Ronnie Niemeijer lijsttrekker van Gemeentebelangen

Partij ziet grootschalige energieopwekking niet zitten; spanningsveld met positie wethouderOLST/WIJHE – Ronnie Niemeijer is de lijsttrekker van Gemeentebelangen Olst-Wijhe bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Cynthia Roessink (die na de vorige verkiezingen met voorkeursstemmen in de raad kwam) staat op de tweede plek van de kandidatenlijst; wethouder Marcel Blind op drie. Hij is opnieuw kandidaat-wethouder. Hein Scheffer staat op de vierde plek; Driek ter Beek op de vijfde.

De partij heeft momenteel vier zetels in de gemeenteraad van Olst-Wijhe. Die worden ingenomen door Roessink, Frank Schumacher, Ron de Wit en Jarco van der Stege. Het lijkt erop dat de laatste drie niet terugkeren in de raad. Schumacher en De Wit staan niet langer op de kieslijst en Van der Stege bezet de zevende plek.
Gemeentebelangen is van plan om het verkiezingsprogramma eind deze maand te presenteren. “Kort en bondig, zonder ambtelijke taal, makkelijk te lezen, ook voor niet-insiders.” Het programma bevat enkele speerpunten. Die heeft de partij al vrijgegeven. Opvallend, zeker gezien de eerdere inspanningen van wethouder Marcel Blind, is dat de partij stelt dat grootschalige energieopwekking, zoals hoge windmolens, eigenlijk niet gewenst is in de gemeente. “Rekening houdend met de gezondheid van omwonenden, maar ook wat betreft bescherming van ons Sallandse landschap en de IJsselvallei.” Wel pleit de partij ervoor om zoveel mogelijk zonnepanelen op daken te leggen. Maar die houding staat zeker op gespannen voet met de positie die wethouder Marcel Blind eerder innam in het debat over de mogelijke komst van windmolens. En Niemeijer beaamt dat ook. “Ik ben redelijk nieuw bij de partij. Toen ik binnen kwam heb ik bij het bestuur aangegeven hoe ik erin stond. Dat ik dus niet achter grootschalige energieopwekking sta, vanwege de natuur en de kleinschaligheid van de gemeente. Misschien heeft de wethouder inderdaad wel eens te hard dingen geroepen. Vanuit zijn positie snap ik dat ook wel. Het was zijn opdracht om ermee aan de slag te gaan. We hebben daarom binnen de partij een denktank opgericht. De wethouder maakte daar ook deel van uit. En dit is eruit gekomen en daar staat hij ook achter. Ik vind ook dat het fractiebestuur te weinig heeft gecommuniceerd dat we eigenlijk helemaal niet zo achter grootschalige energieopwekking staan. Ik weet dat daarin wat spanning zit. En misschien hebben we als partij wel iets teveel rekening gehouden met de positie van de wethouder.”

Raadsbreed

Verder stelt de partij dat de beoogde doelstelling van het raadsbrede akkoord, waarmee de gemeenteraad vier jaar lang heeft gewerkt, “ondanks dat het veel goede dingen heeft opgeleverd”, niet is behaald. “Een uitbreiding hiervan (bijvoorbeeld met een gekozen wethouder) is zeker niet aan de orde. Voor ons reden om naar alternatieven te zoeken, zoals bijvoorbeeld een strategische agenda, die meer recht doen aan een open en inzichtelijke manier van politiek bedrijven.” Niemeijer stelt: “Persoonlijk ben ik van mening dat het ‘raadsbreed denken’ niet alleen de eigen identiteit van Gemeentebelangen in de weg heeft gestaan en dat de communicatie hierover tekort heeft geschoten, maar dat ook het politieke debat veel teveel is afgevlakt.”
Gemeentebelangen zet er op in om politiek verder toegankelijk te maken voor jong en oud. De partij stelt voor om een burgerforum voor grote maatschappelijke thema’s op te richten en pleit ook voor het instellen van burgerpanels en internetconsultaties. Het platteland blijft belangrijk: “Het kost moeite en inzet van velen om het platteland, de natuur, de leefomgeving en onze eigen identiteit te bewaren. Er moeten veel woningen gebouwd worden voor alle doelgroepen en bij voorkeur met voorrang voor inwoners uit onze eigen gemeente. Daarmee houden we de gemeente leefbaar.”

Op de foto: lijsttrekker Ronnie Niemeijer

1 REACTIE

  1. Windmolens of geen windmolens? Da’s inderdaad super ingewikkeld. Met alle winden mee waaien niet. GB bedrijft hier politieke acrobatiek waar Mark Rutte een puntje aan kan zuigen. Wel zeer eens overigens met opmerkingen over het raadsbrede akkoord. Da’s inderdaad dood in de politieke pot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.