Koninklijke onderscheiding voor paralympisch kampioene Xena Wimmenhoeve

OLST/WIJHE – Op 15 februari heeft burgemeester Ton Strien een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan paralympisch kampioene Xena Wimmenhoeve. Xena, een oud-inwoonster van Wijhe, won tijdens de Paralympische Spelen, die afgelopen zomer in Tokyo plaatsvonden, een gouden plak met het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De ceremonie voltrok zich in het bijzijn van de familie van Xena. Gelet op de bijzondere rol van de vader van Xena, ook in het rolstoelbasketbal, vroeg de burgemeester hem om de versierselen die bij het Ridderschap horen bij zijn dochter op te spelden.
Alle Nederlandse medaillewinnaars van deze Paralympische Spelen die voor het eerst een gouden plak behaalden, zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In september 2021 kreeg een groot aantal van hen de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt door voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis. Xena, nu woonachtig in Papendal, koos er echter voor de Koninklijke Onderscheiding in ontvangst te nemen in ‘haar’ gemeente Olst-Wijhe. Vanwege het drukke trainings- en wedstrijdschema van Xena en door coronaregels moest de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding echter worden uitgesteld.
Xena maakt al vier jaar onderdeel uit van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Vijf jaar geleden is zij op Papendal gaan wonen en trainen. Onder leiding van Irene Sloof traint zij, als topsporter met een A-status, 20-24 uur per week. In 2017 maakte Xena haar debuut in het Nederlands team tijdens het Europees Kampioenschap op Tenerife. Het team werd destijds kampioen. Daarna volgden het wereldkampioenschap in 2018 in Hamburg en het Europees kampioenschap (Rotterdam) in 2019 en in 2021 (Madrid). Xena streeft ernaar om in 2024 weer mee te doen aan de Paralympics in Parijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.