Rick Evers: Gratis retourneren

Ik heb iets ergs gedaan. En ik heb er spijt van. De volgende keer doe ik het anders. Denk ik. Hoop ik. Kledingwinkels hebben het toch al zo zwaar. Bij ons in het dorp gaat er binnenkort weer eentje dicht. Op de ramen hangen grote posters met ‘opheffingsuitverkoop’. Twee jaar corona-ellende. Het gaat gewoon niet meer.

Toch kunnen we de moeilijke jaren van de detailhandel niet helemaal op het conto van corona schrijven. Dat zou veel te veel eer zijn voor die pestpandemie. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook vóór 2020 veel winkelpanden al angstig snel van huurder wisselden. En dat is onze eigen schuld. Mijn eigen schuld. Want nu kom ik bij mijn zonde van afgelopen weekend. Ik heb voor 980 euro kleding besteld.

Wat zullen ze bij die winkel blij geweest zijn. Bijna duizend euro na slechts een paar muisklikken, hoppa. Het punt is alleen … Ik heb maar één trui nodig. Hooguit twee. De rest stuur ik gratis terug. Ik vind het nogal lastig om op zo’n klein plaatje te zien welke trui het mooist is, dus ik bestelde er gewoon een stuk of vijftien. Dan ga ik thuis passen en daarna stuur ik er dertien terug. Of veertien. Gewoon omdat het kan.

Ben ik hier trots op? Nee. Ik heb straks één nieuwe trui en daar zijn vrij veel mensen druk mee geweest en busjes voor heen en weer gereden. Het gratis retourneren maakt Nederland kapot en moet dus onmiddellijk stoppen. Sterker nog, dat moet ontmoedigd worden. Weg met die antwoordnummers en handige retourlabels. Wil je iets terugsturen, dan moet je moeite doen. Verstop het retouradres op de website, laat ons met pakjes door de regen fietsen en vooral: laat ons flink betalen.

De enige reden waarom winkels naar de knoppen gaan is omdat ze het ons te makkelijk hebben gemaakt. Alles kan. De klant is koning. Alleen zijn er straks geen winkels meer over waar we klant van kunnen zijn. Daarom het dringende verzoek, namens alle consumenten van Nederland: stop eens met dat gratis retourneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.