Ingezonden brief: Hoe energiearmoede in Raalte te verminderen is

RAALTE – Herman Kamphuis, ombudsman PvdA Raalte, is opnieuw in de pen geklommen. Als ombudsman krijgt hij veel vragen over de stijgende energierekening, zo meldt hij. Kamphuis maant de gemeente tot actie. Hieronder zijn brief.

“Bij veel inwoners rijst de energierekening de pan uit. Als ombudsman krijg ik hier veel opmerkingen en vragen over. Sinds december is al bekend dat mensen met weinig geld via de gemeente 200 euro gaan ontvangen als bijdrage in de hoge energiekosten. Dit dan bovenop de 400 euro die elk huishouden vanaf 1 januari krijgt via vermindering van de energiebelasting op de nota. Gemeente, wanneer betaalt u die 200 euro automatisch uit aan de mensen die bij u al bekend zijn? De mensen die al een uitkering, bijzondere bijstand of een bijdrage op grond van het minimabeleid (de Meedoen-bijdrage, kwijtschelding belastingen, collectieve ziektekostenverzekering en andere) van de gemeente ontvangen?
Andere inwoners die nog niet bekend zijn bij de gemeente, maar wel in energiearmoede leven, komen ook in aanmerking voor de 200 euro. Zij kunnen zichzelf bij de gemeente melden. Bijvoorbeeld: werkenden met een laag loon, ZZP’ers, AOW’ers zonder aanvullend pensioen, Wajongers, mensen met een UWV-uitkering en anderen. Gemeente, heeft u dit al voorbereid – bijvoorbeeld de vermogenstoets uitgezet – en al een aanvraagformulier beschikbaar? Hoe denkt u alle inwoners die in energiearmoede leven te bereiken?

Extra subsidie

Naast de 200 euro voor de kosten van energie krijgen gemeenten ook extra geld van het Rijk voor het besparen van energie door de inwoners die nu het hardst worden getroffen. Dat zijn de mensen met weinig geld in een slecht geïsoleerd huis. Er bestond al de 100 euro op grond van de RREW (Rijksregeling Reductie Energiegebruik Woningen) voor huurders en kopers. Door Raalte niet of te laat aangevraagd, reden waarom ik de gemeente eerder vroeg van de RREW een gemeenteregeling te maken. Hier bovenop krijgt Raalte nu 321.651 euro voor 1201 huishoudens die in Raalte volgens TNO in energiearmoede leven. TNO zegt dat 75 procent van deze mensen in een huurwoning woont. College en raad, bent u het eens met deze gegevens van TNO? Is die 321.651 euro al ontvangen en hoe denkt u dit geld te verdelen? Denkt u naast toekenning van bedragen voor kleinere energiebesparende maatregelen – tochtstrips, ledlampen, waterbesparende douchekoppen, brievenbusborstels, radiatorfolie, ander isolatiemateriaal, enzovoort – ook aan grotere maatregelen en aan gratis energiescans en energiebesparingsadviezen voor huurders (nu alleen voor woningeigenaren)?

Structurele oplossing

Over de voorgenoemde regelingen voor de problemen rondom energiearmoede wordt gezegd dat die eenmalig en tijdelijk zijn. Om (energie)armoede blijvend tegen te gaan zijn structurele oplossingen nodig. Voor de lange termijn dient de regering via verhoging van minimumloon en uitkeringen de bestaanszekerheid voor iedereen te garanderen. Zolang dat niet gebeurt is er in Raalte de Taskforce Armoedebestrijding. De gemeente heeft niet voor niks het convenant Raalte Armoedevrij ondertekend. College en raad welke mogelijkheden ziet u voor zichzelf en voor de Taskforce om bij te dragen aan minder energiearmoede in Raalte?”

Herman Kamphuis,
ombudsman PvdA-Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.