Natuurmomenten: Otters, dassen en Boerenveensche Plassen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag waren het vooral de verse sporen van das en otter die extra de aandacht trokken van Sjaak.

Vandaag ben ik weer even terug in het stroomgebied van het Oude Diep. Rond dit mooie Drentse beekje liggen prachtige natuurgebieden. Maar alleen een wandeling in de directe omgeving van dit natuurlijke stroompje is al een avontuur op zich.

Kijk, hier rechts bij afslag Fluitenberg sla ik af. Oei, daar is het vroegere braakliggende terrein veranderd in een grote opslagplaats met hoge bulten met zwarte grond. Het lijkt erop dat de uitbreiding van het Hoogeveens industrieterrein juist hier moet komen. De vele kievitspaartjes die hier jaarlijks broeden, zullen een ander terrein moeten zoeken.

Hier bij het spoor zet ik de auto neer en dan ga ik rechtsaf richting het Oude Diep. Kijk, de ooievaarsnesten op de bovenleidingen van de spoorwegen zijn met gras begroeid. Het duurt nog even voor deze trekvogels weer terug zijn. En kijk, daar langs het oude veldweggetje zijn twee mannen met een kettingzaag bezig met het bij elkaar sprokkelen van hout. En daar in een wagenspoor langs een bosje zie ik in het bandenprofiel de afdrukken van een das! Omwille van de zaagartiesten durf ik het bosje niet in te gaan om eens te kijken bij de burcht. Wel duidelijk zijn de vaste looppatronen vanuit de wei door het ondiepe slootje het bos in. Zo te zien aan de krab- en graafsporen in die naastliggende wei is de familie Das vannacht behoorlijk actief geweest op zoek naar regenwormen. Geen winter? Dan ook geen winterslaap.

Kijk, het beekje is opgeschoond door een rupsvoertuig met een korfmaaier. In de opgedroogde modder zijn meerdere verse sporen te zien. Muskusratten en kleine steltlopertjes schat ik zo. Hier ga ik de stapstenen over en volg de beek langs de lange houtsingel met eiken, berken en de opvallende groenblijvende hulststruiken.

Laat ik eens onder de brug kijken naar de ecopassage. En ja hoor, hier in het zand zitten afdrukken van een otter tussen! En kijk daar groenzwarte uitwerpselen met graatjes en schubben! Mooi man! De inrichtingsmaatregelen van zo’n vijf jaar geleden is een prima opsteker voor de uitvoerende partijen. Het werpt zijn vruchten nu al af!

Nu nog even langs de Boerenveensche Plassen voor een bliksembezoek. En kijk eens, vanaf het oude klinkerweggetje neem ik de waarneming van een jagende Blauwe Kiekendief nog mooi even mee. Mooi man!

Verderop staat een oud paard met een doorgezakte rug als een standbeeld in de hoek van de wei. Nog lekker buiten op je oude dag en dat in januari. Hij kan er wel tegen. Hier bij de splitsing ga ik maar weer eens teug naar de auto. Wat een mooie dag was dat weer. Maar ja, dat is het altijd als je buiten in het veld bent. Voorjaar, najaar, zomer of winter? Maakt niet uit, het is er altijd mooi!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.