‘Dat het meteen al zo druk zou zijn, hadden wij ook niet verwacht’

Zussen Erna en Emily Poppe aan de Plas in Raalte van start met smaaksalon Peper & Poppe

RAALTE – Tijdens een vakantie in Australië kwamen zussen Erna en Emily Poppe op het idee: een eigen delicatessenshop beginnen. Er moest nog wat water door de rivier, maar vorige week zaterdag gingen de deuren van Peper & Poppe dan eindelijk open. Een smaaksalon (met, als de coronamaatregelen het toelaten ook een lunchroom) noemen ze het zelf. “We bieden hier alleen maar producten die we zelf ook hartstikke lekker vinden.” En: “Het is Peper & Poppe, met een &-teken. We hebben voor een ontwerp gekozen waarin twee e’s verwerkt lijken in dat teken. Emily en Erna, dat vonden we mooi.”

Het is die woensdagmiddag een komen en gaan van klanten en vrienden en kennissen in het pand aan de Plas (waar eerder een dierenwinkel was gevestigd). Dat is al vanaf het begin zo, vertellen de twee. “We waren aanvankelijk van plan om een dag eerder open te gaan. Aangezien we ook maaltijden verkopen, vallen we onder de essentiële winkels. Maar toen we hoorden dat de winkels zaterdag uit protest open zouden gaan, besloten we solidair te zijn. De reacties zijn hartstikke goed. ‘Dit misten we echt in Raalte’, krijgen we heel vaak te horen. Dat het meteen al zo druk zou zijn, hadden wij ook niet verwacht. Maar daar zijn we uiteraard alleen maar blij mee.”
Van afhaalmaaltijden (onder andere rendang, stamppot, lasagne en vegetarische gerechten; het aanbod varieert per dag) tot broodjes, van kaas tot worst, van borrelhapjes tot tapas, van chocolade tot cadeaupakketten; Peper & Poppe biedt het allemaal. “En dan ook veel uit de internationale keukens. De Nederlandse keuken, maar ook de Italiaanse en de Aziatische. En we zetten ook volop in op producten uit de eigen regio. Bijvoorbeeld Antonia’s mosterd uit Heeten; bakmixen van de Bökkers Mölle en ook keramiek van Emely Reimert uit Raalte. Dat assortiment willen we nog veel verder verbreden en verdiepen. Zo hebben we nu ook al contact met imker; honing uit de regio. En wat we verder nog gaan bieden, is ook afhankelijk van de wensen van onze klanten.”
Erna (60) en Emily (52), dochters van de legendarische kroegbaas Jo Poppe, zijn, zo zeggen ze zelf, twee handen op één buik. Ze wonen samen en gaan ook al jarenlang samen op vakantie. Trammelant? Eigenlijk nooit. “We doen alles samen.” Een bezoekster van de zaak, een kennis van de twee, breekt even in: “Jullie zijn een soort eeneiige tweeling, maar dan anders…”

Midlifecrisis

Volgens de twee zussen lag een soort midlifecrisis ten grondslag aan het idee voor Peper & Poppe. “Die vakantie in Australië, twee jaar geleden, was voor ons beiden een soort moment van bezinning. We waren allebei niet echt gelukkig met wat we toen deden. Voor je eigen geluk ben jezelf verantwoordelijk, dus besloten we om actie te ondernemen.”
Eigenlijk combineren ze binnen Peper & Poppe hun interesses. Erna werkte jarenlang in winkels, maar miste de horeca en Emily werkte juist jarenlang in de horeca, maar kwam in haar laatste baan niet echt aan haar grote liefhebberij, koken, toe. Wel veranderde de insteek van Peper & Poppe gaandeweg. “We waren eerst van plan om ons te richten op de Aziatische keuken, die kenden we ook al van een eerdere vakantie in Italië. Die gerechten vinden we lekker. Maar we zijn hier in Nederland eerst flink gaan rondreizen. Wat is er allemaal al wel en niet? En daar is dit uit voort gevloeid.”

Hartstikke mooi

De twee hadden eerst ook nog een ander pand in Raalte op het oog, maar daarvan hebben ze afgezien. De reden: te ver lopen vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats. “Want het stond vanaf het begin vast dat we ook afhaalmaaltijden zouden gaan verkopen. Dan wil je niet dat je klanten een eind moeten lopen.”
En nu is het grote avontuur dus begonnen. Ze hopen er allebei van te kunnen leven. De eerste reacties geven de burger moed. “En dan gaan de Plas en de Grote Markt dus ook nog eens veranderen. Helemaal te gek. Zo meteen komt hier ook nog een fontein met meerdere spuiters; hartstikke mooi!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.