Home / Opinie / Rick Evers: Ode aan het kerstpakket

Rick Evers: Ode aan het kerstpakket

Ik zie mezelf nog zo fietsen. Een jaar of zestien was ik. Eén hand aan het stuur en de andere hand ondersteunde de grote doos op de bagagedrager. Ik had van mijn werkgever mijn eerste kerstpakket gekregen. Opgewonden fietste ik naar huis, zo snel als ik kon. Met mijn ouders sprak ik af dat zij de ingrediënten kregen waarmee ze konden koken. Wat ik meteen weg kon snaaien, hield ik zelf.

Inmiddels zijn we een millennium verder en is er veel veranderd. Niet alleen de werkgever, maar ook het kerstgeschenk. We krijgen tegenwoordig namelijk een cadeaubon. En dat is niet omdat mijn werkgever dat makkelijker vindt, maar omdat mijn collega’s dat zelf willen. Er kwam een enquête en het merendeel vinkte ‘cadeaubon’ aan. En daar maken mijn collega’s dus een denkfout.

Een kerstpakket moet gewoon een kerstpakket zijn. Een grote, vrij zware doos die je met de nodige nieuwsgierigheid mee naar huis neemt. Thuis maak je hem open en kom je eerst allemaal irritante sliertjes tegen. Maar dan komt het. Een potje jam. Lekker. Een zakje olijven. Niet jouw ding, maar vooruit. Een fles biologische appelsap. Mwah. Ragoutcups. Uiteraard. Altijd ragoutcups. Chocolaatjes. Kijk, het wordt beter.

En uiteraard zit er ook altijd iets niet-eetbaars in. Vaak een schaaltje dat eigenlijk niet past bij de rest van je servies. Of iets dat je zelf nooit bij Blokker gekocht zou hebben. Verder natuurlijk een blikje ragout, anders heb je niets aan de cups. Een zak chips die er te gezond uitzien om lekker te zijn. Houdbare slagroom, ananasschijven en een flesje rood. Het thema van het pakket is je ontgaan, maar het uitpakken was een feest.

Zou je dit alles inruilen voor een cadeaubon van vijftig euro? Natuurlijk. Achteraf wel. Maar daar gaat het niet om. Een cadeaubon geeft geen spanning over wat erin zit. Een cadeaubon is geen heerlijke ergernis over dingen waar je niets aan hebt. Als ik op mijn zestiende met kerst van mijn werkgever een cadeaubon had gekregen, had ik me er niets van herinnerd. Helemaal niets. Een cadeaubon is geen kerst.

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.