Sallands carnaval naar Hemelvaart?

Regio-overleg carnavalsverenigingen: ‘Niet makkelijk om een nieuw, vrij weekeinde te vinden’

(door Lauk Bouhuijzen)

NIEUW HEETEN/HEETEN – Misschien dit jaar wel carnaval met Hemelvaart, zo oppert Albert Venema van de Sallands Zotten in Heeten. Venema, sinds kort de nieuwe voorzitter van het regio-overleg van de zeven carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte, heeft er weinig vertrouwen in dat het feest der zotheid op 26, 27, 28 en 29 februari onder normale omstandigheden kan plaatsvinden. “Maar het is niet makkelijk om zo maar een nieuw, vrij en geschikt weekeinde te vinden”, vult zijn voorganger, Lyon Hutten van CV de Hekk’n Sluuters in Nieuw Heeten aan.

Beiden hebben er weinig fiducie in dat het carnavalsfeest eind volgende maand door kan gaan. De persconferentie van het (nieuwe) kabinet van komende vrijdag wordt nog even afgewacht, maar de hoop is klein. “De besmettingscijfers zien er gewoon niet goed uit”, stelt Venema. “Ik zie dat ook niet rap omslaan. Ik hoop natuurlijk dat het kan, maar echt realistisch is dat niet. Wij denken als Sallands Zotten nu aan uitstel tot Hemelvaart. Dat staat overigens zeker nog niet vast, maar we gaan het wel bespreken, ook met de andere carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte. Het mooiste is natuurlijk als we dat gezamenlijk kunnen doen.”
Volgens Hutten (die eind vorig jaar de voorzittershamer overdroeg) is vooral duidelijkheid belangrijk. “Denk maar aan de wagenbouwers die druk zijn met de voorbereidingen. Hier in Nieuw Heeten hebben we drie grote groepen bouwers. Als bestuur gaan we daar regelmatig langs om te kijken of we ze ergens mee kunnen helpen, maar duidelijkheid is het belangrijkste. Je ziet bij de bouwers natuurlijk veel twijfel, gaat het allemaal wel door of wordt het net als vorig jaar weer afgelast?”
Zou het eind februari opnieuw niet doorgaan, dan is dat heel jammer. “Ook al staat gezondheid natuurlijk voorop. We hebben geen moeite met OR-codes aan de deur, maar binnen in de residentie die anderhalve meter handhaven, dat is gewoon onmogelijk. Het is denk ik vooral slecht voor de nieuwe aanwas vanuit de jeugd die juist zo belangrijk is. Je kunt als carnavalsvereniging nu niet laten zien wat je allemaal doet. Dat is slecht voor de bekendheid, de uitstraling en het imago waarmee je nieuwe jongeren juist aan de vereniging kunt binden”, zo stelt Venema die als penningmeester weet dat de financiële schade door afgelastingen gelukkig beperkt is gebleven.
Zowel bij de Sallands Zotten als de Hekk’n Sluuters zijn afgelopen twee jaar heel weinig leden afgehaakt. Hutten: “Maar je weet natuurlijk niet of dat zo blijft. Misschien gaan mensen net als bij de sport na zo’n coronaperiode straks toch iets anders zoeken. Maar tot nu toe is dat zeker niet het geval. Bovendien hebben we afgelopen jaren gemerkt dat je ook online leuke activiteiten kunt organiseren.”

Soepel

Het idee van de Bredase burgemeester Depla om carnaval vast naar de zomer te verplaatsen, zien ze in ieder geval niet zitten. Venema: “Het carnaval wortelt toch in de katholieke traditie van het vasten, dat moet je niet aantasten. Natuurlijk, het is soms best koud in februari, maar dan is het binnen altijd weer lekker warm.” Hutten: “Bovendien denk ik dat zo’n burgemeester erg onderschat hoeveel andere feesten er in onze Sallandse dorpen zijn. Vind dan maar eens een geschikte datum. Ik kan er trouwens best mee leven dat er nu een andere datum komt als het eind februari niet kan of mag, maar dat moet je niet in gewone jaren doen.”
Heel tevreden zijn ze over de houding van de gemeente Raalte. Venema: “Die heeft zelf met alle zeven verenigingen contact opgenomen om te laten weten dat ze heel soepel met vergunningen zullen zijn. Normaal gesproken moet dat acht weken voor carnaval, dus de aanvraag voor de optocht deden we in december. Nu hebben ze toegezegd dat het in drie weken geregeld kan worden. Op zich logisch want op basis van de huidige regels zou zo’n aanvraag nu gewoon afgewezen moeten worden.” “Ja, ze werken erg mee, dat is erg netjes”, beaamt Hutten.
Mocht er een keer weer gewoon carnaval gevierd kunnen worden, wanneer dan ook, zijn ze dan niet bang dat mensen heel voorzichtig en onwennig gaan feestvieren? “Misschien de eerste vijf minuten, dan is dat voorbij. We denken eerder dat de tent dan voller dan vol zal zijn.”

Kader met raster: Aanspreekpunt

Het regio-overleg (met vertegenwoordigers van alle zeven verenigingen) is lang geleden gestart door wijlen Wim Albers van de Stöppelkaters. Doel was een beter contact tussen de zeven carnavalsverenigingen (Sallands Zotten, Hekk’n Sluuters, Dondermardeurs, Assendorper Zotten, Zwabberaars, Sökkestoppers en Stöppelkaters) in de gemeente Raalte. De voorzitter van dit regioberaad hanteert in principe drie jaar de voorzittershamer, al heeft Hutten dat door corona de afgelopen vier jaar gedaan. Voorgangers van Hutten en Venema waren onder meer de Heinoër Bernhard Blom en Raaltenaar Roy Schulten. Een belangrijk onderwerp is welke vereniging welk jaar de sleutel van de burgemeester krijgt uitgereikt op de vrijdagmiddag voor carnaval in het gemeentehuis. Vorig jaar hadden dat de 55-jarige Salland Zotten moeten zijn. Verder worden informatie en ervaringen uitgewisseld die voor alle verengingen belangrijk kan zijn, bijvoorbeeld over vergunningen, subsidies etc. Ook voor de gemeente zelf is dit regio-overleg een makkelijk en snel aanspreekpunt richting alle zeven verenigingen.

Foto: Lyon Hutten (links) geeft de voorzittershamer over aan Albert Venema die nu regiovoorzitter is van de zeven carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.