Stukkies als kroketten uit de muur van Arjan Pronk

Bundel vol fantasierijke bespiegelingen over rock-‘n-roll, de natuur en de mensaapLUTTENBERG – “Een enorme persoonlijke keutel”, zo noemt Arjan Pronk uit Luttenberg zijn eerste boek ‘KIL’ zelf. De bundel omvat 53 columns, of ‘stukkies’ zoals de muzikant (ex-bassist van Bökkers) ze liever noemt, die voor een aanzienlijk deel eerder online en op social media verschenen. Een boek vol met fantasierijke verhalen en bespiegelingen over rock-‘n-roll, de Sallandse cultuur, de natuur, paranormale verschijnselen, stront, de mensaap, bier, religie en vrouwen. En Pronk dient dat alles, zoals hij het zelf omschrijft, op met de nodige jus: “Raaskallen zonder gaas!”

Want laat Pronk maar lullen. Je gooit er een kwartje in en hij ratelt, als ie er zin in heeft, zo een uur verder. Als begenadigd prater neemt hij afslag na afslag, vermengt hij anekdotes met filosofie en vaak fel aangezette persoonlijke meningen en zal hij het nooit nalaten om te benadrukken wat een banaal wezen de mensaap is. En dat is dus ook wat hij doet als hij aan het schrijven is. Tekstuele jazz noemden we het eerder al. Pronk moet erom lachen. “Ik zou dat zelf niet zeggen. Maar dat komt ook omdat jazz een beetje een arty-farty vibe heeft. Dat terwijl het in de hoogtijdagen een dikke heroïne-scene was, waarbij het allemaal draaide om vrijheid.”
In zijn stukkies lopen observaties en herinneringen over in fantasie. Want neem alsjeblieft niet alles wat hij schrijft voor waar aan. “Ik hecht nul waarde aan de waarheid”, stelt hij niet voor niets. “Lui die me kennen zullen er dingen uit kunnen halen waar ze bij zijn geweest, maar ik neem de vrijheid om drie events aan elkaar te koppelen.” Zo zal de lezer die niet uit de regio komt, misschien een wat een vreemde kijk krijgen op het Sallandse kroegleven. Want in de wereld van Pronk zitten de cafés vol met paradijsvogels, dorpsgekken, onaangepaste rockers, mooie vrouwen en lompe boeren. Pronk begint te grijnzen. “Het is ook wat ik doe in de rock-‘n-roll: dingen uitvergroten. Maar laten we de onaangepastheid hier in de jaren negentig alsjeblieft niet onderschatten. Ook een bijzondere tijd, bijna als de seventies, maar dan met iets meer welvaart. En als je, zoals ik, al sinds je 15-de in bandjes speelt dan ben je ook al de nodige persiflages en gekke dingen tegengekomen.”

Uitlaatklep

Hij begon te schrijven in coronatijd. Als extra uitlaatklep. Bökkers lag uit elkaar, optreden kon niet meer. Met zijn eigen band Pronk nam hij ondertussen een tweede plaat op (die dit voorjaar moet uitkomen). Daarnaast ligt er inmiddels ook een kinderboek klaar en repeteert hij ook weer met zijn vorige band The Horse Company. “Weet je, muziek maken, in de kroeg lullen, stukkies schrijven; het heeft allemaal met elkaar te maken. Ik ben altijd gek op taal geweest. Heb ook nog een blauwe maandag journalistiek gestudeerd. En als er vroeger stukkies moesten worden geschreven voor verjaardagen of bruiloften was ik ook vaak de klos. Dat staat verder los van het dialect. Ik praat dan wel altijd plat, maar in het plat schrijven, vind ik niks. Maar toch leggen veel mensen bij mijn stukkies de link met het dialect. Je kunt inderdaad altijd merken waar ik vandaan kom. Dat zijn mijn genen. Dat dat doorsijpelt in mijn stukkies en nummers is logisch. Maar dat maakt me geen dialectschrijver. De basisthema’s zijn universeel. Of je nou uit Luttenberg komt of uit Zimbabwe, dat maakt geen zak uit.”

Ramvol liefde

Dat in zijn stukkies vaak lichaamssappen en uitwerpselen een rol spelen, zal hij niet ontkennen. Wel dat er, zoals de schrijver van dit artikel stelt, nogal eens wat ‘helligheid’ in zijn werk zit. “Ik hoor wel eens van anderen dat ik dingen durf te zeggen die een ander niet durft. Dat vind ik fijn om te horen, dat wel. Maar het boek zit ook ramvol liefde en romantiek. Met een bult pis eroverheen. Ik houd van expliciete teksten en smerigheid. Roald Dahl heb ik altijd mooi gevonden. Maar dit boek is niet ontstaan omdat ik iets te zeggen heb dat eruit moet. Mijn nummers ontstaan ook nooit met voorbedachte rade. Ik laat het er gewoon uit komen. Als ik begin te schrijven, weet ik nooit waar het naartoe gaat.”

Eieren

Pronk neemt geen blad voor zijn mond. Politiek correct is zijn werk niet. En dat is ook de bedoeling. “Want als je had gezegd dat het dat wel is, had ik een bierflesje in je reet geduwd. Als iets niet met politieke correctheid heeft te maken, dan is het rock-‘n-roll, schrijverij, eigenlijk alles wat met creativiteit te maken heeft. Niet dat ik daar bewust mee bezig ben, maar er zijn nog maar weinig plekken waar je in vrijheid bezig kunt zijn, als dat daar ook al niet meer mag, dan wordt het wel heel schraal. Weet je wat het is: eieren moet je uitbroeden of opvreten. Niet erop gaan lopen. Ik weet dat niet iedereen mijn werk leuk zal vinden, maar dat kan me niks verrekken, ik ga daar geen rekening mee houden. Ik kom lui tegen die zeggen dat ze sommige stukkies niks vonden. En dan denk ik: ‘Daar ben ik blij van, het was een belediging geweest als jij het mooi had gevonden’.” Maar ook hij geniet van complimenten: “Wilfried Finkers zei dat hij het las als kroketten uit de muur.”

‘KIL’ is 288 pagina’s dik en wordt uitgegeven door de Achterhoekse uitgeverij Fagus. Het boek (à 20 euro) is onder andere verkrijgbaar via pronkspul.nl en bij diverse boekhandels in de regio. ISBN/EAN: 978-94-91634-99-4.

Kader met raster: Selfie

En de titel KIL? Eigenlijk ontstaan als een grapje. Maar ook een beetje: ‘Life imitating art’ (of andersom). “Ik kreeg een berichtje van iemand die voor de gein vroeg of mijn gedichtenbundel al klaar was. Ik was aan het wandelen en had toevallig net die foto op de voorkant gemaakt. Een selfie. Met een app heb ik die snel bewerkt tot een titelpagina. Met in het groot ‘KIL’ erop. Het was nogal koud die dag. Kil dus. En ik keek ook nogal ‘nösterig’ op die foto. Die afbeelding heb ik toen teruggestuurd. ‘Komt eraan.’ Maar het was te mooi om niet te gebruiken voor mijn eerste bundel.”