Gerlant: Ons Laag Zuthem

Het is in september bijna acht jaar geleden dat ik opnieuw naar de fractie van Gemeentebelangen stapte. Toen ging het om woningbouw, plan de Kleine Hagen, toen was ik PB’er, nu gewoon Gerlant. Een wezenlijk verschil. Acht jaar heb ik me in principe afzijdig gehouden van het reilen en zeilen in ons dorp, maar als inwoner heb ik nu wat te melden. Iets is mij volledig in het verkeerde keelgat geschoten.

Niks, helemaal niks, wist ik van politiek toen ik zestien jaar terug lid werd van het bestuur van PB omdat ik graag woningbouw wou en ik niet alleen. En ook niks, helemaal niks, wist ik van (gemeentelijke en provinciale) procedures. Acht jaar heeft het geduurd voordat ik er met behulp van GemeenteBelangen vat op kreeg. Het was een harde leerschool en toen in december ’13 de kogel door de raad was, wist ik niet hoe snel ik mij terug moest trekken. Ik had nooit om die positie gevraagd, het was me overkomen, het schuurde soms, ook intern en toen, afgelopen zomer, flikten ze Laag Zuthem dit.
Het ging toen rond in de dorpsapp. De gemeente had het schoolbestuur verteld dat ze plannen moesten gaan maken voor een nieuw gebouw. Dat moest duurzaam, circulair en noem het riedeltje maar op. Het liefst ook nog in samenwerking met andere gebruikers, dus de kerk en het buurthuis. En ik dacht: what the fuck? Ons buurthuis is zes jaar terug met acht ton Raalter gemeenschapsgeld en een heleboel vrijwilligerswerk duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. Gaan we dat zo maar afschrijven? De kerk? Ja, dat is bij wijze van een krot, maar er werd op dat moment, dus afgelopen zomer, een ton in geïnvesteerd door vrijwilligers. De school? Als de gemeente het zegt, dan zal het zo zijn, maar waar moet dat nieuwe gebouw dan staan? Het kerkplein? Dat staat elke zondag vol met auto’s uit de regio, daar kan geen gebouw staan. Het schoolplein? Op een groen schoolplein horen geen auto’s van kerkgangers. Daar is geen ruimte, zelfs niet als je de ernaast gelegen oude boerderij bij pakt. En die acht ton van het buurthuis zomaar afschrijven, weggooien?

Megagoed idee

Tijdens burendag begon een vader erover. Hij heeft net als mij een stel pubers thuis die geen kant op kunnen. “Die laatste paar uit te geven kavels die we nog hebben, kunnen we die niet samen als dorp kopen en er een paar huurwoningen op zetten?” Je kan beter geld in stenen hebben dan op de bank tegenwoordig, een megagoed idee dus, maar hij had tijd nodig om zijn plan uit te werken. Een ander regeerde op mijn stelling dat als ik in de app zag hoe Laag Zuthem zich ontwikkeld had (met al onze import Zwollenaren) wij er ook makkelijk honderd huizen bij konden hebben. Zuthem is dan gewoon nog Zuthem waarbij een mand vol welkomstkaartjes voor corona-asielzoekers op Den Alerdinck of later het regelen van tien wasrekjes voor Afghaanse gezinnen op zaterdagavond een normaal ding is. “Als je er bij de provincie om honderd vraagt krijg je er 25. Goed plan”, zei een plaatsgenoot. Ik had toen van de VVD-gedeputeerde Van Haaf van de provincie al begrepen dat de Raalter politiek raadsbreed nog niet aan de bel getrokken had en dat als het dorp dat zou willen, honderd huizen bespreekbaar zouden zijn.

Visieloos gelul

Terug naar de school. Het visieloze gelul, waarbij ze maar wat doen (zo lijkt het), maakte dat ik als inwoner naar Raalte ging en het bij de grootste collegepartij op tafel gooide. Ik wilde (en wil) een totaalplan van en voor mijn dorp, waarbij alles benoemd wordt. Zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en niet weer dat een PB’er acht jaar moet lopen leuren tot dat hij het lef heeft om te gaan schuren. Ook niet dat mijn dorpsgenoten met een kluitje in het riet worden gestuurd door een stel ambtenaren en het op niks zou uitdraaien. We hebben geen bouwgrond, je moet aan de basis beginnen en dan duurt het door alle procedures nog drie tot vier jaar.

Speerpunt

GemeenteBelangen heeft dat nu als speerpunt voor Laag Zuthem in haar verkiezingsprogramma staan. De afspraak is dat ik het zelf in het dorp duidelijk moest gaan maken. Een plan van, voor en door de Zuthemers over onze toekomst, waarbij we samen kijken naar het grotere plaatje en dan moet in dat nieuwe gebouw straks misschien wel een ruimte zitten voor een buurtwinkel, een pakket-afhaalservice of een sportzaal. Dat ik nu lijstduwer ben is in mijn geval collateral damage, zeg ik met een knipoog tegen u als kiezer. De afspraak is ook dat ik GemeenteBelangen vanaf deze plek de komende vier jaar bij de les ga houden zodat het geen vage verkiezingsbeloften worden. Het is ons dorp en de vraag nu is: ‘Waar willen jullie ermee heen?’ Jullie zijn aan zet.

gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.