‘Leugenpompe wordt een echte eyecatcher’

RAALTE – Voor 1 april dit jaar moet het klaar zijn. Dan geeft de Leugenpompe in Heino weer water en is het gebiedje eromheen ingericht als ontmoetingsplein met een grote bank en gootjes en beekjes, waarvoor het water dan komt uit de pomp. Dat vertelt Arnoud Wierdsma, die samen met Kim van de Worp en Bernard Lute het bestuur van Stichting de Leugenpompe vormt. De uitvoer van de plannen is al begonnen.

Het Raalter college van B&W heeft hiertoe eenmalig een bedrag van 90.000 euro beschikbaar gesteld. De uitvoer van het project kost in totaal zo’n 105.000 euro. Daarvan hebben de vrijwilligers zelf in totaal zo’n 20.000 euro opgehaald.
De herinrichting van het gebied rondom de Leugenpompe (bij de NH kerk) is een van de onderdelen van de projecten die worden uitgevoerd in het kader van de centrumvisie van Heino. De projectgroep die zich daarmee bezig houdt, heeft eerder aangegeven de prioriteit te leggen bij het in ere herstellen van de Leugenpompe en de herinrichting van de Hof van Rakhorst. Voor dat laatste project ligt, zo vertelt Wierdsma, 30.000 euro van de gemeente klaar.
In de projectgroep centrumvisie Heino zitten vertegenwoordigers van PB, de Heinose Winkeliersvereniging, Heino Aktief en de gemeente samen met (onafhankelijk voorzitter) Wierdsma. De projectgroep richt zich op de uitvoer van in totaal negentien projecten. Denk bijvoorbeeld aan centrering van het winkelcentrum, verbetering van de sfeer in het centrum en het aantrekken van meer bezoekers. Een aantal van die projecten is al uitgevoerd. Voor het herstel van de Leugenpompe is een aparte stichting in het leven geroepen.
“De pomp staat al jaren droog”, meldt Wierdsma desgevraagd. “We willen de recreatieve functie van het centrum verhogen. Daar hoort ook uitbreiding van de terrassen bij. De pomp krijgt weer een zuiger en wordt gedraaid. Een deel van het groen bij de kerk verdwijnt en zo creëren we een pleintje. Daar komt ook een grote bank bij. Samen met zitplaatsen op de muur krijgt het pleintje een echte ontmoetingsfunctie. Kinderen kunnen spelen bij de waterelementen. Het wordt een echte eyecatcher.”

Foto: Annet van Raalten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.