‘Concert Ole Børud in Hoftheater nog maar het begin’

Raaltenaar Stanley Dijkhuis is voorzitter van Stichting Friends of Fusion

RAALTE – Stanley Dijkhuis uit Raalte is al sinds eind 2019 voorzitter van Stichting Friends of Fusion. Door alle coronaperikelen met lockdowns en beperkte toegang van de theaters staat pas op zondag 27 maart de eerste echte activiteit op het programma; een concert in het Hoftheater in Raalte van de Noorse zanger-gitarist Ole Børud, compleet met een grote begeleidingsband.

Dijkhuis (67) heeft er alle vertrouwen in dat het een succes wordt; “Want zonder er nog veel bekendheid aan te hebben gegeven waren de eerste 130 toegangskaarten al verkocht. En dit is dan nog maar het begin. We willen een soort community kweken van mensen die fusionmuziek nog meer gaan waarderen.”
Fusion is een bij het grote publiek wat minder bekend muziekgenre, dat Dijkhuis zelf omschrijft als ‘melodieus en met een hoog muzikaal vakmanschap, denk aan een band als Mezzoforte. De sinds vorig jaar gepensioneerde Raaltenaar is al zo’n beetje zijn hele leven promotor en ambassadeur van fusion. Zo was hij een halve eeuw geleden korte tijd actief bij de Groningse progrockband Solution; “Maar ik had niet het gevoel dat ik in de muziek mijn brood kon verdienen.”
Dus bleef het bij het (mede-)organiseren van concerten. “Alleen al in het Hoftheater heb ik geholpen bij de organisatie van zo’n dertig concerten met clubs als Celebration of Music en het Acoustic String Festival. Maar ook wijlen Paul Acket van North Sea Jazz Festival heb ik veel geholpen.”
Toen eind 2019 de twee Twentse ICT-ondernemers Jan Nijkamp en Ronald Uitslag hem vroegen om voorzitter van de nieuw opgerichte stichting Friends of Fusion te worden, hoefde hij dan ook geen seconde na te denken. “Ze wilden mij als voorzitter omdat ik zo’n enorm groot netwerk heb in binnen- en buitenland. Een droom kwam toen uit, kun je wel zeggen. Bovendien naderde toen mijn pensionering en dat zou me veel meer vrije tijd geven.” Geen bestuurslid maar wel nauw verbonden met de stichting is percussionist Martin Verdonk. “Martin is zeg maar de verbindingsofficier tussen alle muzikanten in Nederland.”
“Jan en Ronald zijn echte liefhebbers net als ik. Ze waren al enkele jaren actief met het organiseren van kleine fusionconcerten in een zaal van poppodium Metropool in Hengelo en Enschede. Samen besloten we dat het iets grootschaliger kon. Zo kwam het Hoftheater in Raalte in beeld, voor mij natuurlijk bekend terrein. Een zaal voor zo’n driehonderd bezoekers met een goed geluid, fijne mensen om mee te werken en genoeg parkeergelegenheid. Dat zie je niet vaak in grotere plaatsen. Alleen kwam toen corona om roet in het eten te gooien.”

Dagsponsors

Financieel bleek het een flinke puzzel om zondag 27 maart de Noorse zanger-gitarist Ole Børud met een begeleidingsband van elf topmuzikanten naar Raalte te halen. Om, zoals Dijkhuis dat omschrijft: “Quitte te draaien, want geld hoeven we er als Friends of Fusion niet mee te verdienen. Wel wil ik altijd dat de optredende musici een faire beloning krijgen.” Extra probleem; de organisatie moest een hogere zaalhuur betalen omdat waarschijnlijk niet de helft van de te verwachten bezoekers uit de regio Raalte komt, een oude regel nog uit de tijd van de vorige directeur Jos van der Born. Op papier is de financiering inmiddels helemaal rond. Het Hoftheater kwam de stichting wat tegemoet (“Directeur Roswyde kende Jan Nijkamp”), Uitslag en Nijkamp betalen een kleine bijdrage en Dijkhuis introduceerde een nieuw fenomeen; de dagsponsor. “Voor een klein bedrag kun je dan bij de generale repetities op zaterdag in een bijzaal van het Hoftheater zijn. En met de muzikanten mee-eten. Heel dicht bij twaalf zeer benaderbare topmuzikanten, want dat is normaal in de wereld van fusionmuziek, daar lik je toch je vingers bij af. Je wordt ondergedompeld in een muzikaal festijn.”

Lange lijst

De enthousiaste Raalte verwacht er veel van. “Ik heb acht mensen in mijn kennissenkring hiervoor benaderd en die zeiden allemaal direct ja. We gaan uit van zo’n 20 tot 25 dagsponsors. Daarnaast is er de ticketverkoop. Zonder dat we er veel ruchtbaarheid aan hebben gegeven, alleen via Facebook en in Raalte weet nog bijna niemand het, zijn er direct 130 toegangskaarten verkocht.”
En daarna? “We hebben een hele lange lijst van topmuzikanten uit binnen- en buitenland. Dit is dus nog maar het begin. Al zijn we nog steeds afhankelijk van al dan niet meer geldende coronabeperkingen, het is even niet anders.”

Meer info op staging2.hoftheater.nl

Kader met raster: Mix van

Op zondagavond 27 maart wordt Ole Børud, ook in 2016 was hij in Raalte te horen, begeleid door elf Nederlandse topmusici uit onder meer de bands van Marco Borsato, Frank Boeijen en het Metropole Orkest. De muziek van de Noor, die op deze dag ook een nieuwe CD presenteert, is het best te omschrijven als een mix van Steely Dan, Chicago en Toto.

Foto: Stanley Dijkhuis, voorzitter van Friends of Fusion

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.