Natuurmomenten: Linksom of rechtsom

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Ook de laatste wandeling van het jaar heeft voor Sjaak het verschil gemaakt.

Net wanneer ik op het bospad ben, begint het te regenen. Dat wordt een kort rondje vandaag, maar hoe dan ook, even kijken, of linksom of rechtsom. Ik ga gewoon op pad. Kijk daar die varens mooi afsteken tegen de nog groene braamstruiken en als een bruine deken op de bosbodem liggen. Hier maar snel het door de door een vaste dagelijkse bezoeker zelfgemaakte brugje over. Kijk, nu is er ook een dennenhouten leuninkje in elkaar geknutseld.

Hier maar bij de grote oude beuk afslaan. Het is nu te nat om de oude ingekerfde tekst op die mooie gerimpelde oude stam te ontcijferen, maar het heeft wel iets met de liefde te maken. En kijk daar een van twijgjes gemaakt nest van een eekhoorn en daarginder iets verderop, nou ja, daar heeft de havik dus het afgelopen jaar gebroed! Uren heb ik ernaar gezocht. Beide in hetzelfde lariksperceel en dicht degen de stam. Tja, nu het blad en de naalden van de bomen zijn is het bos een open boek geworden. De geheimen worden nu vanzelf prijs gegeven.

En daar ben ik alweer bij de auto. Dat was voor dit jaar mijn laatste rondje. Wel kort, maar toch voldoende om lekker weer in balans te komen. Een half uurtje kan het verschil al maken. Voor iedereen die moeite heeft met al dat coronagedoe zou ik willen zeggen: lekker loslaten dat vervelende jaar en zoek regelmatig het bos op. De natuur heeft een positieve werking als het gaat om het loslaten van gedachten. Het werkt bevrijdend, geeft rust en het lucht op. Doe het! Linksom of rechtsom, je komt in een positieve flow! Zeker weten!

Iedereen een gelukkig en gezond 2022!