Misdaadcijfers in Raalte opnieuw gedaald

Minder diefstal en inbraken; digitale criminaliteit blijft punt van zorgRAALTE – Het afgelopen jaar daalden de criminaliteitscijfers van de gemeente Raalte opnieuw. Het totaal aantal misdrijven ging van 790 misdrijven in 2020 naar 752 in 2021. “Specifiek zien we de cijfers bij de klassieke vormen van criminaliteit, zoals diefstal en inbraak, dalen”, zo melden de gemeente en de politie IJsselland. “Het aantal woninginbraken daalde bijvoorbeeld van 37 naar 20. De sterke stijging van gedigitaliseerde fraude in de afgelopen jaren, zien we nu stabiliseren, maar de aantallen blijven hoog: 276 in 2020 en 267 in 2021.”

De politie merkt dat er een verschuiving plaatsvindt van fysieke inbraken naar digitale, waarschijnlijk als gevolg van de coronacrisis waardoor veel mensen meer thuis zijn. Door meldingen van alerte inwoners werden het afgelopen jaar enkele acties ingezet, waarbij verdachten van digitale criminaliteit konden worden opgepakt. Het ging daarbij om spoofing, waarbij oplichters bellen vanaf een bestaand telefoonnummer van een bank en doen alsof zij bellen als een medewerker van die bank. Om digitale criminaliteit nog beter tegen te gaan, wordt in april een themaweek met voorlichtingsactiviteiten georganiseerd. De nadruk ligt op het leren herkennen van signalen en het verhogen van de meldingsbereidheid.
Het is zeer aannemelijk dat de gevolgen van het coronavirus terug te zien zijn in de landelijke cijfers. Neem het aantal winkeldiefstallen. Dat is gedaald. Dat kan ook te maken hebben met het gegeven dat veel winkels tijdens de lockdown gesloten waren. “Maar denk ook aan geluidsoverlast”, vertelt Jorien Stevelink, teamchef van politie IJsselland-Zuid. “Mensen hebben meer thuis gezeten. Misschien waren er wel feestjes elders. Dat zorgt er dus voor dat je eerder meldingen krijgt.” Burgemeester Martijn Dadema meldt dat er ook wel een aantal coronabekeuringen zijn uitgeschreven. “Zeker van 2020 tot begin 2021 hebben we flink gehandhaafd. Het bleef hier redelijk binnen de kaders. Maar tijdens de avondklok zijn er wel bekeuringen uitgeschreven. De meeste in het verkeer op de N35 en de N348. Maar dat zijn grotendeels passanten.”
“Desondanks heerst er in de gemeente Raalte over het algemeen gelatenheid. Er werd veel gevraagd van onze ondernemers, maar er hoefde maar weinig opgetreden te worden tegen het overtreden van de coronaregels”, zo melden de politie en de gemeente gezamenlijk.

Succes

De politie gaat zich de komende jaren richten wederom richten op opsporing en ondermijning, zoals de aanpak van drugscriminaliteit, gedigitaliseerde criminaliteit en de bijdrage aan een veilig buitengebied. Het politieteam beschikt over een interventieteam, dat snel en gericht ingezet kan worden op onder andere drugscriminaliteit. Dat team houdt bijvoorbeeld onopvallend huizen in de gaten waar mogelijk drugs wordt gedeald. “Daar hebben we een aantal keren succes mee gehad, ook in de gemeente Raalte”, zo vertelt Stevelink. “Dat zetten we dus voort.” Alles om de heterdaadkracht te vergroten. “Door de integrale samenwerking hierin kon naast strafrechtelijk, ook bestuurlijk worden opgetreden. In een aantal gevallen is een last onder dwangsom voor het dealen van drugs opgelegd”, zo melden de gemeente en de politie gezamenlijk.

Jeugdbende

Verder ligt de focus op de aanpak van overlast en criminaliteit in het buitengebied, zoals het dumpen van afval; diefstal van diesel of GPS- landbouwmachines; drugshandel; illegale opslag in schuren; hennepteelt in maislanden en xtc-labs. In 2021 hebben politie, brandweer en gemeente ongeveer tweehonderd adressen bezocht en inwoners hierover gesproken. Ten slotte blijft de politie zich richten op handhaving van de openbare orde, verkeersoverlast, criminaliteit en overlast van jeugd. “Een jaar of zes geleden hadden we hier in Raalte te maken met een kleine jeugdbende”, vertelt burgemeester Dadema. “Een aantal leden is inmiddels op het rechte pad, maar je moet dat wel blijven monitoren. Anders loop je het risico dat ze van de radar verdwijnen en in de serieuze criminaliteit belanden of elders, niet in onze gemeente, opduiken.”

Kader met raster: ANPR-camera’s

Volgens burgemeester Dadema is het nog niet definitief, maar lijkt het er wel op dat er ook in de gemeente Raalte zogenaamde ANPR-camera’s (voor automatische nummerplaatsherkenning) komen langs de belangrijke doorstromingswegen (N35 en N348). “De politie is momenteel bezig met vervanging van de camera’s elders, maar wil daarna verder kijken naar uitbreiding. Het is aannemelijk dat ze ook hier komen, maar ze moeten er eerst hangen voordat ik de vlag wil uitsteken. Maar ik ben hoopvol. Ik hoop dat ze er dit jaar komen.”

Raalte
2020 2021 Verschil
Diefstal/inbraak woning 37 20 -17
Diefstal/inbraak box/garage/schuur/tuinhuis 7 4 -3
Diefstal uit/vanaf motorvoertuigen 12 7 -5
Diefstal van motorvoertuigen 2 2 0
Diefstal van brom-, snor-, fietsen 40 35 -5
Drugshandel 15 13 -2
Zakkenrollerij 1 4 3
Zedenmisdrijf 4 12 8
Openlijk geweld (persoon) 1 2 1
Bedreiging 26 21 -5
Mishandeling 22 32 -10
Straatroof 1 1 0
Overval 0 0 0
Vernieling cq. zaakbeschadiging 72 89 17
Diefstal/inbraak bedrijven en instellingen 26 11 -15
Winkeldiefstal 24 19 -5
Horizontale fraude 276 267 -9
Overlast door verwarde personen 96 97 1
Vuurwerkoverlast 51 34 -17
Drugs/ drankoverlast 40 39 -1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.