbreekt, dient zich ook de aankomende lente al aan. Naast de struiken en bomen zoemen er links en rechts over het open veld alweer hommels en muggen door de lucht en kijk daar, vanonder het lange gras komt zomaar een rupsje aan geschuifeld langs een afrasteringspaal. Daar zit ie dan, lekker in het zonnetje en het is zo te zien een wel heel erg vroege St. Jacobsrups.

En kijk daar, twee paartjes buizerds die al tuimelend door de lucht aan het baltsen zijn. Die donkerbruine uit het grove dennenperceel heb ik vorig jaar betrapt op het transporteren van een heuse ringslang. Het 120 cm lange kaalgevreten skelet lag later onder de horstboom. Mooi, kijk daar, een winterkoninkje duikt vanaf een krentenstruikje snel het struikgewas weer in.

Oei, dat is ook niet mis zeg! Dikke populieren zijn hier als lucifersstokjes afgeknapt. En daarginder, even kijken, daar is een hele rij zwarte elzen omgegaan. Allemaal in de wetering die veel water afvoert. Voor deze bomen in het water en ook voor de benedenstroomse duiker zorgen takken en door het water meegevoerd ruigte voor dammetjes in het water die de afvoer belemmeren. En juist daar kunnen boer en burger later dan weer ongemerkt van profiteren. Waarom? Nou, laten we het water zolang mogelijk vasthouden, want voor we het weten wordt er weer geklaagd over een te lage grondwaterstand. En ja, bovendien verdelen we ook een beetje de pijn zodat ze niet in het lager gelegen benedenstroomse gebied onnodig lang met een teveel aan hoogwater zitten. Het regenwater vasthouden, bergen en overtollig water geleidelijk afvoeren. Dát is het motto!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.