Wisselende reacties op concept-evenementennota Raalte

Organisatoren uit gemeente: van ‘neutraal’ en ‘aanmatigend’ tot ‘ambitieus, maar irreëel’

RAALTE/HEINO – De concept-evenementennota van de gemeente Raalte levert gemengde reacties op bij de organisatoren van feesten en festivals. Ton Groot Beumer, voorzitter van Ribs & Blues, spreekt zelfs van ‘aanmatigend en onhaalbaar’ als het gaat om het in de nota genoemde streven om van Raalte ‘dé evenementengemeente van Oost-Nederland te maken.’ Jurgen Bruggeman, voorzitter van de Sallandse Wandelvierdaagse daarover; “Ambitieus maar irreëel.” Volgens Gerben Korten, voorzitter van de Pompdagen, verandert er voor het feest in Heino weinig; “Daarom staan we niet negatief of positief, maar neutraal tegenover deze nota.”

In de conceptnota, die donderdagavond (16 december) online wordt besproken tijdens een rond-de-tafel-gesprek door de gemeentepolitiek (en insprekers) staat de ambitie dat Raalte dé evenementengemeente van Oost-Nederland worden. Dat betekent meer mogelijkheden voor organisatoren om zo gemakkelijk mogelijk een evenement te houden, meer aandacht voor duurzaamheid terwijl openbare orde en veiligheid niet in het geding mogen komen. Ook zijn nieuwe evenementen welkom als die een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het huidige aanbod. Wat daarvoor de criteria zijn en wie dat moet gaan bepalen, is niet uitgewerkt in de conceptnota. Er wordt verder een halve ton budget voor het evenementenbeleid komende vier jaar uitgetrokken.
Met de conceptnota wordt afscheid genomen van de in 2008 vastgestelde evenementennota met onder meer een maximum aantal festivaldagen per dorp. Ook voor bijvoorbeeld geluid en veiligheid staan daarin duidelijke eisen.
Ton Groot Beumer van Ribs & Blues is uitgesproken kritisch. “Aanmatigend en onhaalbaar als je de evenementengemeente van Oost-Nederland wilt worden. Dan moet je heel actief worden als gemeente met de daarbij passende grote budgetten. Kijk naar steden als Apeldoorn, Enschede, Deventer en Zwolle.”
Groot Beumer heeft moeite met het loslaten van het huidige maximum aantal dagen voor festivals en evenementen. “En vooral omdat het in de nota verder niet uitgewerkt wordt. Er is ruimte voor nieuwe ideeën en suggesties staat er maar wie gaat dat beoordelen? En op welke gronden? Stel, een gek voorbeeld, een ambtenaar die niet van het genre van heavy metal houdt zal zo’n aanvraag anders beoordelen dan een collega die die muziekstijl wel waardeert.”

Groene stroom

De preses heeft al enkele keren contact gehad met de gemeente. “Van een ambtenaar kreeg ik te horten dat dit een politiek stuk is. Eerst moet de gemeenteraad zich erachter opstellen, dan volgt de uitwerking. Ik denk dat dat andersom moet.” Hij heeft zich inmiddels aangemeld voor deelname aan het rond-de-tafel-gesprek donderdagavond. Dat laatste geldt ook Jurgen Bruggeman van de Sallandse Wandelvierdaagse. Ook hij ziet het streven om evenementengemeente van Oost-Nederland te worden als onhaalbaar. “Die ambitie is natuurlijk mooi, maar dat streven is irreëel.”
Hem spreekt vooral het in de nota genoemde streven naar duurzaamheid aan. “Als Sallandse Wandelvierdaagse willen we graag groene stroom. Natuur, landschap en milieu, daar gaat het bij ons om en daar horen ronkende dieselaggregaten eigenlijk niet bij. Maar dat betekent dus bijvoorbeeld extra voorzieningen zoals een elektriciteitskast op de Domineeskamp. We zullen de gemeente erop aanspreken. Ze moeten dat genoemde streven concreet uitwerken en ons, maar ook de andere festivals en evenementen in de gemeente daarbij ook echt gaan helpen.”

Mojo

Voor de Pompdagen in Heino zal er weinig veranderen, zo verwacht voorzitter Gerben Korten van de stichting Heija Heino. “Wij zijn bijvoorbeeld al langer bezig met duurzaamheid. En als het gaat met verbinding zoeken, dat doen we al heel goed met de lokale horeca. Bovendien zijn de Pompdagen in de dorpskern en dat blijft ook zo. We hebben niet de pretentie om een Zwarte Cross of zo te worden.”
In de nota wordt voorgesteld om het maximum aantal festivals en evenementen vrij te laten. Ook dat verandert volgens Korten weinig voor de Pompdagen. “Wij zijn en blijven als vrijwilligersorganisatie primair gericht op het dorp Heino. Zeg dat een Mojo hier een festival met 100.000 bezoekers zou willen organiseren en de Heinose bevolking wil dat ook, dan moeten we tegen die tijd maar eens bij onszelf te rade gaan. Maar nogmaals, we denken niet dat die evenementennota gevolgen heeft voor de Pompdagen.”

2 REACTIES

 1. Is de muziekstijl Blues dan zo heilig in Raalte?? De bass van blues kan ook doordreunen door het dorp.
  Ribs en Blues is zelfs in Raalte Noord te horen. Dus GEEN vooroordelen als je zelf niet weet waarover je praat.

  Ook hoeft het niet in het centrum te zijn.

  Evenementen kunnen ook SPORT evenementen zijn of zoveel meer. Misschien is het juist wel tijd voor de jeugd die meer wil en altijd tegen gehouden worden door de oudjes (ribsenblues).

  Duurzaamheid is ook meer als stroom maar ook gebruik of her gebruik van materiaal. Daarin is zelfs nog geld te verdienen. Er zijn meer mogelijkheden als problemen wat door dezelfde personen wordt gezegd.

  Kijk naar de toekomst en naar de kansen die er zijn. Ja die zijn er.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.