Henk Hofman volgt Piet Schippers op als preses Theater Podium

Nieuwe voorzitter ziet in de toekomst kansen en bedreigingen voor klein theater in Heino

HEINO – Theater Podium heeft na vele tientallen voorstellingen en concerten sinds de start in 2006 een mooi plekje in Heino veroverd, daarvan zijn zowel de gaande voorzitter Piet Schippers (74) als zijn opvolger Henk Hofman (60) overtuigd. Nu corona grotendeels voorbij lijkt, is het de hoogste tijd om weer nieuwe stappen te zetten. “Misschien wat meer gestructureerd, met een duidelijker taakverdeling en verantwoordelijkheid”, zegt de nieuwe preses.

Schippers en Hofman zijn beide echte liefhebbers (“Zeg maar hele goede cultuurconsumenten”) van theater en muziek, maar zullen zelf niet snel als artiest op de planken staan. Hun kracht (en voorkeur) ligt vooral bij het organiseren, besturen en regelen achter de schermen. Schippers, tot zijn pensionering docent bewegingsonderwijs, was al sinds 2008 voorzitter van de kort daarvoor opgerichte werkgroep Theater Podium. Samen met onder meer programmeur Theo Idema en andere enthousiaste vrijwilligers maakte hij er een begrip van in Heino. “We hoeven niemand in het dorp meer uit te leggen wat we zijn, wat we doen en waar we zitten; dat was in de eerste jaren heel anders,” constateert Schippers tevreden.
En die goede naam strekt zich uit tot de artiesten die in de loop der jaren in de zaal in de Maalderij (capaciteit 82 plaatsen) hebben opgetreden. “De goede sfeer en entourage hier roemen ze altijd. En, dat is echt een compliment voor Heino, allemaal zeggen ze dat vanaf de eerste seconde van een voorstelling het contact met de bezoekers opvallend goed is.”
Afgelopen jaren, nog voor de coronaperikelen, stonden er jaarlijks van oktober tot mei circa dertien verschillende voorstellingen geprogrammeerd; van cabaret en muziek tot kindervoorstellingen. Dat was een te behappen aantal. “Want veel vrijwilligers zijn pensionado’s. Die hebben wel veel tijd overdag, maar gaan ook vaak lang op vakantie”, lacht Schippers. “Maar in tegenstelling tot veel andere clubs en verenigingen hebben we gelukkig geen moeite om nieuwe vrijwilligers te vinden. Die melden zich gewoon bij ons aan, dat is best uniek.”

Valkuil

De gaande voorzitter zag in de loop van de jaren het organiseren wel moeilijker en ingewikkelder worden. “Denk aan de privacywetgeving, wat mag je aan gegevens bewaren of juist niet? Bovendien werd de werkgroep van Podium groter. Afgelopen jaren zijn we begonnen om alles wat meer te structureren, misschien ook wat formeler ieders taken af te bakenen. Voor mij persoonlijk was dat soms een beetje een valkuil. De kunst van het loslaten, daar heb ik soms moeite mee gehad. Daarom ben ik blij met de komst van Henk. Ikzelf blijf wel bij Theater Podium betrokken, ik ben zeker niet weg hier.”
Hofman, met een jarenlange achtergrond in de accountancy (en sinds 2014 zelfstandig eigenaar van een administratiekantoor) gaat er vanuit dat zo’n ontwikkeling en groei naar meer professionaliteit gewenst is. “Maar we zijn allemaal vrijwilligers en iedereen moet zich hier echt thuis blijven voelen. Ik ga niemand in ongewenste hokjes duwen maar het is goed dat we allemaal van elkaar weten wat we willen, wat we kunnen en wat we doen. Bovendien, een foutje maken mag altijd, als je er maar wat van leert.”

Vinger aan de pols

Voor de nieuwe voorzitter (“Ik ben al begin januari officieel benoemd, maar toen zaten we in lockdown”) ligt er ook een andere uitdaging. “Voorop moet staan de continuïteit van Theater Podium de komende jaren. Dit gebouw, de Maalderij, voelt een beetje als ons eigendom, maar dat is natuurlijk niet zo. Woningbouwvereniging SallandWonen is de eigenaar en SCH (Stichting Coöperatie Heino) beheert het. Wij zijn vaste gebruikers, net als onder meer Live Music Heino, de Pompedoers, de Vereniging voor Heemkunde Omheining en Sociëteit Portiuncula. Het is bekend dat woningbouwverenigingen onroerend goed moeten afstoten dat ze niet direct voor huisvesting gebruiken. Die toestanden in Rotterdam destijds zijn berucht. Voor ons is het dus belangrijk om de vinger aan de pols te houden als we hier tot in lengte van jaren voorstellingen willen organiseren. Dat staat bij mij voorop.” Daarbij zijn veel partijen betrokken, van gemeente tot de gebruikers en van Salland Wonen tot SCH, zo weet Hofman. “Ik zie eigenlijk voor de toekomst zowel kansen als bedreigingen. Als kansen zie ik het grote draagvlak van Theater Podium in Heino en de mogelijkheden van meer voorstellingen. Als bedreiging zie ik een eventuele nieuwe commerciële eigenaar van de Maalderij die torenhoge huurprijzen zou kunnen vragen.”

Foto: De gaande voorzitter Piet Schippers (links) en zijn opvolger Henk Hofman zelf in de spotlights op het podium van Theater Podium. Met de aankondiging van de eerste cabaretvoorstelling na corona; vrijdag 11 maart treedt het duo Klooster en Van der Meulen met ‘Tijd Zat’ op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.