Ingezonden brief: ‘Lindeboom Notarisbosje Wijhe in gevaar’

WIJHE – René Kral uit Wijhe is in de pen geklommen om zijn ongenoegen te uiten over de plannen om een monumentale lindeboom in het ‘Notarisbosje’ in Wijhe te kappen. Kral is het er niet mee eens. “Deze lindeboom behoort tot het Wijhes erfgoed, dat moeten wij koesteren en daar moeten we in Wijhe zuinig op zijn!” Hieronder zijn brief (ingekort door de redactie).

“Als je vanaf noordelijke richting Wijhe binnen rijdt, zie je direct het monumentale notarishuis. Bij dit historische pand hoort ook een bijzondere tuin met bijzondere oude bomen; in de volksmond het ‘Notarisbosje’ genoemd. Doordat een van de notarissen na zijn pensionering een huis in deze tuin bouwde, gingen helaas veel bomen verloren. Er resteren nu aan De Grienden en in de tuin slechts enkele monumentale bomen die het aangezicht van de buurt bepalen. Ze vormen een belangrijke bijdrage aan de lokale ecologische omgeving. Vogels, eekhoorns en vleermuizen nestelen in de bomen en de directe omgeving.
De huidige eigenaar aan De Grienden heeft het onzalige plan opgevat om een van de bomen, een monumentale lindeboom, te kappen. Deze boom vervult een belangrijke bijdrage aan het geheel. Ze is vooral in de zomer een lust voor het oog. Als ze in bloei staat, halen duizenden bijen daar hun nectar. Ze staat op de gemeentelijke lijst van beschermde bomen.
Helaas wordt de natuur in Wijhe niet altijd gewaardeerd. Door het ontberen van natuureducatie zien inwoners bomen vaak als een last en overlast. Blad en bloeisel en schaduw voor de zonnepanelen vormen vaak argumenten om bomen te kappen. Voor de rechter en de gemeente moeten die argumenten geen beletsel zijn om deze monumentale boom in stand te houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.