‘Alle puzzelstukjes bij elkaar brengen was het lastigst’

.

Ontwerp Grote Markt en Plas: veel groen en zitelementen, maar ook ruimte voor evenementen

RAALTE – Een sfeervol plein, waarin de vlakte ‘gebroken’ wordt door veel groen, bomen en zitelementen, dat ook nog ruimte kan bieden aan evenementen; zo moeten de Grote Markt en de Plas eruit komen te zien. Het hele gebied is min of meer in drieën verdeeld. De Plas wordt een soort verblijfsplein (met fontein), op het deel van de Grote Markt waar de meeste horeca gevestigd zijn, blijft er ruimte voor terrassen (aangevuld met veel extra groen) en op het deel van de Grote Markt voor het Kulturhus zijn er, mede met het oog op kleinschalige evenementen als Raalte on Ice, wat minder brekende elementen.

Eerder sprak de Raalter bevolking de voorkeur uit voor een ‘kleinschalig’ plein. Het is min of meer een compromis van de andere twee scenario’s waarvoor gekozen kon worden: het groene plein en het evenementenplein. Het plan is opgesteld in samenspraak met de ondernemers in het Raalter centrum, de beheerder van de Plaskerk, vastgoedeigenaren, omwonenden, evenementenorganisatoren, het ROV en het grotendeels ambtelijke projectteam. Wethouder Dennis Melenhorst is tevreden: “Ik heb inmiddels honderden reacties gehad. Daarvan was dik 95 procent positief. Daar ben ik heel blij mee. Er is heel, heel, heel veel gebeurd. Er ligt nu een mooi plan waar we trots op kunnen zijn, ik ben dat althans wel. Inhoudelijk hebben alle elementen die door alle betrokkenen waren gewenst een plek gekregen. De terrassen (die overigens wel wat meer naar de gevels verhuizen, red.) zijn nog steeds even groot.”
Theo de Bruijn van IAA Architecten (verantwoordelijk voor het ontwerp) hoopt dat de Plas en de Grote Markt nu echt weer een centrale functie krijgen in het dorp. “Maar dat hele proces was een enorme puzzeltocht. De gekozen variant was ook de moeilijkste. Een plein vergroenen is niet ingewikkeld; een plein geschikt maken voor evenementen ook niet. Maar hierbij ging het juist om een mix van belangen: die van de horeca, de ondernemers en de omwonenden. We hebben heel veel overleg gehad. Tot bijna op de millimeter hebben we alles besproken.” Melenhorst beaamt dat: “Alle puzzelstukjes bij elkaar brengen, was het lastigst. Alle ondernemers wensen uiteraard hun eigen ruimte. Maar je hebt ook te maken met technische beperkingen. De belasting op de parkeerkelder mocht niet te groot worden. Daarop kun je niet zo maar onbeperkt bomen neerzetten. Dan heb je nog te maken met de optochten en de doorgang van de hulpdiensten. Dat allemaal passend krijgen was een hele opgave.”

Lijngoot

Het hele gebied laat zich nu nog het beste omschrijven als een vrijwel kale stenen vlakte. Daar moet het nieuwe ontwerp dus verandering in brengen. Het inrichtingsplan voorziet in verschillende ruimtes/zones, afgebakend met groen en andere materialen, die met elkaar verbonden worden door een nieuwe lijngoot van cortenstaal. Het ontwerp laat de symmetrie van het plein wat los. Dit om het huidige grootschalige karakter te doorbreken. Wat betreft de bestrating is gekozen voor klinkers in roodbruine tinten. Ook voor de Hema, is terrasruimte gereserveerd.
De Plas wordt een soort verblijfplein. Bij de fontein (die zal bestaan uit negen spuiters als symbool voor de kernen in de gemeente) komen zitkeien. Deze kunnen bij evenementen verplaatst worden. De Bruijn stelt dat de fontein met name ook vermaak moet bieden aan kinderen. “En voor verkoeling op deze waardevolle plek voor Raalte.” Ook daar blijft er van alles mogelijk. “De tent van Stöppelhaene kan daar gewoon blijven staan”, meldt De Bruijn. “Een deel van de groenbakken is verplaatsbaar. En ook de optochten kunnen gewoon door het centrum. We hebben alle draaicirkels bekeken en ook de hulpdiensten kunnen er komen.”

‘Bos voor de deur’

De gemeente heeft een krediet van 1,9 miljoen euro beschikbaar gesteld. De verwachting is dat het totale kostenplaatje circa 2,2 miljoen euro bedraagt. Het financiële gat wordt gevuld met een provinciale subsidie van 150.000 euro. Daarnaast is er ook al een mondelinge toezegging binnen voor een extra provinciale subsidie van twee ton (uit een ander potje). Mogelijk kunnen er ook middelen worden toegevoegd vanuit het potje voor het Gemeentelijke Riolering Plan.
Volgens Melenhorst zijn er weinig wensen blijven liggen. “Kijk, we hebben met het kleinschalige plein al voor de compromisversie gekozen. Maar sommige ondernemers vonden het aanvankelijk nog te groen. Eentje zei dat er een heel bos voor de deur leek te komen. Nu niet meer hoor. Daarnaast heb je te maken met inwoners waarbij het nooit groen genoeg is. Dat is niet anders. Het was dus een constante zoektocht. Maar ik ben blij dat het een Raalter project was. Hier kan het constructief. Natuurlijk komt elke ondernemer op voor zijn/haar eigen belangen, maar niemand verliest het grotere plaatje uit het oog. Ik ken regio’s waar dat anders gaat; waar het harder gespeeld wordt.”

Gefaseerd

De gemeente gaat nu verder met de concrete uitwerking van het plan. Denk aan het ontwerp van de fontein, de lijngoot, keuzes voor materialen, kunst, groenelementen en de verlichting in het centrum (daarvoor wordt een apart plan opgesteld). Ook het verplaatsen van de ondergrondse containers van de Grote Markt naar de Herenhof wordt daarbij meegenomen. De verwachting is dat de daadwerkelijke werkzaamheden na de zomer kunnen beginnen. Die zullen gefaseerd worden uitgevoerd om overlast te beperken. Melenhorst wil zich niet vastpinnen op datums, daarvoor is de planning nog niet concreet genoeg, maar denkt dat het gros van de werkzaamheden dit jaar nog uitgevoerd kan worden.

Kader met raster: De Plaskerk erbij

De gemeente stelt wel dat er financiële onzekerheden zijn. Dat heeft deels te maken met de keuze om de omgeving van de Plaskerk bij de plannen te betrekken. Wethouder Dennis Melenhorst: “Dat is niet allemaal grond van de gemeente. Maar als we dan eenmaal toch aan de slag gaan… Het projectgebied werd daardoor groter en dat brengt ook extra kosten met zich mee. Daarnaast zullen de materiaalkosten ook hoger uitvallen. Dat die kosten zo’n vlucht zouden nemen, konden wij vooraf ook niet bedenken. Maar ik ga ervan uit dat we het binnen die 2,2 miljoen kunnen houden. En dat zegt ook wat over de kwaliteit van het voortraject.” In samenwerking met de Plaskerk wordt nog gezocht naar extra financiële middelen om de kerk af te koppelen van de riolering. Zodra alles geregeld is, wordt er met de Plaskerk een gebruik/beheerovereenkomst opgesteld.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.