‘Fietsoversteken bij Kruispunt Bos voldoen aan landelijke voorschriften’

RAALTE – Volgens Rijkswaterstaat voldoet de groentijd bij de fietsoversteken bij Kruispunt Bos aan de landelijke voorschriften. Dat meldt het Raalter college van B&W naar aanleiding van vragen van BurgerBelangen. De partij had in de raadsvergadering van 4 november vragen gesteld over de verkeersveiligheid voor fietsers bij het kruispunt. Aanleiding hiervoor waren signalen dat de verkeerslichten bij de oversteek te scherp zijn afgesteld of dat automobilisten door rood licht rijden.

“Ons hebben in het verleden eerder vragen bereikt over een krappe afstelling van de verkeerslichten bij de fietsoversteek”, zo meldt het college. “Wij hebben dat destijds onder de aandacht gebracht van Rijkswaterstaat. In reactie hierop is aangegeven dat de verkeerslichten krap zijn afgesteld omdat het verkeersaanbod van het gemotoriseerde verkeer dusdanig hoog is dat de groentijd voor fietsers op een minimum is gezet. Dit minimum is afgesteld op de tijd die de fietser nodig heeft voor een veilige oversteek en voldoet aan de landelijke voorschriften. In dit minimum kan de indruk worden gewekt dat autoverkeer door rood licht rijdt aangezien autoverkeer groen licht krijgt op het moment dat de fietser nog aan het oversteken is. Dit geldt alleen voor kruisend autoverkeer op afstand zodat een fietser voldoende tijd heeft om veilig over te steken. “
Het college meldt verder dat Rijkswaterstaat naar aanleiding van de vragen van BurgerBelangen de afstelling van de verkeerslichten heeft geanalyseerd. De conclusie is: “Dat de afstelling van de verkeerslichten ook op dit moment voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Roodlichtnegatie komt beperkt voor en in een mate die voor Rijkswaterstaat onvoldoende aanleiding geeft voor een andere afstelling van de verkeerslichten of andersoortige maatregelen.”
Rijkswaterstaat ziet dan ook verder niet voldoende aanleiding om roodlichtcamera’s te plaatsen. Dit na een suggestie van BurgerBelangen. Ook laat Rijkswaterstaat weten dat het plaatsen van rood-lichtcamera’s in opdracht dient te gebeuren van het openbaar ministerie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.