‘Kijk ook naar wat regels met mensen doen’

GemeenteBelangen-nestor Wim de Hair na komende verkiezingen niet terug in Raalter raad

RAALTE – “Alleen als je met elkaar praat, kom je te weten waar de knelpunten liggen. Wat dat betreft was de coronaperiode heel frustrerend. Twee jaar lang lag er een deken over de dialoog. Maar ondertussen gingen alle processen door.” Aan het woord is Wim de Hair (81) uit Raalte, raadslid van GemeenteBelangen. De raadsnestor keert na de komende verkiezingen niet terug. Zijn boodschap voor de (nieuwe) raadsleden: praat met elkaar en de inwoners. “Anders krijg je een soort Twitter-democratie, waarbij alle kritiek online wordt gedeeld. Maar ik denk dan: ‘Bel dan gewoon een raadslid op’. Daar kom je veel verder mee. Dat geroep op internet hoort er tegenwoordig bij, maar het is funest voor de sociale cohesie.”

De Hair komt uit Hengelo (Overijssel). Hij was altijd beroepsmilitair en woonde in die hoedanigheid ook jaren in Seedorf en Washington. In 1990 verhuisde hij met zijn gezin naar Raalte-Noord. Medio jaren negentig ging hij, 55 jaar oud, met pensioen. “En wat ga je dan doen? Ik koos voor vrijwilligerswerk in het wijkcentrum in Raalte-Noord. En ik begon met een aantal anderen met de Raalter afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Verkeer en infrastructuur heb ik altijd belangrijk gevonden. Zo leerde ik ook Gerrit-Jan Gorter en Frank Niens kennen. Zij zetten zich toen al in voor GemeenteBelangen. De landelijke politiek boeide me eigenlijk minder. Ik voelde me meer een Raaltenaar. Ik maakte me toen erg zorgen over de barrière tussen Raalte-Noord en het centrum: de spoorlijn en de N35. Ik voorzag daardoor problemen met de verbinding. Ook met het oog op de groei van Raalte-Noord. Ik besloot me daarvoor in te zetten bij GemeenteBelangen. Door Gerrit-Jan en Frank waren de contacten er al. De sociale onderwerpen, daar had ik wat minder mee. Ik voelde die wel aan, hoorde de verhalen van mensen ook wel, gaf die ook door, maar daarvoor had de partij ook andere mensen met kennis.”
Verkeer en infrastructuur, het zijn regelmatig terugkerende thema’s in het gesprek met De Hair. Het is niet voor niets dat hij zich als militair ook daarmee bezig hield. “Het fietsverkeer vanuit Raalte-Noord kan zo meteen onder de N35 en het spoor door om bij het station te komen. Ik denk dat dat een goede keus is. Je moet ook rekening houden met het steeds drukker wordende treinverkeer. Het belang van het openbaar vervoer zal steeds groter worden. Goed dat we dan mogelijk aan de andere kant van het station, aan de noordzijde, een parkeerplaats, een transferium, zo je wilt, kunnen realiseren voor auto’s en fietsen.”

Bolhuis

Maar hij noemt ook andere zaken waarvoor hij zich graag, en zo benadrukt hij, samen met de andere fractieleden, inzette. “Het nieuwe Tijenraan en de accommodaties van de sportverenigingen in de buurtdorpen vond ik heel belangrijk. Sportverenigingen zorgen voor saamhorigheid en dat vertaalt zich weer in de leefbaarheid. Maar ook woningbouw in de buurtdorpen. Het is belangrijk dat woningzoekenden in hun eigen kern kunnen blijven wonen.“
De affaire Bolhuis noemt hij als dieptepunt van zijn carrière als raadslid. Alex Bolhuis werd in 2005 benoemd tot burgemeester van Raalte, maar moest een jaar later het veld ruimen nadat was gebleken dat vanaf zijn IP-adres reacties waren verzonden waarin raadsleden op de korrel werden genomen (volgens Bolhuis overigens niet door hem). De Hair: “Zo gaan we in de democratie en het bestuur niet met elkaar om. Dat elkaar beschadigen… Ik vond hem een bestuurder die niet paste in de Sallandse cultuur.”

Stroperigheid

En iets anders dat hem ergerde: de stroperigheid van de politiek. De procedures, de processen, de regels, de wetten, de jurisprudentie. “De koffietafelgesprekken, zoals ik ze altijd noem, zijn enorm belangrijk. Maar er zit een soort kloof tussen de verhalen van de inwoners enerzijds en de wetgeving en procedures anderzijds. Dat is wel eens frustrerend. Het draait dus ook om het begrijpend lezen van de ambtelijke stukken. Waar zitten de knelpunten? Wie heeft er last van, wie heeft er voordeel van. Dat kom je alleen maar te weten als je met elkaar praat. Maar we komen nu terug van twee jaar lockdown, zo noem ik het dan maar. En hoe nu verder? ”
“Advies aan nieuwe raadsleden? Luister naar de mensen. Zoek contact. Probeer te begrijpen waar de onvrede zit. Kijk naar de toekomst en ontwikkel een visie. Durf dat, kijk achter de horizon. Dat is moeilijk, maar hoe denk je dat de wereld er over tien jaar uit ziet? Verdiep je daarin. Lees de kranten, volg het nieuws. Nu heb je weer die discussie over de stikstofrechten. De veestapel moet met 30 procent krimpen. Dat is iets landelijks, waar je als lokale politicus maar weinig aan kunt doen, maar ik vraag me dan af: ‘Hoe moeten de boeren zich hier wel niet voelen?’ Al die onzekerheid… Probeer dat in elk geval te begrijpen… Kijk niet alleen naar de regels, maar ook naar wat ze met mensen doen.”

Kader met raster: Booijink

De Hair is ook blij dat er in elk geval weer gepraat wordt over de mogelijke verplaatsing van Booijink (weg uit het Raalter centrum). “Dat wordt nu opgepakt door de provincie Overijssel. Dat soort zaken speelt in meer kernen in onze provincie en in Gelderland. Goed dat dat op de agenda is gekomen. Niet te betalen zeg je? Natuurlijk moet je met een goed doordacht plan komen, maar misschien dat je er wat moois voor terug krijgt. En terecht dat Booijink ook een zak geld vraagt, maar ik vind dat je als gemeente daarin een maatschappelijke rol hebt. Het is een proces dat nog jaren zal duren, maar de aandacht is er inmiddels.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.