‘Meet, Greet, Eat en Beat’ met optredens, foto-expo en quiz

Raalter beatmuziek uit de jaren ’60 en ’70 moet dit jaar weer tot leven komen

RAALTE – Onder het motto ‘Meet, Greet, Eat en Beat’ wil een groep liefhebbers de oude beatmuziek en de daarbij passende sfeer uit de jaren ’60 en ’70 in Raalte laten herleven. Er wordt gewerkt aan nieuwe liveoptredens van die oude beatbands, een reünie en een fototentoonstelling met ruimte voor alles wat met die tijd samenhangt. Om ook de jongere generaties te bereiken, wordt gewerkt aan een speciale muziekquiz over de glorietijd van de Raalter bands die voor hun (groot)ouders vroeger zo belangrijk was.

Eind augustus stond de jaarlijkse Stöppelhaene foto-expositie bij de Berk aan de BK-straat in Raalte al in het teken van de muziekgroepen die in de jaren ’60 en ’70 in Raalte en omstreken furore maakten. Initiatiefnemer Rob Aa kreeg veel positieve reacties op de getoonde foto’s en andere herinneringen zoals posters, elpeehoezen en toegangsbewijzen. Veel (oud-)Raaltenaren bekeken de expositie en er werden al een heleboel herinneringen opgehaald.
Dat leidde er toe dat onlangs een aantal geestverwanten op initiatief van Rob de koppen bij elkaar heeft gestoken om na te gaan of er niet iets meer kan worden georganiseerd om die speciale sfeer en muziek uit de jaren ’60 en ’70 opnieuw te beleven. Het was volgens deze initiatiefnemers een bijzondere tijd waarbij een band als RhyBe-Blues vaak speelde op de verschillende podia bij Stöppelhaene en The Fresh debuteerde bij de opening van de (oude) sporthal Tijenraan in 1969. Andere meer of minder bekende namen uit die jaren zijn The Swingli’s, The Crazy Capes, The Jugglers, The Headhunters, Sunbeams, Tapach Sextet, Music Mixers, FireBall, Rose Country, Country Rock, The Sounds, Shaking Boys, The Playboys, The What en Wallink Boys. Ook waren er Sallandse bands met Raalter inbreng zoals Tarra en de Theo Lensband. Basgitarist Adri Klöne schopte het zelfs tot de progrockband Solution die tussen 1970 en 1983 nationaal en internationaal succesvol was.

Wereldacts

Muziek was en is belangrijk in Raalte. Met Stöppelhaene waren er aansprekende bands te bewonderen in de poptent. Ieder weekend had de Leeren Lampe maar ook Zaal Thies van der Linde live muziek waarvoor het publiek van heinde en verre kwam. Oud-Luttenberger en oud-dj Ben Veldkamp haalde toenmalige topbands als Uriah Heep en Wishbone Ash naar Tijenraan. Het is misschien ook niet toevallig dat juist in Raalte Ribs & Blues tot ontwikkeling kwam en wereldacts als Ten Years After, Status Quo, Eric Burdon, Canned Heat en Beach Boys naar het dorp heeft kunnen halen.
Mensen als Rob Aa, Jos en Willemien Segbers, Richard Woolderink, Hans Roescher, Ronald Tops, Harry Luchtenberg, Paul Focking, Gerard te Wierik en Carel Roescher zijn nu met de voorbereidingen gestart voor een muzikaal 2022. Carel Roescher is onder meer oud-lid van de RhyBe-Blues en hoopt op contact met veel andere muzikanten uit die tijd om te bezien wat met elkaar mogelijk is. Harry Luchtenberg heeft nog contact met andere leden van the Fresh. Mogelijk leidt dat nog tot een optreden in welke vorm dan ook. Gerard te Wierik zal voor een aansprekend affiche en de vormgeving van de muzikale reünie zorgen.

Raalte Reünie

In samenwerking met Albert Heijn en Schulten Lederwaren in Raalte wordt aan een bijzondere quiz over popmuziek en andere bijzondere gebeurtenissen in Raalte uit de jaren ’60 en ’70 gewerkt. Het zal de klanten in de winkel volgend jaar niet ontgaan dat er wat staat te gebeuren. Omdat de coronaregels veel publieksactiviteiten in de weg staan kan er nog geen precieze datum worden geprikt. Dit geeft wel meer voorbereidingstijd. Jos en Willemien Segbers (‘Groeten uit Raalte’) en Richard Woolderink (Raalte-Clopedie) gaan de fototentoonstelling ‘Raalte Reünie’ organiseren. Zij roepen mensen die nog beschikken over foto’s en andere zaken over en rond vroegere Raalter bands op met hen contact op te nemen. Er moeten her en der nog veel affiches van toen, andere rekwisieten of geluids- en beeldopnames, platenhoezen, kleding uit de jaren ’60 en ’70 kleding, muziekapparatuur of zelfs een oude Puch of Tomos zijn. Het zou voor de expositie geweldig zijn als ook die een plek kunnen krijgen. Iedereen die deze ter beschikking wil stellen kan die inleveren bij de Berk (BK-straat 32b). Bellen of mailen kan ook, tel. 0572 – 366 127 of
info@mgbraalte60-70.nl. Het foto- of ander audiovisueel materiaal zal worden gedigitaliseerd of gescand om te worden gepresenteerd tijdens de foto-expo.

Foto: The Fresh, een van de bekendste Raalter beatbands een halve eeuw geleden met (vlnr) Harrie Luchtenberg, Antonie Oosterlaar, Rens Kelder en Jan Bouwmeester.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.