Carnaval in de gemeente Raalte in mei; het zal wennen zijn

RAALTE – Carnaval, inclusief grote en kleine optochten, op 20, 21 en 22 mei; het zal voor iedereen even wennen zijn, maar de verwachtingen bij de zeven carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte zijn toch behoorlijk hooggespannen. “Al blijven we afhankelijk van wat wel of niet mag met coronaregels”, zo houdt Albert Venema, regiovoorzitter van de zeven verenigingen nog een kleine slag om de arm.

Die datums van 20, 21 en 22 mei zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen, zo vertelt Venema, naast regiovoorzitter ook penningmeester van CV de Salland Zotten in Heeten. “De Sökkestoppers in Heino bestonden vorig jaar 55 jaar. Voor carnavalsverenigingen is dat natuurlijk een mijlpaal. Vorig jaar kon dat niet gevierd worden, dus werd besloten om dat jubileumfeest naar 21 mei dit jaar te verplaatsen. Toen die datum in het regioberaad van de zeven verenigingen werd genoemd waren de reacties meteen positief; waarom niet alles in de gemeente Raalte naar dat weekeinde verplaatsen? Er stond die datums niet iets anders op de agenda, de gemeente Raalte zag het ook zitten en gaf toestemming. Al gaan we deze week nog een keer om de tafel zitten. Maar qua hulpdiensten die zeker bij de grote optochten nodig zijn, zag niemand echt beren op de weg.”
De verhuizing naar mei betekent dat de grote Sallandse Optocht in Raalte-dorp op zondag 22 mei zal zijn. Een dag eerder is die (zoals ook normaal met carnaval gebruikelijk) dan in Heino. Bouwers van carnavalswagens kunnen dan dus aan twee optochten meedoen. Daarmee zijn de kosten beter gedekt met de opbrengst van de inschrijvingen.
Ook in Heeten organiseerden de Salland Zotten altijd op carnavalszondag een eigen optocht. Of dat in mei ook weer zo zal zijn, dat weet Venema nu nog niet. “We zijn voor onze optocht mede-afhankelijk van deelnemers uit Haarle en Holten. En die liggen uiteraard in andere gemeenten (Hellendoorn en Rijssen-Holten, red). In Haarle is carnaval afgelast en in Holten is nog niet precies bekend wat of wanneer het gaat gebeuren.”

Afgelopen weken noemde Venema zelf het Hemelvaartweekeinde als mogelijk alternatieve datum. Voorzitter Ronald Nijboer van de Stöppelkaters dacht zelfs aan een datum in de zomer ‘om de kans op doorgaan zo groot mogelijk te maken’. “Maar op Hemelvaart is ook het populaire Dauwpop in Hellendoorn (dit jaar op Hemelvaart 26 mei en vrijdag 27 mei, red), en dat willen we niet in de wielen rijden. Dankzij dus de Sökkestoppers kwamen we op het weekend van 21 en 22 mei uit.”
Komende tijd zal onder meer bekeken worden of de traditionele sleuteloverdracht vrijdagmiddag in het gemeentehuis van Raalte aan de jubilerende Heinose carnavalsvereniging op 20 mei mogelijk is.
Toch zullen de bekende en traditionele carnavalsdatums (zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart) volgens hem niet helemaal ongemerkt voorbij gaan. “Grootschalige carnavalsfeesten zullen er zeker niet zijn. Dat is ook na de laatste versoepeling van de coronaregels gewoon onmogelijk. Geplaceerd carnaval in het café, zittend op vaste plaatsen, dat gaat het hem niet worden. Dat past ook niet bij een carnavalsfeest.”

“Wel zullen er in februari waarschijnlijk de nodige online- en kleinschalige activiteiten komen bij de verschillende verenigingen. Denk bij dat laatste aan het traditionele ziekenbezoek door de Prins en klein gevolg. Of aan het bezoeken van de eerstgeborene tijdens carnaval.”
Venema is positief gestemd over de animo voor een Raalter carnaval in mei op datums waarmee deze gemeente waarschijnlijk de enige in het (carnavals)land is. “Maar nogmaals, we blijven afhankelijk van wat de coronaregels tegen die tijd mogelijk maken.”