‘Automaatje Dalfsen’ viert eerste lustrum

DALFSEN – Afgelopen dinsdagmorgen 15 februari was er een klein ‘feestje’ in het Pluscafé van de Trefkoele in Dalfsen. Automaatje Dalfsen bestond namelijk vijf jaar en dit werd op gepaste wijze gevierd.

Automaatje is de sociale vervoersdienst die actief is in Dalfsen en Lemelerveld en omgeving voor mensen met een vervoersvraag. Alle 36 chauffeurs waren uitgenodigd. Marleen Schömaker, welzijnswerker Saam Welzijn, verwelkomde iedereen en sprak haar waardering uit aan de vele vrijwilligers. “Zonder jullie inzet zou dit project niet bestaan. Jullie inzet heeft een grote meerwaarde. Wij kennen 231 geregistreerde deelnemers en de eerste drie jaren werden er gemiddeld ruim 1200 ritten per jaar uitgevoerd. De afgelopen twee jaar – mede door corona – stagneerde de aanvraag enigszins, maar nu trekt het weer aan”, meldt Schömaker.

Vijfde gemeente

Simone van Leeuwen, projectleider maatschappelijke projecten van de landelijke ANWB was naar Dalfsen gekomen om ook bij dit eerste lustrum stil te staan. Zij benadrukte nog eens de maatschappelijke functie van Automaatje. “Het is een geweldige voorziening. Het is niet alleen maar het vervoer, ook een praatje is vaak zo belangrijk.” Zij feliciteerde ‘Automaatje Dalfsen’ met het eerste lustrum. “Dalfsen was de vijfde gemeente in de provincie Overijssel die dit project opstartte en binnenkort hopen we de honderdste gemeente in Nederland te verwelkomen.”

Man van het eerste uur

Man van het eerste uur van ‘Automaatje Dalfsen’ is Gerard van Bennekom. Hij is aanspreekpunt voor alle chauffeurs en coördineert de ritten. “Men moet de rit enkele dagen van te voren aanvragen en ik probeer dan zoveel mogelijk rekening te houden met de afstanden die de chauffeurs moeten rijden”, zegt Bennekom. “Wij honoreren in principe alleen een verzoek van volwassenen van een vervoersaanvraag. De mensen moeten nog wel redelijk zelfstandig zijn. Wie bijvoorbeeld op familiebezoek gaat, wil winkelen in de buurt, naar de kapper moet of een afspraak in het ziekenhuis heeft en geen beroep kan doen op vervoer met indicatie, kan klant worden van ANWB Automaatje. Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt met hun eigen auto. Onze chauffeurs zijn ook zeker niet te beroerd om een ‘klant’ niet alleen voor de deur maar ook bijvoorbeeld in de wachtkamer van een ziekenhuis of andere locatie af te leveren. En wat ik wil benadrukken is dat we zeker geen concurrent zij van de taxibedrijven”, zegt Bennekom.

Na afloop ontvingen alle chaufeeurs een passend cadeau(tje): een wasbeurt voor de auto.Verder was er koffie met gebak en een drankje, om het eerste lustrum passend af te sluiten.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Coördinator Gerard Bennekom (l) werd in het zonnetje gezet en Jan Dijkman één van de vrijwillige chauffeurs kreeg als eerste een presentje uitgereikt door Welzijnswerker Marleen Schömaker. Simone van Leeuwen (r) van de landelijke ANWB had bloemen voor de organisatie van ‘Automaatje Dalfsen’.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.