Sallandse scholieren kunnen met virtual reality-bril vanaf de bank bedrijven bezoeken

RAALTE – Platform Techniek Salland lanceert het Virtual Reality Bedrijfservaringenplatform. Scholieren op middelbare scholen in de regio kunnen een uniek kijkje nemen bij vijftien Sallandse technische bedrijven. Dit zonder de bedrijven fysiek te bezoeken. Met een VR-bril kunnen de scholieren namelijk overal om zich heen kijken.

Op een interactieve manier worden ze meegenomen op de werkvloer, gefilmd in 360 graden. “Een uitkomst in tijden van corona, waarbij fysieke bedrijfsbezoeken niet mogelijk zijn. En een aanvulling op fysieke gastlessen en bedrijfsbezoeken in tijden zonder corona”, zo stelt het platform. “Het is een middel om de technieksector onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd scholieren te helpen bij het maken van keuze voor de toekomst. Keuzes die jongeren al op jonge leeftijd moeten maken.”
De VR-brillen krijgen de middelbare scholen aangeboden door Platform Techniek Salland, zodat de leerlingen ook thuis de VR-filmpjes kunnen bekijken.
De VR bedrijfservaringen zijn samengebracht op het VR platform. Leerlingen krijgen via school een inlogaccount. Op het platform worden (geanonimiseerde) data verzameld voor zowel de school als het bedrijfsleven. “En dat is uniek, want een dergelijk platform bestaat niet in Nederland.”

Uitbreiding

Op dit moment staan van vijftien technische bedrijven de VR bedrijfservaringen op het platform. De bedrijven zijn allemaal verschillend van elkaar. “Het is een mooie basis om mee te beginnen, maar het is de bedoeling dit aantal de komende tijd verder uit te breiden.”
Naar verwachting maken de eerste scholieren na de kerstvakantie kennis met de VR bedrijfservaringen. Aan het project hangt een prijskaartje van zo’n twee ton. De helft wordt bekostigd met een Leader-subsidie (EU, provincie Overijssel en gemeente Raalte); de andere helft met privaat geld, onder andere een bijdrage van de deelnemende bedrijven.