Burgemeesters IJsselland roepen op tot meer perspectief

REGIO – De burgemeesters van Veiligheidsregio IJsselland roepen het kabinet op om meer perspectief te bieden met het coronabeleid. Daartoe is gisteren een brief verstuurd naar het kabinet. Donderdagmiddag was er een extra vergadering van het Regionaal Beleidsteam corona. Daarbij werd duidelijk dat alle IJssellandse burgemeesters zien dat de nood in de samenleving hoog is. Ook is er begrip voor de moeilijke positie van onder andere ondernemers.

Peter Snijders, voorzitter veiligheidsregio IJsselland: ”In die brief roepen ook wij het kabinet op om meer evenwicht in het coronabeleid te brengen. Door naast de aandacht voor de zorg, meer balans te brengen in de verschillende sociale, maatschappelijk en economische gevolgen van het coronabeleid, door vooral te kijken naar wat wel veilig kan en mogelijk is en om meer perspectief op de lange termijn te bieden.”
De huidige landelijke richtlijnen gelden tot 15 januari en vanavond wordt duidelijk welke maatregelen het kabinet vanaf zaterdag afkondigt. Uiteraard hebben de burgemeesters ook gesproken over de geplande ondernemersacties op zaterdag. Snijders: “In onze regio zal elke gemeente vooral de verbinding blijven zoeken met ondernemers en inwoners. We roepen iedereen op om veilige keuzes te blijven maken. Qua handhaving hebben we ons altijd gericht op de verbinding waarbij we eerst gesprekken voeren en waarschuwen voordat we optreden. Dat zullen we ook komende dagen blijven doen. We observeren, registeren en zullen waarschuwen. Onveilige situaties waarin echt onacceptabele risico’s worden genomen, zijn voor niemand wenselijk.”

Nood hoog

”We zien allemaal de huidige worstelingen en het feit dat de nood hoog is, te hoog. Dat betekent echter niet dat de huidige landelijke maatregelen doelbewust overtreden mogen worden. Het is begrijpelijk dat mensen met de handen in het haar zitten en creatieve oplossingen binnen de huidige maatregelen soms niet meer voldoende voelen. Dit wordt onder andere versterkt door te weinig perspectief op de langere termijn, te weinig financiële steun en de ongelijkheid met buurlanden. Laten we echter wel voor ogen houden dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om een steentje bij te dragen om het virus onder controle te krijgen en te houden.”
De huidige omikron variant leidt momenteel niet tot hogere ziekenhuisopnamen, maar leidt wel tot extreem hoge aantallen zieken thuis.

Olst-Wijhe

De VVD-fractie van Olst-Wijhe riep burgemeester Ton Strien eerder deze week nog op om samen met de burgemeesters binnen de Veiligheidsregio IJsselland het kabinet te vragen om werk te maken van de versoepelingen van de coronamaatregelen. De gemeente heeft die oproep tijdens de digitale vergadering van de veiligheidsregio ondersteund. Burgemeester Ton Strien: “Ik maak me grote zorgen over de sectoren die opnieuw zwaar door de lockdown worden getroffen. Het kabinet moet meer oog hebben voor de zware last die onze winkeliers, andere getroffen ondernemers en ook de sport- en culturele sector nu moeten dragen. Ik maak me ook zorgen over de studenten van het MBO, de hogescholen en de universiteiten die nog steeds thuis zitten en online les krijgen. We moet als één overheid werken aan een perspectief voor de komende tijd en langere termijn.”

Vandaag heeft een afvaardiging van de ondernemers uit Olst-Wijhe een gesprek met de burgemeester en de portefeuillehouder economische zaken, wethouder Hans Olthof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.