‘Komende jaren groeit de behoefte in Salland’

Stichting de Cirkel van plan om hospice in Raalte uit te breiden met extra gastenkamer

RAALTE – Stichting de Cirkel in Raalte wil het hospice in Raalte dit jaar uitbreiden met een nieuwe, extra gastenkamer. Dat moet gebeuren op een (klein) deel van het open grasveld aan de kant van de Horizon. De nieuwbouw gebeurt in de stijl van het huidige gebouw dat in 2015 geopend werd. Het hospice kan dan plaats bieden aan vijf in plaats van vier gasten in hun laatste levensfase. Ook zijn er twee gezinskamers en een huiskamer. De huidige berging en fietsenstalling aan de linkerkant krijgen een nieuwe plek aan de andere kant van het gebouw.

De vergunning voor de uitbreiding is inmiddels aangevraagd bij de gemeente Raalte, zo meldt voorzitter Klaas Koekkoek van Stichting de Cirkel. “En positief ontvangen daar. Ook de omwonenden hier aan de Monumentstraat hebben we al geïnformeerd. We willen eigenlijk het liefst zo snel mogelijk beginnen. We hopen nu dat de bouwvakkers in het tweede kwartaal aan de slag kunnen, zodat alles in het najaar van 2022 gereed is. Bij dit uitbreidingsplan hebben we ervoor gezorgd dat alle vijf gastenkamers straks met een eigen ingang aan de achterkant bereikbaar zijn voor familie en andere bezoekers. Dat was afgelopen twee jaar erg nuttig en belangrijk.”
Hij schat dat de bouwkosten tussen de 2 en 2,5 ton bedragen. “Dat geld hebben we niet liggen, ook al zijn we nu financieel gezonder dan bij de start in 2015 op deze plek. We zijn dus afhankelijk van fondsen, donaties en acties. Die gaan we komende maanden opzetten en ontwikkelen.”
De plannen komen op een moment dat de capaciteit van het hospice verkleind is. “Door corona vorig en dit jaar hebben we bewust niet meer dan twee of drie gasten tegelijk gehad. We willen onze vrijwilligers, toch vaak oudere mensen, niet aan risico’s blootstellen”, zo legt bestuurslid Marian Kalfs uit. Koekkoek: “Dat betekent dus ook wat minder opnamen in 2020 en 2021 met helaas negatieve gevolgen voor de vergoeding van het ministerie. Die wordt wat kleiner want die is gebaseerd op het aantal gasten per jaar over een meetperiode van drie jaar. Wel hebben we ongeveer evenveel ligdagen omdat de gemiddelde verblijfsduur per gast gestegen is. Niet alleen bij ons, maar ook in andere hospices in het land.” Een echte verklaring voor die langere periode tot overlijden van de gasten in het hospice heeft hij niet. “Misschien dat het met de situatie in ziekenhuizen en zorgcentra te maken heeft, zeg het maar.”

Overal

Was het niet beter en logischer om met de nu gepresenteerde uitbreidingsplannen even te wachten tot na corona? Koekkoek: “Nee, want dan loop je straks achter de feiten aan. We willen er zijn voor iedereen in Raalte en omgeving. Daar hoort niet bij dat je nee moet zeggen als er een verzoek komt. Ga je met de plannen voor zo’n uitbreiding wachten tot corona voorbij is, wanneer dat dan ook is, dan kun je zo’n uitbreiding pas in 2023 of misschien nog wel later realiseren. We merken gewoon dat de behoefte aan een hospice groeit, niet alleen hier in Salland maar ook landelijk. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vergrijzing van de bevolking. Daar spelen we ook op in. Toen we deze plannen gingen opstellen, zijn we ook in andere hospices in het hele land wezen kijken. Overal zie je dat een eerst nog kleinschalige voorziening groter groeit omdat de behoefte aan hospices stijgt.” Kalfs: “Bovendien speelt mee dat hier in Salland iedereen nu weet wat een hospice is en wat we doen. Onze bekendheid is heel erg hoog. Dat was destijds bij de opening in 2015 nog niet zo, laat staan toen we daarvoor in een gewone woning aan de Oude Molenweg zaten.”

Corona

Tot de week voor kerst ging corona nog aan het Raalter hospice voorbij, mede dus dankzij de verkleinde capaciteit en extra voorzorgsmaatregelen. Daarna werd er echter een besmetting geconstateerd bij een gast en moesten er snel maatregelen getroffen worden. Kalfs: “Afgelopen twee jaar was het best een lastige tijd voor het hospice met steeds andere maatregelen. Dan konden er twee en dan weer vier bezoekers bij onze gasten terecht. Op onze website moesten we die regels steeds aanpassen. Je moest ook constant op je hoede zijn met mondkapjes, handen wassen en afstand houden. Tot de week voor kerst zijn we er goed doorgekomen. De veiligheid voor onze gasten, de bezoekers maar vooral toch ook onze vrijwilligers stond steeds voorop. Daarom hebben we heel bewust niet de maximale capaciteit van vier gasten gebruikt afgelopen twee jaar maar slechts twee of drie gasten.”

Foto: Klaas Koekkoek en Mirjam Kalfs, bestuursleden van hospice de Cirkel, met een artist impression van de komende uitbreiding. Het linkerdeel van het gebouw komt erbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.