Last onder dwangsom voor agrarische bedrijven in de Raarhoek

RAALTE – Het Raalter college van B&W legt een last onder dwangsom op aan Joop Veldkamp, de eigenaar van twee agrarische bedrijven aan de Raarhoeksweg en de Krieghuisweg (de Raarhoek) in Raalte. Als hij niet binnen zes weken een einde maakt aan de geluidsoverlast, moet hij 2.500 euro per vastgestelde overtreding betalen. Dit met een maximum van 50.000 euro.

Veldkamp is al enige tijd in conflict met de familie Pronk, die vlakbij de bedrijven woont. In mei 2018 ontving de gemeente al handhavingsverzoeken met betrekking tot overlast door geluid, geur en illegale mestputten. Deze verzoeken werden eind 2019 afgewezen. Maar de verzoeker en de ondernemer dienden daarop allebei bezwaarschriften in. Op 7 april 2020 nam het college hierover een besluit. Daarbij werden de bezwaren deels gegrond (geluidshinder) en deels ongegrond (niet goed functionerende luchtwassers en de vermeende aanwezigheid van illegale mestkelders) verklaard. De gemeente wilde echter aangaande de geluidshinder eerst een nieuw onderzoek.
De Rechtbank Overijssel heeft dat besluit op 2 december 2021 vernietigd. De rechtbank was van mening dat de gemeente niet voldoende inzichtelijk had gemaakt wat er nu precies was gecontroleerd en geconstateerd als het gaat om de stankoverlast. De medewerkers van de Omgevingsdienst IJsselland hadden dan in de afgelopen twee jaar wel diverse bezoeken aan de bedrijven gebracht, maar daarbij werd niet alles geregistreerd. Ook wilde de rechtbank een besluit over de geluidshinder. Raalte moest dus opnieuw kijken naar de bezwaarschriften.

Overschrijding

Het nieuwe geluidsonderzoek is inmiddels afgerond. Conclusie is daarbij dat de bedrijven de geldende geluidsvoorschriften overschrijden. Zowel aan de Krieghuisweg als aan de Raarhoeksweg zijn daarom maatregelen nodig. De meeste en grootste overschrijdingen worden veroorzaakt door de inzet van bepaalde machines en transportbewegingen in de avond en nacht. De gemeente zet er met name op in dat deze overlast wordt teruggedrongen.
Als het gaat om de vermeende geurhinder constateert het college dat die komt door de geuruitstoot van de stallen, de opslag van mest en het uitrijden van mest. Volgens het college zijn de luchtwassers echter inmiddels in orde. Waar het gaat om openstaande deuren en illegale mestputten is er volgens het college geen sprake van overtredingen.

Zowel de ondernemer als de bezwaarmaker kan tegen het nieuwe besluit van de gemeente in beroep gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.