Uitgesproken Lauk: Roalter Wind Fontein

Het kost een paar miljoen maar dan heb je ook wat. De presentatie afgelopen weken van de plannen voor de vernieuwde Markt in Raalte was een mooie PR-show.

Wethouder Dennis Melenhorst was in jubelstemming, het gepresenteerde filmpje over de plannen zat gesmeerd in elkaar. Ik weet alleen niet wat precies die genoemde dorpse sfeer is. Dan denk ik toch aan een liedje als ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld, waarbij wat ouderen rustig op een bankje zitten te keuvelen, soms de bakker of slager op de bakfiets voorbij komt en er verder weinig gebeurt. Zeg maar, van die zonnige zomerse Franse dorpspleinen, maar dan zonder jeu de boules en oorlogsmonumenten.

De lokale en regionale media pakten het massaal op en noemden de huidige Markt ronduit saai. Eigenlijk is dat ook zo, zeker in deze coronatijden. Kritiek is er al jaren, bijvoorbeeld op de niveauverschillen en de ongelijke bestrating. Niet alleen rolstoelers hebben al jaren serieuze klachten. Vergeet verder niet de klachten over de kleverige kastanjebomen; in 1999 voor duizenden euro’s geplant maar door ziekte al voor een deel gesneuveld. Een vernieuwde Markt is dus zeker niet verkeerd.

Het punt is alleen dat er dan drie factoren een rol spelen; de inrichting van de Markt zelf, de activiteiten erop en de omliggende bebouwing. Bij deze plannen gaat het alleen om de inrichting. Iedereen ziet dat de bebouwing, met uitzondering van de monumentale Plaskerk en misschien het Kulturhus, saai, weinig bij elkaar passend en zonder veel uitstraling is. Daar hoef je geen vastgoeddeskundige of architect voor te zijn. In dat vlotte filmpje wordt die bebouwing wijselijk zoveel mogelijk buiten beeld gehouden of in neutraal wit weergegeven.

VVD-raadslid Emiel Gerner zag meteen een kans om politiek te scoren, over minder dan twee maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen tenslotte. Hij kwam met het idee voor een speciaal gemeentefonds om lelijke gevels op te knappen. Dat is sympathiek, maar ook onhaalbaar. Dat er belastinggeld naar renovatie van monumentale gebouwen zoals de Plaskerk gaat, daar heeft niemand moeite mee, maar om de Jumbo-miljonairsfamilie Van Eerd te gaan betalen voor een mooiere gevel van de Hema lijkt me een brug te ver.

Er zijn wel meer vraagtekens bij de plannen te zetten. Er komt straks flink wat groen, niks verkeerd, maar om een vergelijking met de Sallandse Heuvelrug te maken lijkt me wel erg fantasievol. Hopelijk vergaat het dat groen straks niet hetzelfde als de kastanjebomen die er nog staan. In een versteende omgeving als de Markt worden hoge eisen gesteld aan beplanting.
Wat betreft de terrassen, in het filmpje zijn die prachtig ingevuld met mooi en uniform meubilair. Alleen, zitten de caféhouders na twee financiële slechte coronajaren te wachten op de aanschaf van nieuw meubilair?

De geplande fontein met een dikke straal in het midden en acht kleinere stralen daarom heen als symbolische verwijzing naar Raalte-dorp en de acht kernen is ook nogal overdone. Ik hoor de reacties al in de buurtdorpen; dat wordt een Roalter Wind Fontein… En over echte wind gesproken, als die straks waait in Raalte, worden de terrasbezoekers niet onder gesproeid?

2 REACTIES

  1. zou deze kritisch schrijver ook een idee hebben ingestuurd.
    Of zou deze beterweter en altijd negatief schrijver zelf in de politiek gaan?

    Ow nee, we mogen niet eens een opinieschrijver de waarheid zeggen. Het zegt het woord. Het woord is ook wel eens anders. Juist in deze tijd kunnen wel wel van zulke klep…. wat mooie en positieve woorden horen.

  2. In Nijverdal ziet het groen er in ieder geval prima uit. Beter goed gejat dan slecht bedacht is mijn tip.
    Die gevels moeten echt gedaan worden anders heeft het opknappen van de markt ook geen zien. De vlag op de modderschuit zeg maar. De gevels inderdaad in het filmpje vakkundig weggelaten, heel kinderachtig en een onderschatting van de burger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.