Vrijwilligers uit Raalte en Olst-Wijhe in het zonnetje gezet

REGIO – De provincie Overijssel heeft in de afgelopen weken in het kader van de Dag van de Vrijwilliger op dinsdag 7 december honderd vrijwilligers in het zonnetje gezet. De provincie ging in 25 gemeenten langs om de Overijsselse Vrijwilligersprijs uit te reiken. Dit jaar werden ook voor het eerst 25 groene vrijwilligers/organisaties in het zonnetje gezet. Zij zetten zich in voor landschap en natuur.

Statenlid Wybren Bakker huldigde een aantal vrijwilligers uit Olst-Wijhe. Het gaat om Fred Dalhuisen, Jan van ’t Land, Kees van Bunningen, Gerrit van der Hoef en Wim Nugteren. Bakker reikte de prijzen uit samen met Rosalie Bosman, provincie Overijssel, en Giny Hoogeslag, 4D-makelaar Salland. Vrijwilligersgroep Hoopheggen kreeg de groene prijs. Die werd in Dalfsen, waar de groep aan de slag was, uitgereikt door statenlid Luuk Folkerts.
Fred Dalhuisen zet zich in voor De Herxer Marke in Herxen. Dit dorpshuis werd in 2020 volledig verbouwd. Fred fungeerde daarbij als aanjager en spin in het web. Nu zijn er nieuwe sociale, culturele en educatieve activiteiten om de saamhorigheid en levendigheid in Herxen te stimuleren en vereenzaming of isolement tegen te gaan.
Kees van Bunningen, Gerrit van der Hoef en Wim Nugteren zetten zich als vrijwilliger bij Stichting Wijhese Molen in voor Korenmolen De Vlijt in Marle. Ze hebben in het kader van een restauratie een heleboel werk verzet. Niet alleen rond het uitvoerende werk, maar ook om genoeg budget bij elkaar te krijgen. Fondsaanvragen, een kunstmarkt en een molenloop om maar wat te noemen.
Jan van ’t Land zet zich op vele fronten in voor de gemeenschap in Olst-Wijhe. Zo is hij onbezoldigd adviseur voor besturen van (sport)verenigingen, zet hij zich in voor de manifestgroep Olst-Wijhe en is hij vrijwillig centrummanager. Daarnaast ondersteunt hij initiatieven in de lokale gemeenschap op sportief gebied zoals een initiatief van een groep jonge mensen om een pumptrack/skatebaan aan te leggen.
De vrijwilligers van Hoopheggen leveren met de aanleg van heggen een forse bijdrage aan de versterking van biodiversiteit, corridors, nestelgelegenheid en voedsel voor mensen en dieren. Ze zijn bewust op zoek naar samenwerking met boeren, natuurorganisaties en landgoedeigenaren. Al vele kilometers nieuwe heg zijn aangeplant.

Trefpunt

Statenlid Jan Westert reikte de Overijsselse Vrijwilligersprijs op 7 december uit aan Bennie Lokate en Frank Hesselink, vrijwilligers uit de gemeente Raalte. Dat deed hij samen met Femmy Moes, Vrijwilligersmakelaar bij Vrijwilligerspunt Raalte. De ‘groene’ vrijwilligersprijs was voor de tuinploeg van ZGR Swaenewoerd. Daarnaast mag ook Anita Meliesie de vrijwilligersprijs tegemoet zien. Dat gebeurt op een later moment.
Bennie Lokate doet van alles in het dorp Heeten: hij is chauffeur van de Buurtbus, was uitvoerder bij de bouw van het Kulturhus Trefpunt, is actief bij Heeten Durft en runde jaren op zondag -soms samen met zijn vrouw Trees- de voetbalkantine. Daarnaast draait hij bardienst tijdens de Ponyweek, rijdt hij op de bus van ZGR en is hij vrijwilliger bij Verzorgingshuis Stevenskamp. Naast dat alles zit hij als bestuurslid in de KBO/PCOB afdeling Heeten en is hij lid van de Seniorenraad.

Tennisvereniging

Frank Hesselink is altijd al een super actief lid geweest bij Tennisvereniging Luttenberg. Met zijn 78 jaar staat hij wekelijks nog op de baan. Hij is negentien jaar lang voorzitter geweest van de club, daarna heeft hij de taken van de penningmeester overgenomen. Daarnaast zat hij in de organisatie van het Beach tennistoernooi en zorgde hij voor het onderhoud van het park. Bij evenementen is Frank altijd aanwezig en bereid om diverse hand- en spandiensten te verrichten.
De tuinploeg van ZGR Swaenewoerd zorgt voor het onderhoud van de tuin bij Swaenewoerd. Het is een tuin voor bewoners, schoolkinderen, en de buurt. Raalte Plukt zorgt voor de pluktuin met zoveel mogelijk eetbaar groen en kruiden. Er is een bijenhotel en schoolkinderen uit de buurt planten er bloemen. Na de aanleg van de tuin kwam alleen de vraag wie het onderhoud zou doen. Op dit moment zijn er vijf vrijwilligers die met veel enthousiasme de tuin tot in de puntjes verzorgen.

Vluchtelingenwerk

Anita Meliesie heeft zich vele jaren ingezet voor anderstaligen in de gemeente Raalte. Zij was vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Raalte, waar ze hielp bij de lessen Nederlands. Ook heeft ze thuis mensen begeleid, waarbij ze hielp met het voorbereiden op een inburgeringsexamen of meeging naar open dagen, zodat mensen konden starten met een vervolgopleiding. Daarnaast heeft ze de Avondschool in Raalte geleid en tot een succes gemaakt. Op de Avondschool werden soms wel zestig deelnemers begeleid op het gebied van taal, computervaardigheden, verkeersles en assertiviteit.

Foto: Kees van Bunningen, Gerrit van der Hoef en Wim Nugteren van Stichting Wijhese Molen nemen de prijs in ontvangst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.