Uitgesproken Lauk: Wonder

De vorige column is niet postuum gepubliceerd. Integendeel, bij de operatie in het Isala is een tumor in mijn nek verwijderd en dat is een groot succes geworden. Het is dat ik niet in Lourdes of Kevelaar op bedevaart ben geweest, maar anders had ik pastoor Verweij of vicaris Cornelissen een wonder kunnen melden.

Ik zal u niet vermoeien met dit medische mirakel maar het weekje Isala bood een bijzonder inkijkje in een ziekenhuis onder hoogspanning. Zelfs in een bed met een heleboel slangetjes in je lijf zie en hoor je van alles. Je merkt hoe moeilijk het is om in deze coronatijden roosters rond te krijgen, hoe er flink geïmproviseerd moet worden en dat de rek bij de medewerkers er uit is. Tussen de regels door laten die wel hun irritatie merken over de ongevaccineerden die nog steeds ruim de helft van de IC bezet houden, maar iedereen wordt gelijk behandeld.

Bij de intake wordt er ook niet naar gevraagd. Wel of je kinderen en kleinkinderen hebt en waar die wonen en nog 1000 andere zaken. Er zijn vreemde effecten. In Zwolle is een deel van de OK’s omgebouwd tot IC maar daardoor kan er minder geopereerd worden. Mijn eigen neurochirurg gaf eerlijk toe dat hij het erg rustig had. Noodgedwongen want de vraag is er zeker, kijk maar naar al die mensen die, soms al heel lang, moeten wachten op een operatie. Hij kan echter alleen op dinsdag opereren en maakt daar maximaal gebruik van. Drie lange operaties overdag, waaronder de mijne, en dan ’s avonds nog een spoedgeval extra; een dubbele hernia uit Apeldoorn.

Ik weet inmiddels dat de ongevaccineerden een heel divers beeld bieden. Van intelligente mensen die bewust tegen de prik zijn tot extreemrechtse herrieschoppers en voetbalhooligans. En van sportieve types die zich veilig achten door een goede fysieke conditie tot complotdenkers.

Op mijn vierpersoonskamer lag een vaccinweigeraar uit de subcategorie dom en onbehouwen. Aan het eerste kun je weinig doen, aan het tweede wel. Deze ongevaccineerde Friese dame was met haar auto over de kop geslagen en lag in het ziekenhuis ter observatie. Zij verkondigde luidkeels aan iedereen dat zij niet geprikt is en dat dat ook niet gaat gebeuren.

Op een rustig moment heb ik haar gewezen op het relatief grote aandeel ongevaccineerden in het ziekenhuis in verhouding met aantallen wel- en niet gevaccineerden. Ik bleek het helemaal fout te zien. Volgens haar weet namelijk iedereen dat er uitsluitend gevaccineerden in het ziekenhuis liggen. Het is een complot van al die honderdduizenden mensen in de zorg dus. Het werd een kort gesprek.

Zij had de irritante gewoonte om met haar laptop vanuit bed lange videogesprekken te voeren waarbij haar medepatiënten konden meegenieten. OK, in het Fries is niet alles te volgen maar wel heel veel. Ze presteerde het zelfs op een middag om een uur lang te videobellen en de fysiotherapeut weg te sturen; geen tijd.

Toen de man een half uurtje later opnieuw voor haar langs kwam liet ze weten dat ze in gesprek met haar bazin was. Na een korte stilte klonk van de andere kant van de verbinding een hard gelach; jouw bazin, je bent me er eentje! Ik vind het behoorlijk onbehouwen als je tot twee keer toe een fysio wegstuurt die jou komt helpen, als je glashard tegen hem liegt en je het zelfs niet erg vindt dat iedereen dat op de kamer hoort. Ik zag bij mijn medepatiënten gedachten aan een kussen en smoren opkomen. Ik gaf ze gelijk.

Helaas werd ik ontmaskerd als journalist. Mijn begeleider op de OK, ‘Jan uit Raalte’, herkende mij van onder meer deze columns. Vrolijk waarschuwde hij zijn collegae dat alles wat die zeiden door mij gebruikt kon worden. Daarna ging door de narcose het licht 3,5 uur uit. Wat ze allemaal gedaan hebben, ik weet het niet, maar het is dus een klein wonder. Alleen weet ik nu nog steeds de achternaam van ‘Jan uit Raalte’ niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.