Sallandse carnavalsoptochten naar de zomer?

Ronald Nijboer, voorzitter van de Stöppelkaters, wil de kans zo groot mogelijk maken

RAALTE – “Ik denk persoonlijk op dit moment aan de Grote Sallands Carnavalsoptocht in de komende zomer. Dan maak je de kans dat het door kan gaan zo groot mogelijk. Maar er zal eerst nog veel water door de IJssel moeten stromen. Deze week zit ik vol met gesprekken en overleggen met de andere carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte maar ook met Boskamp, Heino en Lemelerveld. Daar zitten de grote wagenbouwers.”

Ronald Nijboer, voorzitter van carnavalsvereniging de Stöppelkaters in Raalte moest vorige week voor het derde jaar op rij melden dat de Raalter optocht met carnaval niet doorgaat. De redenen: eerst een zware storm in 2020, daarna twee keer corona. “Terwijl ik voorzitter ben geworden in oktober 2019. De enige officiële activiteit die ik in die hele tijd heb meegemaakt was de prinsenverkiezing in november. En die had ook geen dag later moeten zijn.” En met een knipoog: “Ik snap het als de vereniging me wil afzetten als voorzitter want veel geluk breng ik niet…”
De keuze om al voor de persconferentie afgelopen vrijdag een streep door de Raalter optocht te halen, heeft volgens Nijboer alles te maken met de bouwers van de grote carnavalswagens. “Je moet die gewoon duidelijkheid geven. Volgens de regels zou je nu niet eens samen zo’n wagen mogen bouwen. Daarom hebben wij ons eigen onderkomen, Loods 11 op het MBI-terrein, ook moeten sluiten.”
De vraag is dan, wat nu? Nijboer vindt dat voorop moet staan dat het geen afgelasting, is maar een uitstel. En dan dus het liefst naar de zomer. Carnaval tijdens Hemelvaart, zoals bij de Salland Zotten in Heeten is geopperd, lijkt hem daarom te vroeg. “Je wilt de kans op beperkende maatregelen gewoon zo klein mogelijk maken. Dan kun je dus beter op de zomer mikken dan op het voorjaar. Ik heb persoonlijk ook weinig moeite met een zomercarnaval. Natuurlijk, die katholieke traditie van carnaval aan de vooravond van de vastenperiode is er al heel lang. Maar zomercarnaval mag van mij ook een traditie worden. En als we Onze Lieve Heer netjes vragen of het carnaval ook in de zomer mag, dan denk ik niet dat Hij er moeite mee heeft”, klinkt het droogjes.

Veel overleg

Alleen komt er veel kijken voor er een geschikte datum in de zomer is. “Want je wilt de Pompdagen, Stöppelhaene en al die andere Sallandse dorpsfeesten natuurlijk niet in de wielen rijden. En voor de bouwers van de grote wagens in Boskamp, Heino en Lemelerveld is het belangrijk dat ze in zo’n weekeinde aan verschillende optochten mee kunnen doen. De wagens uit Heino en Boskamp reden altijd zaterdag in het eigen dorp en op zondag in Raalte. En in Lemelerveld is er dinsdagavond de verlichte optocht. Daarom gaan we ook in overleg met die drie dorpen. Net als dus met de carnavalsverenigingen in de eigen gemeente. Maar dat vergt heel veel overleg, afstemming en samenwerking. Iedere vereniging kijkt toch naar de belangen in het eigen dorp, daar is ook helemaal niks mis mee. Mijn agenda als voorzitter van de Stöppelkaters zit deze weken in ieder geval behoorlijk volgepland.”

Politie

Bovendien, zo stipt hij aan, er is ook iets als de beschikbaarheid van politie en andere veiligheidsdiensten. “Bij de grote optocht in Raalte praat je over 20.000 tot 30.000 bezoekers, dat vergt toch de nodige inzet van politie en andere hulpdiensten. Kan dat wel en hoe gaat dat dan? Daarom praten we ook veel met de gemeente Raalte. Dat alles samen maakt het vinden van een nieuwe datum in de zomer ingewikkeld. Bovendien moet je natuurlijk ook nog afwachten hoe het met coronamaatregelen tegen die tijd zit. Een optocht waarbij het publiek anderhalve meter afstand moet houden, dat werkt in ieder geval niet. Vandaar dat ik nu aan de zomer denk. Ik hoop eigenlijk dat iemand een kant en klare oplossing aandraagt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.