College akkoord met bestemmingsplan Franciscushof-Zuid

RAALTE – Het Raalter college van B&W stelt de raad voor om akkoord te gaan met het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Franciscushof-Zuid. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn er enkele zienswijzen binnen gekomen. Die zijn ontvankelijk verklaard. Volgens de gemeente komen daar echter geen ingrijpende veranderingen uit voort. Wel heeft het college inmiddels voor 65 woningen in het gebied een hogere grenswaarde van geluid vastgesteld. Dit in verband met de geluidshinder van de N35. De raad neemt op 17 februari een besluit over het voorstel.

Het gebied omvat in totaal zo’n 24 hectare en kan plaats bieden aan in totaal 163 woningen (koop en huur). Op dit moment gaat het om 36 rijtjeswoningen, 22 hoekwoningen, acht vierspanners, 52 twee-onder-éénkappers, 4 bijzondere woningen die mogelijk deels in de aan te leggen geluidswal worden geïntegreerd en 41 vrijstaande woningen.
In het plan is veel plek voor groen, inclusief een waterberging. De eerder genoemde geluidswal (met beplanting) is gepland langs de N35. Franciscushof Zuid moet zo meteen een ‘rustig woonmilieu’ met ruimte voor landschappelijke ‘inbedding’ bieden. Er komen verschillende buurten met elk een eigen karakter. De woningen worden aardgasvrij en bijna energieneutraal gebouwd. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om ondiepe geothermie (voor waterpompen) te realiseren. Daarnaast ziet de gemeente mogelijkheden voor een zonnepanelenveld ter hoogte van de centrale parkeerplaatsen voor het Hoftheater. Het is nog lang niet zeker of het ook gaat gebeuren, maar de gemeente onderzoekt of het mogelijk is om de zonnepanelen boven de parkeerplaats te realiseren. “Het gaat om een terrein van ongeveer iets minder dan een halve hectare”, vertelde wethouder Wout Wagenmans eerder. “Dergelijke projecten zijn echter vaak wel duur.”

Verlies

De gemeente verwacht op dit moment een verlies van bijna 1,3 miljoen euro op de exploitatie. Aanzienlijk hoger dan het verwachte verlies waar de gemeente eerder mee kwam (870.000 euro). Dat heeft alles te maken met de geluidswal. De kosten daarvoor vallen namelijk zo’n 750.000 euro hoger uit dan de aanvankelijk geraamde (bijna) 3 miljoen. “Die geluidswal is een duur ding”, vertelde Wagenmans eerder. “We bekijken ondertussen ook of het goedkoper kan met nieuwe technieken. Mocht dat kunnen, dan zullen we het niet nalaten. Daarnaast gaan we ook kijken of de provincie in het kader van de aanpak van de N35 een financiële bijdrage kan leveren.”

Kaveluitgifte

De gemeente verwacht dat het bestemmingsplan in februari 2022 kan worden vastgesteld. Daarna ligt het plan voor een periode van zes weken voor bezwaar en beroep ter inzage. Als er geen bezwaren en/of beroepen worden ingediend is het plan onherroepelijk. Dat betekent dat de gemeente dan kan starten met de kaveluitgifte, voorbereidende werkzaamheden en het bouwrijp maken van de grond. Kijk voor meer informatie op raalte.nl/franciscushof-zuid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.