‘Gevelfonds als onderdeel tweetrapsraket’

VVD pleit voor fonds om Raalter vastgoedeigenaren in centrum te ondersteunen bij aanpak gevels

RAALTE – Emiel Gerner van VVD Raalte heeft in een brief aan het college van B&W gepleit voor een gevelfonds voor het Raalter centrum. Het gaat dan om een potje geld voor vastgoedeigenaren dat vanuit de gemeente beschikbaar wordt gesteld. Als een vorm van cofinanciering van de aanpak van gevels. Want op sommige plekken in het centrum ogen gevels grauw. En daar wil de VVD verandering in brengen. Om het centrum, na de aangekondigde aanpak van de Grote Markt en de Plas, nog aantrekkelijker te maken.

Emiel denkt zelf aan een maximumbijdrage van 50 procent van de kosten. Ondernemers kunnen dan een aanvraag doen en krijgen vervolgens een vastgesteld bedrag per strekkende meter. Althans, zo werkt het in andere gemeenten, zo vertelt hij. “Vaak worden dergelijke fondsen gebruikt om historische gevels te behouden. Voor de vastgoedeigenaar kan dat kostbaar of niet interessant genoeg zijn. Hier in Raalte hebben we helaas niet veel historische gevels en gebouwen meer. Maar misschien dat we het fonds kunnen gebruiken om het centrum aantrekkelijker te maken.”
Het idee voor het gevelfonds vloeit voort uit sessies die de gemeente de afgelopen jaren hield met ondernemers en vastgoedeigenaren in het Raalter centrum. “We zijn al lange tijd bezig met de plannen voor het centrum. Tijdens die sessies kwam van alles naar voren. Denk ook aan de kinderkopjes waar oudere mensen hun benen over kunnen breken, maar ook de uitstraling van het centrum. Het ging dan niet alleen om de begane grond, maar juist ook de verdiepingen daarboven. Er spelen echter veel belangen. Die van vastgoedeigenaren, winkeliers, huurders en eigenaren van appartementen.”
Gerner heeft zelf nog geen idee hoeveel geld er in het gevelfonds gestopt zou moeten worden. “We zitten nu in de fase dat we vragen hebben gesteld aan het college. We wachten op meer informatie. Maar er zijn middelen vanuit het Rijk en de RegioDeals. Daarnaast zouden we ook vanuit de gemeente geld bij kunnen leggen. En dan niet meteen voor tien jaar, maar gewoon voor een korte periode. Aftasten hoeveel behoefte er bestaat.”

Trein

Hij weet het, zo’n fonds kan voor scheve gezichten zorgen. Want die ene eigenaar heeft op eigen kosten z’n gevel(s) aangepakt terwijl anderen altijd hebben afgewacht. En juist die laatsten worden door zo’n gevelfonds geholpen. “Maar dat risico hoort bij ondernemen, vind ik. Je stapt op de trein die op dat moment voorbij komt. Ik neem aan dat ondernemers die hun gevels hebben aangepakt vooraf een kosten/baten analyse hebben laten uitvoeren en hun centen ook terug verdienen.”
“We hebben relatief weinig leegstand in het centrum op het moment. Ik las van de week nog dat de gezusters Poppe met een speciaalzaak zijn begonnen. Dergelijke winkels vind ik zeker net zo belangrijk als de ketens. Juist de lokale zaken brengen kleur in een centrum. Van oudsher zijn we goed in horecabezoek. Ik denk dat er nog wel meer mogelijk is. Als het tenminste een aanvulling op is en niet concurrerend. Er zijn genoeg plekken in het centrum waar je een borrel kunt pakken, maar volgens mij is er nog wel ruimte voor extra horeca waar je ’s middags en in de vooravond kunt eten. Daarmee krijg je nog meer schwung en levendigheid. De gemeente trekt nu fors geld uit voor de Plas en de Grote Markt, maar daar komt niet per se extra omzet van. De bedoeling van het fonds is dat ook de ondernemers aan de slag gaan. Zo wordt het een soort tweetrapsraket.”

Noodzaak

Of het niet logischer was geweest om het idee voor het gevelfonds een jaar geleden al in te brengen, toen de gemeente nog met de plannen voor het centrum bezig was, vragen we. Emiel wil er niks van weten. “Dit gaat om onderdelen van het centrum waar de gemeente niet zelf over gaat. De herinrichting van de Plas en de Grote Markt is an sich al een groot project. Eigenlijk zijn we daarmee al vijf jaar te laat. Maar toen was er weinig budget. We hebben het geluk dat dat er nu wel is. Het sociaal domein is op orde, er zijn goede keuzes gemaakt. We hebben jarenlang aandacht gevraagd voor het centrum. De noodzaak is nu op z’n hoogst. Als we vanaf het begin de gevels erbij hadden getrokken, weet ik niet of dat het hele proces had versneld…”

Kader met raster: Afscheid

Emiel (29) heeft (bijna) acht jaar in de raad gezeten en neemt na de komende verkiezingen afscheid. Hij staat op een (waarschijnlijk) onverkiesbare plek op de lijst. “Ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan, maar het kost wel veel tijd. Toen ik afgelopen zomer de keuze om te stoppen had gemaakt, ben ik ook andere dingen gaan waarderen. Ik heb een nieuw huis gekocht in Raalte, dat mag best een project heten. En ik blijf actief binnen de steunfractie. Ik kom zelf uit Mariënheem en zal best langs de vergaderingen van PB blijven gaan. Maar nu ben ik twee à drie avonden per week druk met raadswerk en blij dat ik daar een punt achter kan zetten.”

1 REACTIE

  1. Ik, en met mij vele anderen, roepen al tientallen jaren dat de gevels er in Raalte centrum niet uit-zien. Bij iedere enquete, vragenlijst, ideeënbus of wat dan ook hebben we aangegeven dat het er niet uitziet. Voor relatief weinig geld, zeg een paar vaten mooie verf knappen al die afstotelijke gevels al op. Hout (desnoods nep hout) kan ook. Zonder die gevels aan te pakken, komt de aanpak van de Grote Markt nog niet voor de helft tot z’n recht. Dat snapt iedereen (ook al is het een kwestie van schmaeck). En nu is ineens het wiel uitgevonden?… tuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.