Innovatieve stal van familie Bessembinder in Heeten in gebruik

HEETEN – De familie Bessembinder in Heeten neemt deze week haar gloednieuwe, innovatieve ‘Beter voor Varken, Natuur en Boer stal’ in gebruik. Deze stal is één van de eerste stallen in zijn soort waar varkens nog diervriendelijker gaan leven dan met het één ster Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming.

Op het bedrijf van de familie Bessembinder in Heeten groeien biggen op tot vleesvarkens. Om klaar te zijn voor de toekomst, deden Jos, Wilma, Coen en Danya een bijzondere investering. Een verouderde varkensstal zonder emissiebeperking en met asbestdak werd afgebroken en maakte plaats voor een gloednieuwe duurzame en diervriendelijke stal. Daarin is gezorgd voor een voerkeuken waar de familie Bessembinder voortaan zelf het voer voor haar varkens gaat samenstellen uit overblijfselen uit de voedingsindustrie.
Er zijn forse investeringen gedaan in het beperken van de uitstoot, het gebruik van duurzame energie, het gebruik van duurzame grondstoffen en investeringen in het landschap en de natuur. De boer tenslotte krijgt een eerlijkere prijs voor het vlees waarbij de werkelijke kostprijs een grotere rol speelt. Het nieuwe vleesconcept is juist op dit moment een actuele ontwikkeling. De prijs van varkensvoer is door de toegenomen energie- en grondstofprijzen enorm gestegen terwijl de prijzen voor varkensvlees juist laag zijn. De verwachting is dat deze situatie op korte termijn nog niet zal veranderen. Consumenten herkennen het vlees in de supermarkt en kunnen dus zelf de keuze maken.

Volop daglicht

Het bedrijf werkt volgens het één ster Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en is deelnemer aan het Beter voor Varken, Natuur en Boer programma van Albert Heijn. De stal biedt extra leefruimte en volop daglicht zodat de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme ervaren. Speciaal voor het Beter voor Varken, Natuur en Boer programma krijgen de varkens meer speelmateriaal en wordt met speciale meettechnieken het stalklimaat continu gemonitord. Op het dak van de stal komen zonnepanelen. In combinatie met de al aanwezige panelen is er straks meer dan genoeg elektriciteit om het hele bedrijf zelf van stroom te voorzien. Door te werken met een elektrische CV-ketel draait de varkenshouderij zonder fossiele brandstoffen.
De familie Bessembinder investeerde ook in biodiversiteit om meer leefomgeving te creëren voor dieren, planten, vogels en insecten. Zo legden ze een grote vijver aan op haar erf waar regenwater kan bezinken. Nestkasten en een insectenhotel bevorderen de lokale biodiversiteit en daarnaast realiseren de ondernemers een strook met veldbloemen en kruiden rondom hun erf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.