Home / Algemeen / Vroeger in Salland: De Mariaschool aan de Kerkstraat

Vroeger in Salland: De Mariaschool aan de Kerkstraat

RAALTE – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de Mariaschool in Raalte.

Op 12 januari 1922 werd de Mariaschool, de nieuwe RK-meisjesschool aan de Kerkstraat, geopend. In het gemeentearchief is te zien dat de nieuwe school werd gebouwd aan de ‘Modder Smitssteeg’, zoals de Kerkstraat eertijds werd genoemd. Het was een heuglijke gebeurtenis voor de Raalter bevolking en er was veel belangstelling voor de architectuur en de inrichting van het nieuwe gebouw.
We gaan terug in de tijd voor een wandeling door het gebouw. Als we de hoofddeur aan de Modder Smitssteeg binnen stappen, komen we in een brede gang met een keurig bewerkte terrazzovloer. Ongeveer op manshoogte is een levendig randje aangebracht, dat het eentonige van de muren breekt. Dit randje, dat ook in de klaslokalen ons oog trekt, doet het beslist goed. Rechts van de gang bevinden zich de privaten (toiletten) voor de benedenverdieping en een spreekkamer, die netjes met eikenhout gemeubileerd is. Links van de gang verleent een deur toegang tot de kelder waar de machines staan voor de centrale verwarming en de pompinstallatie. Op de bovenverdieping met dezelfde brede gang: de klaslokalen, toiletten en een bergplaats voor leermiddelen. Dit alles onder de architectuur van de heer Frank, die er prima in geslaagd was een gebouw te realiseren dat gezien mocht worden en goed harmonieerde met het al bestaande Bernardusgebouw.
In 1962 kreeg Raalte-dorp de eerste gemengde katholieke school. Niet lang daarna werden alle katholieke scholen ‘gemengd’. De Zusters van Liefde droegen in 1963 het beheer van de Mariaschool over aan het RK-schoolbestuur. Bij die gelegenheid werd de populaire Zuster Agathe opgevolgd door de heer Schoonaard. Begin zeventiger jaren daalde het leerlingenaantal van de Mariaschool aanzienlijk. Deels kwam dat door de scholen die in de nieuwe wijken buiten het centrum verrezen en konden rekenen op een forse aanwas van leerlingen. In 1974 verhuisde de Mariaschool naar de Olykampen en kwam het markante gebouw aan de Kerkstraat leeg te staan. In de jaren die erop volgden, bood het oude gebouw onderdak aan verschillende organisaties en andere partijen zoals het Vrije Jeugdwerk, de Ziekenomroep en de Turkse gemeenschap. Het gebouw werd telkens een beetje opgeknapt door het kerkbestuur van de Kruisverheffing. In 1982 viel het gebouw, dat vooral bij oudere inwoners van Raalte een hoge gevoelswaarde had, door de slopershamer.

De Mariaschool aan de Kerkstraat in 1980, enkele jaren voor de sloop. Foto: collectie van Jos Segbers.
Tekst: Tonny Nijboer

Lees ook

Praktijk Oase-Salland van start in Wijhe

WIJHE – Per 1 februari opent Praktijk Oase-Salland de deuren in Wijhe. De praktijk richt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.