‘Spannend avontuur voor Go For Africa’

Luttenbergers rijden in februari met oude Landrover 7700 kilometer naar Gambia

LUTTENBERG – Ruim 7700 kilometer van Luttenberg naar Gambia in een oude Landrover Discovery; vanaf 7 februari wacht Herman Hekkert (70) en Johan Wispels (67) een bijzonder avontuur. Samen met zeven andere teams brengen de Luttenbergers, die zich trots ‘Team de Sallanders’ noemen, even zo vele ‘barrels’ namens de stichting ‘Go For Africa’ naar het ‘Technical Training Centre’ in Bakau in Gambia. De acht auto’s, volgestouwd met hulpgoederen, blijven in het West-Afrikaanse land en kunnen door onder meer lokale technische scholen en ziekenhuizen gebruikt worden.

Hekkert, geboren en getogen in Hellendoorn, maar al ruim 30 jaar wonend in Luttenberg, kan bijna niet wachten. “Het idee komt van Johan, bekend van rietdekkersbedrijf Wispels in Luttenberg. We doen al veel jaren heel veel samen en kunnen heel goed met elkaar opschieten. Johan wilde graag een keer met een oude 4WD naar Dakar rijden. Toen kwamen we in contact met Stichting ‘Go For Africa’ in het Brabantse Bakel. Oprichter Jan Huizinga, oud-directeur van een ROC, zet zich al 15 jaar in voor steun aan technische (auto)opleidingen in Gambia. Met allerlei hulpgoederen, met het overdragen van kennis, kunde en ervaring en dus ook met oude auto’s om aan te sleutelen of te gebruiken. Jaarlijks organiseert hij een konvooi auto’s naar Afrika met zowel studenten (van de ROC opleiding autotechniek), die in Gambia ook een aantal weken meewerken, en met senioren. Door corona rijden er dit jaar in februari alleen senioren zoals wij tweetjes mee.”
De twee Luttenbergers hoefden zelf geen oude auto aan te schaffen, maar kregen van Huizinga een oude Landrover die ook naar Gambia moet. Die wordt nu klaargemaakt voor de lange reis. Hekkert, die het in zijn werkzame leven schopte van meubelmaker tot divisiedirecteur van Siemens Hengelo, richt zich vooral op het vele noodzakelijke papierwerk voor onderweg. “Johan is echt de technische man. Hij was rietdekker, maar weet ook alles van techniek en auto’s. Onze Landrover uit 1998 heeft nog geen twee ton op de teller, dus daar hebben we alle vertrouwen in.”
Als corona verder geen roet in het eten gooit, start hun reis op 7 februari in Luttenberg om dan via Bakel, waar de andere teams uit heel Nederland zich verzamelen, richting Frankrijk en Spanje te rijden. Na de oversteek per veerboot naar Marokko gaat het via Mauritanië en Senegal naar Gambia. In totaal duurt de 7700 km lange reis ongeveer drie weken, zo is tenminste de planning. “We rijden met de acht auto’s als konvooi, maar dat zal zeker in de grote steden onderweg niet lukken. Daarom houden we onderling contact met 27 MC bakkies. In Mauritanië krijgen we een gids, dan is het wel heel belangrijk om bij elkaar te blijven. In Gambia blijven we nog een paar dagen, waarna we terugvliegen naar Nederland. In dat land is Huizinga heel bekend omdat hij er al zoveel jaren actief is. Bij een vorig konvooi werd hij feestelijk binnengehaald en kwam hij zelfs in het landelijke nieuws.”

Structureel

Hekkert is zelf al twee keer eerder op vakantie in Gambia geweest. “Hele blije en vriendelijke mensen. Door corona is het toerisme er ingestort en hebben ze het economisch heel moeilijk. Vaak zie je dat na een actie in Afrikaanse landen allerlei hulpgoederen worden gebracht, maar vervolgens gebeurt er dan weinig of niets meer. Huizinga heeft in Gambia de afgelopen 15 jaar echt iets structureels opgebouwd met onder meer technisch onderwijs. Voor die man is dat echt een soort van levenswerk geworden.”
De vertrekdatum is dus niet helemaal zeker. “We kunnen eventueel een paar dagen later vertrekken maar ook niet heel veel later. Dan krijg je in sommige delen in Afrika misschien met te slecht weer en onbegaanbare wegen te maken. We moeten zelf ook voorzichtig zijn onderweg om niet besmet te raken. Daarom slapen we liever met een tentje ergens in de woestijn dan in een hotel. We nemen kampeerspullen mee in onze auto.”

Sponsors

Voordat het startschot klinkt willen de twee Luttenbergers flink wat sponsors vinden. Die kunnen bijvoorbeeld een bedrijfssticker op de Landrover kopen, maar ook is het bijvoorbeeld mogelijk om voor 5 euro een kannetje diesel (of een meervoud daarvan) te sponsoren. “En niet alleen geld is welkom, maar ook goederen. Denk maar aan kamperspullen en eten voor onderweg. Ook bijvoorbeeld oude mobieltje en laptops voor de mensen in Gambia zijn welkom. We staan open voor alles zeg maar. We hebben ons heel bewust team de Sallanders genoemd want we rekenen op ons dorp en deze streek.”

De twee Luttenbergers kunnen altijd gebeld worden; Herman op 06-51406627 (Hermanhekkert@hotmail.com) en Johan op 06-50671832 (Wispels@hotmail.com). Zie verder staging2.goforafrica.nl.

Foto: Herman Hekkert (rechts) en Johan Wispels vertrekken in februari met deze Landrover naar Gambia.

2 REACTIES

  1. […] Deze avontuurlijke Luttenbergse mannen, Herman Hekkert en Johan Wispels gaan in maart een bijzonder avontuur aan. Meteen daarbij brengen ze de Sallandse Vlag verder! Ze grijpen de #challenge aan om Salland in Gambia te laten zien. Wij zijn TROTS. Nu al! Lees het hele artikel op Salland Centraal: ‘Spannend avontuur voor Go For Africa’ […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.