Ebby start crowdfundactie om haar opvang voor dieren die extra zorg nodig hebben te behouden
LEMELERVELD – Vrolijk wordt ze er niet van, maar volgens Ebby, mede-eigenaresse van Alpacaboerderij Lemelerveld, is de nood zo hoog dat het wel moet. De boerderij, een opvangcentrum voor alpaca’s en andere dieren die (vaak) extra (medische) zorg nodig hebben, is door de coronamaatregelen in geldnood beland en daarom is er een crowdfund-actie in het leven geroepen. Ebby wil 38.000 euro bij elkaar brengen. “Als dat geld er niet komt, moet ik met pijn in het hart vragen om voorlopig geen beroep meer op me te doen. En mogelijk moet ik dan geld gaan vragen; commerciële dingen gaan doen. Maar daar heb ik moeite mee. Ik wil geen geld verdienen aan deze dieren.”
Ebby streek zo’n vijf jaar geleden met haar partner en hun kinderen neer in Lemelerveld. Zelf besloot ze toen om drie alpaca’s aan te schaffen, zo vertelt ze. “De dieren hadden eerder een mooi hek dan wij een slaapkamer”, meldt ze laconiek. “Daarna heb ik een tijdje alpacawandelingen georganiseerd, maar dat doe ik niet meer. Ik ben daar geen voorstander meer van. Het heeft geen toegevoegde waarde voor de dieren.”
Voor de gein, zo vertelt ze, maakte ze enkele jaren geleden een filmpje van een high tea bij de alpaca’s op hun erf. In scene gezet, meldt ze. “Maar het ging viral. Het is 1,8 miljoen keer bekeken. Door dat filmpje werd ik ook uitgenodigd voor de Coen en Sander Show. Ik heb maar gewoon volgehouden dat het echt was.” Maar life imitates art. En Ebby besloot daarna daadwerkelijk bezoekers de mogelijkheid te bieden om thee te drinken tussen de alpaca’s: Tea Time. “Op dat moment had ik net een alpaca binnen gekregen die zorg nodig had. Eerder had ik de fokker waar ik mijn alpaca’s had gekocht gevraagd om, als hij ze had, zieke dieren naar mij te doen. Toen ik bezoekers ging bedanken dat ze bijdrage deden voor dat zieke alpacaatje, dachten ze dat ik daadwerkelijk een opvang had. En daarna kwamen er meer zieke dieren. Er is nooit niks aan gepland geweest. Ik besloot de opbrengst van de theesessies te gebruiken voor de zorg voor de alpaca’s.”
Ebby huisvest inmiddels niet alleen maar alpaca’s, maar ook (bijvoorbeeld) leguanen, schildpadden, slangen, stinkdieren, schapen, egels, papegaaien en andere soorten vogels. Vaak dieren die extra zorg nodig hebben. “Dat stopt nergens”, zegt ze. “Wij weigeren niets. Met de opbrengst van de theesessies kon ik wel de benodigde specialisten inschakelen.” Want, zo vertelt ze, het gaat haar door een hard bot dat dieren die extra zorg nodig hebben, soms een spuitje krijgen. “Stel dat je een jong dier hebt, dat wat mankeert en de dierenarts zegt dat de behandeling 1.500 euro gaat kosten, dan kiezen veel mensen ervoor om het dier in te laten slapen. Neem bijvoorbeeld jonge alpaca’s. Die moeten acht weken lang elke twee uur de fles krijgen. Ik snap ook best dat boeren en fokkers daar geen tijd voor hebben als zo’n dier extra zorg nodig heeft, maar ik vind wel dat we veel meer ons best moeten doen om die dieren te redden. Dus breng ze dan maar bij mij.”
Geen gasten
Een totaal uit de hand gelopen hobby of missie of wat dan ook, zo mogen we de Alpacaboerderij Lemelerveld van haar rustig noemen. Ze heeft nog nooit de hand omhoog gedaan. Steun van de overheid krijgt ze niet. Maar door corona kon ze niet of nauwelijks meer gasten ontvangen. En dat bracht haar in geldnood. “Onze kosten lopen door. Voor de reptielen hebben we terrariums. De energierekening rijst de pan uit. En nu moet ik dus met de billen bloot. 38.000 euro hebben we nodig om uit de schulden te komen. Liever doe ik dat niet, maar ja, het moet nu. Nadat ik de alpacaboerderij had opgericht zijn er overal in Nederland tientallen soortgelijke initiatieven ontstaan, maar dan met een commerciële insteek. Daar mag je dan tegen betaling de dieren zien of aaien. Dat brengt die dieren niets. Ik voel me daar niet goed bij. Ik ga die dieren niet inzetten om er zelf ruim van te leven. Natuurlijk vang ik geld voor de theesessies, maar dat stop ik in de toekomst van de dieren hier. Daar komt iets beters voor de dieren van. Ik houd er verder zelf geen geld aan over. Dat wil ik ook niet. Ik doe dit vanwege ideële redenen. Ik heb nu knetterhard iedereen nodig die me dit gunt.”
Serieus geld
Toch gaat er serieus geld om in de alpacawereld. Een vrouwtje dat geschikt is voor de fok kost al snel 3.000 euro, zo vertelt Ebby. “Mensen vinden het leuke dieren. Ze zijn hier in Nederland redelijk nieuw, ze grazen, zijn fluffy en lijken heel lief. Maar als je ze geen aandacht geeft, dan zijn ze volledig op zichzelf. Niet mensgericht. Jonkies die we hier binnen krijgen, laten we gewoon opgroeien in onze woonkamer. Na verloop van tijd gaan ze naar de speciale alpacastal.”
Ze krijgt hulp van drie vrijwilligers die allemaal één à twee dagen per week helpen. “Als het geld er niet komt dan moet ik pijn in het hart vragen om voorlopig geen beroep meer op me te doen. De dieren die we nu hebben, het zijn er meer dan honderd schat ik, wil ik dan nog houden, maar daarna is het, wat de opname van zieke dieren betreft, dan klaar.”
Initiatieven
Maar zo ver wil ze het niet laten komen. Inmiddels is ze daarom ook met verschillende initiatieven gestart. Via de site van de alpacaboerderij is merchandise verkrijgbaar. Daarnaast geeft ze (tegen betaling) online presentaties bij bedrijven die tijdens een online vergadering even de druk van de ketel willen. Daarnaast krijgt ze, zo vertelt ze, deze maand bezoek van een aantal BN’ers en influencers die de handen uit de mouwen gaan steken en daar vervolgens verslag van doen. Lola Pani (bijna 300.000 volgers op TikTok) heeft al ingestemd. En dan maar hopen dat de volgers haar boerderij willen steunen.
Zie verder
staging2.alpacaboerderij.nl