Gerlant: Dorpsrand Heino en het grotere plaatje

In Heino is iets vreemds aan de hand. De gemeente heeft de kerngroep ‘Dorpsrand Heino’ aangesteld voor het gebied wat globaal ligt aan de oostkant van het dorp tussen de N35 en de bebouwde kom. Lokaal Alternatief heeft vragen aan het college gesteld. Egbert den Daas wil dat die kerngroep met één persoon uit de al bestaande werkgroep Landgoed Vlaminckhorst wordt uitgebreid.

De kerngroep moet ervoor zorgen dat het proces om tot een ontwikkelvisie te komen goed verloopt. Denk aan het formuleren van een heldere opdracht en het borgen van inbreng van inwoners. Het gaat om een prachtig mooi gebied langs de rand van Heino waarin hele grote opdrachten voor de toekomst liggen, denk daarbij aan de uitbreiding van de N35, woningbouw en industrieterrein maar ook recreatie of waterberging. Waarbij nu niks meer of minder besloten wordt dan hoe wij dat als gemeenschap met elkaar gaan doen. Participatie noemen we dat tegenwoordig met een duur woord.

Uit de veertien aanmeldingen voor de kerngroep zijn vier mensen overgebleven. Ik had de vijftiende kunnen zijn, maar bij het goed lezen van de oproep van de gemeente en Plaatselijk belang begreep ik dat het mijn beurt nog niet is.Mijn belang denkt u? Ja, ik vind het belachelijk dat als ik vanuit Laag Zuthem op de trekker naar Raalte wil met dat gevaarte door de dorpskern van Heino moet met alle gevaren van dien. Dat is niet meer van deze tijd. In de ‘dorpsrand’ moet dus een parallelweg komen langs de N35. Dat scheelt veel verkeersbewegingen in de woonkern. Maar ook de snelle E- bikes uit Raalte zullen in de toekomst de weg als onderdeel van de F(iets)35 om de kern van Heino heen gaan naar Zwolle. Die claim ga ik leggen als het zover is.

De vragen van LA zijn niet zo vreemd en de onderbouwing snap ik wel. Want waarom mag die ene bewoner van de Cappellenweg wel en die van de Vlaminckhorst niet? Het gaat om het proces van participatie waarbij een afspiegeling van Heino nu een goed omschreven opdracht heeft. Natuurlijk zou je vanuit een oud competitief politiek denken kunnen stellen dat een oneven aantal leden van de kerngroep beter is, maar dit proces draait om vertrouwen. Ik persoonlijk zie de vragen van Den Daas als twijfelen aan de integriteit van de aangewezen personen.

Het probleem zit hem in de gemeentelijke regie. In oktober deed de gemeente namelijk ook een oproep aan de inwoners om mee te denken over de planvorming omtrent de herinrichting en het toekomstbestendig maken van de Zwolseweg en de Dorpstraat. Het proces gaat een paar jaar duren. De Zwolseweg ligt op de scheiding van eerder genoemd gebied. De Dorpstraat daarbuiten. Er lopen dus twee afzonderlijke processen (die van de dorpsrand en die van de Zwolseweg en de Dorpsstraat), die elkaar overlappen, door elkaar. Ook in het gemeentehuis. Wethouder Wout Wagenmans gaat over de dorpsrand en wethouder Jacques van Loevezijn over de Dorpsstraat.

De gemeente zet nu dus inwoners en ambtenaren aan het nadenken (uren, tijd, dus geld) aan het werk vanuit een verkeerd perspectief. Tegen de tijd dat hun plannen klaar zijn, kom ik met mijn parallelweg, en die komt er, daar ben ik van overtuigd. Iedere inwoner van Heino kan begrijpen dat wanneer die parallelweg gelijkvloers de Lemerlerveldseweg oversteekt er vele tientallen vrachtwagens van bijvoorbeeld Tielbeke niet meer over de Zwolseweg heen hoeven. Wel net zo veilig.

Met de commissie die is aangesteld is niks mis en neutraal. Het door Egbert voorgestelde commissielid heeft een belang net als ik. De Vlaminckhorst ligt op een plek waar ‘mijn’ parallelweg langs moet. Die discussie is voor later. De enige vraag die legitiem is: of er in het gemeentehuis wel regie is? Als straks die parallelweg er ligt, krijgt de Dorpstraat naar alle waarschijnlijkheid een heel andere functie en is er dus ook een heel andere inrichting mogelijk dan wanneer er vele grote trekkers door moeten. Participatie is de inwoners betrekken, het grotere plaatje zien en niet blij maken met een dood vogeltje zodat ze straks alsnog afhaken. De regie mist dus in een groter plaatje.

gerlant@regiobode.nl

2 REACTIES

    • @Hans, dat zeggen ze. Ik zou dat willen vertalen naar: het meest vernieuwend en voorop lopend in het participatieproces. Daarbij worden fouten gemaakt. Dat is inherent aan. Ik veroordeel niks maar probeer te spiegelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.