Uitgesproken Lauk: Roswyde

Als je dan toch moet toegeven dat je iemand verkeerd hebt ingeschat, dan is deze al weer 150-ste column aan het begin van een nieuw jaar een goed moment. Bij deze dus; bij haar komst in 2016 als directeur van het Hoftheater was ik behoorlijk sceptisch over Roswyde Burgman. Niet omdat ze uit Twente komt, ik ben zelf al heel veel jaren heel gelukkig getrouwd met een Twentse, maar omdat zij uit, zeg maar, de grote stad (Enschede) kwam. En het cultuurpubliek in een stad is anders dan op het platteland. Simpel gezegd, ik denk niet dat het hier zo populaire Lettelse 3Koteboebo tien avonden of zo op rij een uitverkochte zaal trekt in Enschede. In het Hoftheater lukt dat probleemloos, afgezien van corona, waar ook wormenkwekers last van hebben.

Ik was vooral sceptisch omdat Roswyde wel heel erg verschilde van haar voorganger Jos van den Born. Jos zag je overal en altijd bij elke kleine of grote activiteit in de gemeente waar je maar een klein stempeltje cultuur op kon drukken. Allemaal voor meer bekendheid en verbinding tussen ons, de inwoners, en het Hoftheater, dat voor zovelen nog een hoge drempel had. Bovendien, en dat is de grootste verdienste van Jos, wist hij een flinke pot geld bij de gemeenteraad binnen te slepen voor de ver- en nieuwbouw van het theater in de huidige vorm. En dat in een tijd dat er een financiële crisis was en gemeenten fors moesten bezuinigen. Met zijn grote ervaring in de Hellendoornse gemeenteraad won de Nijverdaller de Raalter politiek voor zich.

Ook toen waren (gelukkig te weinig) stemmen te horen over gemeenschapsgeld dat beter zou kunnen worden besteed aan belangrijkere zaken dan aan dat elitaire theater. Van mensen die niet snappen dat naast bijvoorbeeld goede winkel-, sport- en onderwijsvoorzieningen, veel activiteiten en een mooie omgeving ook een theater een meerwaarde is. Jos was natuurlijk niet perfect. Zijn idee om het theater om te dopen tot TOVtheater werd een bijna legendarische sof. En achteraf gaf hij zelf toe dat hij het podium een paar meter breder had moeten maken.

Na Jos kwam in 2016 dus Roswyde, ongeveer zijn tegenpool. De Twentse zag er weinig heil in om haar gezicht overal te laten zien, maar richtte zich op versterking van de programmering en de interne organisatie. En dat heeft ze dus heel erg goed gedaan. Het laatste volledige seizoensprogramma was in 2019 aantrekkelijker dan ooit, de bezoekersaantallen zaten flink in de lift. En van zowel vrijwilligers als beroepskrachten hoor ik waardering voor de manier waarop zij aan de slag ging.

Bovendien heeft ze de samenwerking met kleine theaters in buurtdorpen en het Luttenbergse openluchttheater Lommerrijk versterkt. Dat laatste heeft natuurlijk ook te maken met corona. Een moeilijke periode waar ze het Hoftheater zo goed mogelijk doorheen heeft weten te krijgen (hopelijk hebben we straks weer gewone tijden). Er is ook heel snel veel ervaring opgebouwd met livestreaming van voorstellingen. Al blijft dat een pleister op de wonde.

En nu gaat Roswyde dus ons komende maand verlaten, terug naar de grote stad en cultuur in Enschede. En moet ik toegeven dat mijn scepsis destijds onterecht was en dat ze heel goed werk heeft gedaan. Het is jammer dat zij samen met Jos nooit een liefdesbaby heeft gekregen; dat zou de ideale opvolger zijn geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.