‘100 euro voor huurders en kopers voor kleine energiebesparende maatregelen’

(Ingezonden brief)

RAALTE – Herman Kamphuis, ombudsman van de PvdA Raalte, roept het Raalter college van B&W op om een gemeentelijke subsidie van 100 euro per woning toe te kennen aan huurders en eigenaren/bewoners voor kleine energiebesparende maatregelen. Daarnaast stelt hij enkele schriftelijk enkele vragen aan het college. Hieronder de brief.

Kamphuis schrijft: “Vorig jaar konden woningeigenaren (als zij ook bewoners van die woning waren) 90 euro van de gemeente Raalte krijgen voor kleine energiebesparende maatregelen in hun huis. Bijvoorbeeld voor tochtstrips, ledlampen, waterbesparende douchekoppen, brievenbusborstels, radiatorfolie, ander isolatiemateriaal, enzovoort. De gemeente ontving in 2021 daarvoor van het Rijk 126.000 euro. Dus voor 1400 woningen. Hoeveel woningeigenaren hebben zich hiervoor aangemeld? Is die 126.000 euro volledig uitgegeven?
Voor dit jaar is die subsidieregeling door het Rijk verlengd en komen in principe ook huurders in aanmerking. Het bedrag voor 2022 is 100 euro per woning. Echter: de gemeente Raalte doet dit jaar niet mee. Waarom niet? Was de gemeente te laat? Andere gemeenten ontvangen voor dit jaar wel aanzienlijke bedragen. Zoals bijvoorbeeld Deventer (anderhalf miljoen euro), Dalfsen (300.000 euro) en Ommen (150.000 euro).
Die subsidieregelingen van het Rijk heten officieel RRE (Regeling Reductie Energiegebruik) voor 2021 en RREW (Regeling Reductie Energiegebruik Woningen) voor 2022. Zij zijn een uitvloeisel van de Urgenda-uitspraak door de Hoge Raad eind 2019 (de Staat moet de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 25 procent verminderen ten opzichte van 1990). Een van de maatregelen die onze regering daarom heeft genomen is de genoemde subsidieregelingen invoeren. Door energiebesparende acties in huur- en koopwoningen vermindert de CO2-uitstoot. Dit past ook in de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs (opwarming aarde beperken tot 1,5 graad) en het Nederlandse Klimaatakkoord (in 2030 49 procent minder uitstoot van CO2 dan in 1990). Hieraan wil Raalte ook voldoen, zie Raolter Akkoord.
Gelet op vorenstaande verzoek ik de gemeente Raalte voor dit jaar een soortgelijke eigen subsidieregeling in te voeren als de gemiste rijksregeling. Dat wil zeggen: iedere bewoner – huurder en koper – die meewerkt aan het halen van de klimaatdoelen via de genoemde energiebesparende maatregelen, daarvoor maximaal 100 toekennen per woning (na overlegging nota’s). College en gemeenteraad bent u hiertoe bereid?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.