‘Top Soccer Instituut Salland voor de jeugd’

Nieuw Initiatief van uit Raalte afkomstige oud-voetballer, trainer en coach Martin Koopman

(Door Lauk Bouhuijzen)

RAALTE – ‘Top Soccer Instituut Salland’, dat wordt de naam van een bijzonder initiatief van oud-voetballer Martin Koopman. “Als alles goed gaat hopen we in maart te kunnen starten. We zijn nog bezig met een locatie”, zo vertelt Koopman die na zijn periode als voetballer (Go Ahead Eagles en FC Twente) tientallen jaren actief was als trainer en coach in binnen- en buitenland. Deze weken is de getogen Raaltenaar na een lange lockdownperiode terug in Nederland. Hij logeert bij zijn zus in Raalte. Zijn vrouw is nog actief in het onderwijs op Aruba.

Het nieuwe voetbalinstituut gaat zich begin volgend jaar richten op Sallandse jongens en meisjes van 6 tot 17 jaar en wil zich onderscheiden van andere voetbalscholen en academies. “We gaan twee keer per week trainen bijvoorbeeld. Overal in het buitenland zie je dat de spelers en speelsters zich dan sneller ontwikkelen. Wij zorgen voor een professionele begeleiding op het gebied van techniek, ik ben zelf opgeleid door de legendarische Wiel Coerver, loopcoördinatie, maar ook karakterontwikkeling, discipline en voeding. Talent kan niet zonder karakter. Karakter is ons bestuurssysteem, het stuurt ons talent als voetballer. Toen ik jong was en van Rohda Raalte naar Go Ahead Eagles overstapte, heb ik ervaren dat ik in veel van deze zaken voor liep op vele andere talenten dat ben ik nooit vergeten. Altijd heb ik in mijn achterhoofd gehad dat ik op dat terrein iets met de jeugd wilde gaan doen, want ik ben er van overtuigd dat er veel te winnen is.”
Zelf was hij sinds januari vorig jaar bondscoach van de Malediven, een eilandengroep met 400.0000 inwoners in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. Maar met een slecht einde; na het grootste voetbalsucces uit de geschiedenis van de Malediven, de kwalificatie voor de Asian Cup (het Aziatische equivalent van de EK voetbal) werd hij in september totaal onverwacht ontslagen.
Koopman spreekt van een drogreden en heeft via zijn advocaat in Londen een rechtszaak bij de Wereldvoetbalbond FIFA aangespannen om te zorgen dat het contract nageleefd wordt. “Volgens de advocaat is het voor 80 of 85 procent zeker dat ik in mijn recht sta.”

‘Moeilijk verhaal’

Terugkeer naar de Malediven is niet meer aan de orde en hij is nu druk bezig om zijn initiatief voor het Top Soccer Instituut Salland verder uit te werken. “Er zijn wel wat nieuwe aanbiedingen uit het buitenland, onder meer Afrika en Arabië, maar door alle coronabeperkingen wordt dat een erg moeilijk verhaal. Bovendien ben ik nu ook 65 jaar. Gelukkig nog steeds superfit. Even hardlopen van Raalte naar Heino en terug is geen probleem. Ik zeg wel eens; er zitten weinig kilometers op. Maar inderdaad, wel heel veel airmiles.”
Koopman wil binnen het nieuwe initiatief zijn eigen grote ervaring in het professionele voetbal inzetten. “En ook de andere begeleiders zullen die ervaring als prof hebben. Al zal er ook ruimte zijn voor stagiaires.” Hij is nu druk bezig met het verder uitwerken en uitbouwen van zijn plannen. “Nee, ik kan nog niet zeggen waar het gaat gebeuren. In Raalte? Dat kan, maar ik gebruik bewust de naam Salland. In het logo dat net ontworpen is, staat ook MK als verwijzing naar mijzelf.”

Voetbalmissionaris

Met deze plannen lijkt er een einde te komen aan de tientallen jaren dat hij als een soort van voetbalmissionaris overal op de wereld actief was. Koopman gaat er niet onder gebukt, integendeel. “Het is goed om me weer in mijn geboortestreek te vestigen. Dit is een mooi en uitdagend project. Iets waar ik me komende jaren heel graag voor wil gaan inzetten. Mijn vrouw blijft nog wat langer op Aruba, maar komt te zijner tijd ook terug. Voor de grap zeiden we vorig jaar wel eens: ‘Jij zit op Aruba en ik op de Malediven, twee heel populaire vakantiebestemmingen, wat wil je nog meer?’ Maar door corona was het vooral een zware periode en zeker geen wuivend paradijs met palmbomen.”
Ondanks het natte en koude weer in Nederland is hij vooral heel blij met zijn plannen. “Ik vind het geweldig om dit project op te gaan bouwen. En het komende jaren verder uit te bouwen.”

Kader met raster: Succesvolle Sallandse voetballer en trainer

De nu 65-jarige Martin Koopman is de zoon van Lau Koopman, een van de oprichters van het bekende wegenbouw- en grondverzetbedrijf Reko in Raalte. Hij speelde in de jeugd bij Rohda Raalte, toen nog hoofdklasser. Na zes wedstrijden in het eerste (na een schorsing van Fully van Dam) moest hij terug naar de jeugd. Na een proefwedstrijd kreeg hij in 1975 een contract bij Go Ahead Eagles en veroverde in Deventer dat eerste seizoen al een basisplaats. Na 152 wedstrijden en 10 goals vertrok Koopman in 1982 naar FC Twente. In Enschede maakte hij in zijn eerste seizoen degradatie naar de Eerste divisie mee en het jaar erop promotie. Koopman werd aanvoerder en zou zeven seizoenen in Enschede blijven. Hij kwam in 176 competitieduels tot 36 doelpunten. In 1989 tekende hij bij Cambuur, waar hij spelen kon combineren met trainen (van het tweede elftal). In 1991 stopte hij op 35-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière met 425 wedstrijden en 52 goals op het hoogste niveau. Zijn lange loopbaan als (assistent-)trainer en hoofdcoach voerde hem daarna in Nederland langs Cambuur, Go Ahead Eagles, NEC, FC Groningen, FC Den Bosch, SC Veendam, Roda JC, Sparta en RKC. In het buitenland was hij actief in onder meer Saoedi Arabië, China, Griekenland, Congo, Ghana, Ethiopië, Oman (twee keer), Aruba en als laatste de Malediven.

Foto: In 2002 was Martin Koopman bondscoach van het nationale elftal van Saoedi Arabië. Na het winnen van de Arab Cup in Koeweit werden het team en Koopman ontvangen door de toenmalige koning Fahd bin Abdoel Aziz al-Saoed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.