Gemeenteraad bespreekt tiny houses in buitengebied Dalfsen

DALFSEN – De gemeenteraad van Dalfsen bespreekt op 14 februari in de commissievergadering of het mogelijk is in het buitengebied van Dalfsen tiny houses en kleine woningen te bouwen. Het college van B&W deed hiervoor op verzoek van de raad een voorstel. Met deze nieuwe vorm van wonen wil de gemeenteraad meer flexibiliteit in woningen aanbieden.

Een tiny house is een woning met een oppervlakte van maximaal 50 m2, inclusief berging en niet is aangesloten op voorzieningen zoals elektriciteit en gas. De gemeenteraad besprak in 2019 al de mogelijkheid voor de bouw van tiny houses. De aanpassing van de beleidsregels over het buitengebied zorgen ervoor dat het nu kan om op bestaande erven in het buitengebied, per erf een tiny house te bouwen.
Het college voegde vorig jaar ook de mogelijkheid van het bouwen van een kleine woning in het buitengebied toe. Dit is een woning met een inhoud van maximaal 375 m3, die ook op een bestaand erf mag worden gebouwd. De maatvoering van een woning in het buitengebied is normaal 750 m3. De kleine woning is dus de helft van een ‘reguliere woning’ en is aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt of als pre-mantelzorgwoning.
Wethouder Schuurman “De gemeenteraad heeft zich tijdens deze raadsperiode steeds ingezet voor flexibele woningbouw. Dit voorstel helpt om meer passende woningen te realiseren in het buitengebied van Dalfsen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het buitengebied.”

Eerst slopen, dan bouwen

Bouwen van een tiny house of een kleine woning in het buitengebied mag niet zo maar. Net als bij het toevoegen van nieuwe ‘reguliere woningen’ aan het buitengebied, moet er wel eerst gesloopt worden. Door het opkopen van landschap ontsierende bebouwing, zoals een leegstaande schuur met een asbest dak, die vervolgens gesloopt wordt, is het voor geïnteresseerden mogelijk om woningen toe te voegen aan het buitengebied. Ook is het nodig een omgevingsvergunning aan te vragen voor zowel een kleine woning als een tiny house. Bij deze aanvraag moet ook een uitgebreide planologisch procedure doorlopen worden. Nieuwe bebouwing moet goed in het landschap passen. Daarom zijn er randvoorwaarden opgesteld, die omschrijven waar nieuwbouw in het buitengebied aan moet voldoen. Deze geven vooraf duidelijkheid over de vorm, de locatie en de landschappelijke inpassing van het erf en de bebouwing. De gemeente maakt hierbij gebruik van de kennis van Het Oversticht.

Voor inwoners is het mogelijk gebruik te maken van het spreekrecht in de commissievergadering. De vergadering kan online gevolgd worden via https://ris.dalfsen.nl/vergaderingen
Vragen over dit project, of het maken van een afspraak voor een advies op maat, kan via gemeente@dalfsen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.