Carolien Jonkman: Rust in lichaam en brein

61 procent van alle Nederlanders ervaart regelmatig stress en loopt al langere tijd met spanningen of angsten rond. Bij ‘gezonde’ spanningen kan je lichaam zelf op de rem trappen en terug in de ontspanning komen. Dan herstelt je lichaam. Maar chronische angst en spanning is anders.

Het lijkt dat deze tijd allerlei informatie die in het lichaam opgeslagen ligt, naar buiten wil brengen. Zelfs als je idee hebt dat je het rustig aan doet, komt er informatie of stress als klachten uit, zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is. Dit kost veel energie, wat weer invloed heeft op je werkprestaties, de omgang met je partner, familie, vrienden enzovoort.

Als je langere tijd stress ervaart of je je angstig of paniekerig voelt, kan jouw zenuwstelsel zich na een tijdje niet meer goed herstellen. Dan probeer je soms nog beter je best te doen om de spanning kwijt te raken of je gaat een soort van vechten tegen je klachten, want je wilt ze onder controle hebben. Soms komt dan een levensmoeheid, somberheid, verlies van perspectief en wanhoop in je.

In 2021 zijn er 15 procent meer zelfdodingen onder jongvolwassenen tussen 20 en 30 jaar dan het gemiddelde in de jaren ervoor. Dat zijn per maand alleen in Nederland meer dan dertig jongeren. Dit is zorgwekkend. Er is meestal niet één oorzaak van elke individuele suicide, er is vaak sprake van meer factoren. De coronamaatregelen kunnen zeer zeker van invloed zijn geweest op de toename. Heb je gedachten aan zelfdoding of ken je mensen die dat hebben? Bel dan 113 of chat gratis via staging2.113.nl .

Een lieve jonge mevrouw uit de zorg heeft zichzelf lang gevangengehouden en alle maatregelen hebben dat nog meer geactiveerd. Ze kan haar wensen en behoeften niet duidelijk meer voelen. Alles in haar is afgevlakt. Ze voelt zich ‘leeg’ en dat is niet handig en fijn. Als je echt wilt leven, is energie, levenskracht nodig. Omvallen of doelloos door het leven gaan, voelt super onbevredigend. Door het innerlijke conflict blokkeerde ze, bleef ze piekeren en malen in plaats van actie te ondernemen. Ze was ’bevroren’, uitgeput en wist dat ze per direct een wonder nodig had om haar leven weer op de rit te krijgen. Herkenbaar?

We creëren allemaal weleens situaties waarin we ons gevangen voelen. We willen eruit stappen, maar dat lijkt onmogelijk. De gevolgen en de consequenties privé en/of zakelijk lijken te zwaar en te groot. Kiezen voor jezelf, ´werken´ aan jezelf is dan de eerste keuze. Een kwartiertje per dag helemaal voor jezelf, bewuste verbinding maken met jezelf. Elke dag vijftien minuten op de juiste manier mediteren, kan een groot verschil maken. Zorg voor jezelf.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl