Home / Opinie / Uitgesproken Lauk: Roalter Wind

Uitgesproken Lauk: Roalter Wind

Wie durft te beweren dat Raalte geen gevoel voor humor heeft. moet eens kijken naar het moment waarop de gemeentelijke conceptnota evenementenbeleid is gepresenteerd. Dat gebeurt namelijk nadat de afgelopen twee jaar 99 procent van alle kleine en grote evenementen afgelast werd. Je zou bijna zeggen dat de ambtenaar, die in betere tijden druk was met vergunningen, nu als nuttige tijdsbesteding de opdracht kreeg om maar zo’n nota te schrijven.

Ongetwijfeld uit heimwee naar betere tijden, dat gevoel hebben we allemaal, is die nota ronduit jubelend van toon geworden. Dat was niet altijd zo. Ooit in de vorige eeuw had de gemeente amper betrokkenheid bij de toen in grote getale opkomende kleine en grote feesten. Er werd een vergunning afgegeven, de lokale brandweercommandant en politiechef gingen een kijkje nemen, mensen van gemeentewerken hielpen een handje met dranghekken en burgemeester en wethouders spraken af wie er een kop koffie ging drinken namens het college.

Later werd veiligheid belangrijker, zeker na een storm die een Belgisch festival trof en een monstertruck die in Twente het publiek inreed. Ook inperking van overlast (vooral geluid en vernielingen) kwam hoog op de agenda. Toenmalig burgemeester Piet Zoon zag vooral de risico’s van die steeds grotere feesten. Voor het goede perspectief; ik schat dat alle feesten in de gemeente Raalte gedurende een heel jaar gezamenlijk voor minder overlast en schade zorgen dan één avondje Rotterdamse lockdownrellen.

Zo’n tien jaar geleden gooide Overijssel het over een andere boeg; grote festivals met veel bezoekers zijn goed voor de economie en vergroten de uitstraling van de provincie. Er kwam geld voor extra promotie. Nog steeds snapt niemand waarom bijvoorbeeld Ribs & Blues wel in aanmerking kwam en Stöppelhaene eerst wel en later niet, maar dat terzijde.

In de concept-evenementennota borduurt Raalte daarop voort. Festivals en feesten zijn goed voor de saamhorigheid, goed voor de lokale economie en goed voor de gemeentelijke uitstraling. Beperkingen qua aantallen, zoals nu, zijn niet meer nodig. Wel moet er gelet worden op het voorkomen van overlast, maar hoe is onduidelijk. Er wordt alleen een onderverdeling A, B en C genoemd; zeg maar van geen risico tot iets meer risico. Denk ik want criteria voor die indeling zijn niet te vinden.

Raalte moet zelfs de evenementengemeente van Oost-Nederland worden, zo klinkt het in de oude stijl van de Roalter Wind. Leuk gezegd maar serieus? Grote gemeenten als Zwolle en Deventer trekken jaarlijks een paar ton uit voor het aantrekken, organiseren en stimuleren van grote evenementen terwijl Raalte denkt dat het met een halve ton in vier jaar ook kan. Dat gaat dus niet lukken.

Als je het huidige aanbod bekijkt, dan is er best ruimte voor nieuwe evenementen. Over natuur en milieu bijvoorbeeld sinds het verscheiden van de Salland Natuur Fair door een combinatie van slecht weer en minder vrijwilligers en sponsors. Ook op sport- en cultuurgebied is het aanbod magertjes al heeft de Sallandse Wandelvierdaagse nog veel meer potentie. Hopelijk wordt in 2022 ‘Proef de Nazomer’, een samenwerking van onder andere StreetLive (straattheater) en Cu & Cu (kunst en cultuur) een succes. Ook op muziekgebied kan ik me voorstellen dat liefhebbers van Nederlandstalig, piratenmuziek maar ook van jazz en klassiek het huidige festivalaanbod mager vinden. En dat geldt ook voor het alternatieve genre nu het tijdelijke afscheid van Pedro Pico Pop definitief lijkt. En wat mij betreft mag Zomercarnaval een heel groot feest worden.

Kortom, er is zeker ruimte voor nieuwe evenementen. Alleen, zijn er genoeg vrijwilligers? Ook in Salland wordt dat wat minder. En geldt dat ook niet voor sponsors? Met die halve ton in vier jaar van de gemeente Raalte doe je weinig. En niet elk festival heeft een goed verdienmodel, oftewel de bieromzet maakt daarbij veel mooie dingen mogelijk.

Vooral puur commercieel opgezette nieuwe festivals maken een kans. Zeg maar de slimme ondernemers die brood zien in een enorm dancefestival. Op zich niks mis mee maar of iedereen daar nu op zit te wachten? En dan wreekt zich de vaagheid van die conceptnota. Want wie en op welke gronden mag straks bij dat voorgestelde nieuwe beleid bepalen of er wel of geen vergunning voor een nieuw evenement afgegeven wordt?

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.