Miriam Zijp lijsttrekker GroenLinks Olst-Wijhe

OLST-WIJHE – Miriam Zijp is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de lijsttrekker van GroenLinks Olst-Wijhe. Wilfred Vruggink staat op de tweede plek van de kandidatenlijst; Gerjo van der Horst op drie, Mohamad Nasab op vier en Piet Eusman op vijf. Huidig fractievoorzitter Ferdi Hummelink keert hoogstwaarschijnlijk niet terug in de raad. Hij staat op de tiende plek. GroenLinks heeft op dit moment twee zetels in de gemeenteraad.

Het was voor Miriam in 2018 een verrassing dat ze in de raad kwam. “Geweldig dat we als partij, die voor het eerst meedeed, meteen twee zetels binnen haalden”, vertelt ze. “Dat ik met voorkeurstemmen de nummer twee op de lijst voorbij zou gaan, had ik als eerste vrouw op de lijst misschien wel kunnen bedenken, maar ik was er toch niet helemaal op voorbereid. Dat is deze keer wel anders!”
De afgelopen vier jaar heeft Miriam dus veel ervaring opgedaan in de raad. Hoe kijkt ze op deze periode terug? “In het begin was het natuurlijk alle zeilen bijzetten. We wisten nog niet precies hoe alles werkte en hoe we onze rol het beste konden pakken. Wat enorm geholpen heeft, is het raadsbreed akkoord. GroenLinks gelooft in samenwerken en wij vinden het waardevol dat binnen een raadsbreed akkoord alle partijen als gelijkwaardige gesprekspartners aan tafel zitten. Als het aan Gemeentebelangen ligt, gaan we weer terug naar de oude politiek. Persoonlijk vind ik dat heel erg jammer.”
Waar ze zich de komende vier jaar voor wil inzetten? Daar hoeft ze niet lang over na te denken: “Als mens en als raadslid heeft de klimaatcrisis op dit moment voor mij de meeste urgentie. Ik zie het als mijn taak voor de aankomende vier jaar om te zorgen dat het klimaat in Olst-Wijhe bovenaan de raads- en bestuursagenda komt te staan. Maar GroenLinks is niet alleen groen, we zijn ook rood. Inkomensongelijkheid, racisme, politieke vrijheid en de inhumane manier waarop we met vluchtelingen omgaan, is wat mij al sinds jongs af aan drijft om sociaal maatschappelijk actief te zijn. Hier ligt mijn hart. Daarom strijd ik voor een eerlijke en menselijke manier van besturen, en dus ook van politiek bedrijven.”

Miriam Zijp. Foto: Foto Gillissen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.