Sallandse ontwerpers publiceren manifest over ontwikkeling platteland

BROEKLAND – Salland is het land van havezathen, keuterboerderijtjes, weides, bossen, boomgaarden en moestuinen. Als het aan ontwerpers Harry ten Have en Marten Jansen ligt, blijft dat zo. In hun vorige week gepubliceerde manifest ‘Transformeren op het Sallandse platteland in zeven overzichtelijke stappen’ delen ze hun visie op de transformatie van (voormalige) boerenerven op het Sallandse platteland. “Functies toevoegen met behoud van karakteristieke kenmerken, dát is ons doel.”

Marten Jansen: “Boerenbedrijven houden op te bestaan met steeds meer leegstand als gevolg. Bedrijven en particulieren buiten de agrarische sector tonen interesse in het buitengebied, vanwege de ruimte. Het resultaat over honderd jaar als we niets doen: een wirwar aan gebouwvormen, materialen, erfindelingen, planten en bomen. Kortom, verrommeling. Dat willen we voorkomen. We hebben ideeën over hoe dat te doen.”
Harry ten Have: “Op het Sallandse platteland is plaats voor zowel de zoveelste generatie van een boerenfamilie die hier zijn wortels heeft als voor de Randstedeling die bewust kiest voor een leven op het platteland. Het kan samen, het leeft samen, het gaat samen, mits we het veranderingsproces in harmonie met elkaar ingaan. Het komt neer op zorgvuldigheid, historisch besef en balans. De vragen die leven, ook de praktische, behandelen we in onze uitgave.”
Een van de belangrijkste stelregels volgens Marten: “Ontwikkelen in het buitengebied doe je niet uitsluitend voor jezelf, want je bent er min of meer te gast. Er is veel mogelijk, zolang je rekening houdt met het hogere doel, namelijk: een herkenbaar platteland in Salland, nu en over honderd jaar.”

De uitgave ‘Transformeren op het Sallandse platteland in zeven overzichtelijke stappen’ is gratis beschikbaar via staging2.martenontwerpt.nl/salland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.