Ilse Veerbeek nieuwe directeur van Trefkoele in Dalfsen

DALFSEN – Met ingang van 17 januari is Ilse Veerbeek benoemd als directeur van Kulturhus de Trefkoele in Dalfsen. Zij is geboren in Doetinchem, opgegroeid in Varsseveld, 41 jaar en ze woont met haar man en hun drie kinderen in Zwolle.

Na de middelbare school volgde Ilse de opleiding Social Work aan de Hogeschool Windesheim en deed de studie bestuurskunde aan de VU in Amsterdam, met als afstudeerrichting: besturen van maatschappelijke organisaties. In Groningen aan de Hanzehogeschool bezocht zij de ALO (leraren opleiding lichamelijk opvoeding), maar kwam er achter geen docent te willen worden. “Dat was niet mijn ding”, zegt Ilse, “en dus heb ik die opleiding niet afgemaakt.” Ook was zij een aantal jaren manager van het Cultuurhuis Stadshagen in Zwolle en projectleider bij kunstencentrum De Muzerie in Zwolle. De laatste zes jaar was ze werkzaam als beleidsmedewerker Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) bij de gemeente Dalfsen. “Ik heb daarvoor ruim tien jaar ervaring opgebouwd in de sociale, culturele sector. De overstap is voor mij dus geen ommezwaai van 180 graden”, legt Ilse uit.

Toen je de vacature zag, dacht je toen onmiddellijk dat is iets voor mij?
“Waarom iets nieuws kun je je afvragen! Ik wilde wel een nieuwe uitdaging, maar was ook niet bewust op zoek. Deze functie komt in principe maar eenmaal voorbij en de functie-eisen die gesteld waren, spraken mij enorm aan. Toen ik die vacature zag, wist ik ‘dit is het’.”

Wat miste je en wat hoop je in je nieuwe functie te vinden?
“Missen is een groot woord. Ik had het goed naar mijn zin op mijn vorige plek. Dat heeft met twee dingen te maken. Mijn liefde voor sociale activiteiten en de omgang met mensen en verbindend bezig te zijn. Vanwege de maatschappelijke relevantie van de job en als beleidsmedewerker binnen het Sociaal Domein hing ik eigenlijk al jaren aan de rand van die wereld. Ik had regelmatig contact met bijvoorbeeld Saam Welzijn, die hier ook in de Trefkoele is gevestigd.”

Wat zijn je ambities voor je nieuwe functie?
“Ik vind het leuk om op een plek te werken met veel verschillende organisaties die zich bezighouden met welzijn, cultuur, educatie en sport. Ik zie in mijn nieuwe functie vooral ook de kans om te kijken naar waar verbindingen gelegd kunnen worden, zodat er nog meer samengewerkt kan worden vanuit de ‘kulturhusgedachte’. De Trefkoele is geen verzamelgebouw met allemaal losse huurders, maar een plek waar partners met elkaar samenwerken. Het is daarbij belangrijk om altijd te onthouden voor wie het kulturhus er is. En dat is voor de inwoners van Dalfsen.”

Geen baan van negen tot vijf?
“Ik realiseer me wel dat het inderdaad geen baan is van negen tot vijf. Veel activiteiten vooral op sportgebied gebeuren ‘s avonds en in het weekeinde. De verenigingen en sporters hoop ik daar dan ook te ontmoeten. Ik ben niet bang voor vernieuwingen, ik zie de uitdagingen. Met mijn ervaring hoop ik op goede samenwerking met het bedrijfsleven en de vele verenigingen.

Wat ga je nieuw doen als directeur?
“Als directeur heb je de verantwoordelijkheid over alle aspecten van de beleidsvoering en het beheer. Mijn voorganger werd betiteld als bedrijfsleider. Er is geen nieuwe koers, maar er zijn wel een enigszins (ver)nieuw(d)e structuur en organisatiemodel ontwikkeld. Als voorbeeld: er is een medewerker verantwoordelijk voor de horeca en een medewerker voor facilitaire zaken. Zo is er ruimte voor de directeur om bezig te zijn met het bedenken en organiseren van activiteiten en evenementen en verbindingen te leggen. Met betrekking tot de doelstelling sta ik overigens in goed overleg met het bestuur van de Stichting Trefkoele . Ik hoop mede vorm te geven aan de toekomst van de Trefkoele , zowel inhoudelijk, organisatorisch, structureel als op financieel vlak. Ik stuur de dagelijkse operationele werking aan en geef daarbij leiding aan circa vijftien medewerkers.”

Hoe zie je de Trefkoele als ontmoetingsplek
“Wij kunnen niet om corona heen. Ik hoop natuurlijk ook op een snelle en weer volledige openstelling. Ik zie Kulturhus de Trefkoele als een ontmoetingsplek voor alle inwoners van de gemeente Dalfsen. De activiteiten en evenementen zijn gericht op het bevorderen van sociale samenhang en gemeenschapsgevoel. Kulturhus de Trefkoele kan naar mijn mening met haar voorzieningen, diensten en programma het welzijn en de sport-cultuurbeleving van de Dalfsenaar bevorderen. Zoals ik het zie is het een laagdrempelig kulturhus. Iedereen moet zich fijn en tegelijkertijd veilig voelen in de Trefkoele. Ik zie de belangrijkste kerncategorieën waar de Trefkoele invulling aan geeft: Welzijn, Onderwijs, Kunst en Cultuur en de Sport en wil daar met inwoners en medewerkers goede invulling aan geven.”
“De Trefkoele wil graag de huiskamer van Dalfsen zijn,” vervolgt ze. “Voor iedereen is er een aanbod en er moet ‘reuring’ in het gebouw zijn. Bepaalde doelgroepen komen met regelmaat, zoals de sporters en bezoekers van de bibliotheek. Maar er zijn ook inwoners die een paar keer per jaar in de Trefkoele komen. Het bestuur van Trefkoele heeft een enquête opgesteld en daar is een goede respons op gekomen. Vaste partners van de Trefkoele organiseren ook best al wat, met name in de weekenden en in vakanties kan er nog wel wat meer bij. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend te zijn, maar gewoon wat leuke activiteiten voor allerlei leeftijden. De kracht is dat we elkaar kunnen versterken. Ik sta open voor alle ideeën en men kan mij altijd bellen en/of mailen. Ik ben telefonisch bereikbaar op 06-58071219 en via ilse.veerbeek@trefkoeleplus.nl. Ik heb ontzettend veel zin in deze nieuwe job.”

Zien de bezoekers je in de toekomst ook wel eens achter de bar om een biertje te tappen?
“In mijn studententijd heb ik dat ook wel gedaan. Bij grote drukte ben ik zeker bereid om de handen uit de mouwen te steken op de horeca-afdeling en om de medewerkers te ondersteunen. Of dat een lekker biertje wordt? Jazeker, daar sta ik voor in!”

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.