Rick Evers: Het jaar van de otter

Dit is mijn laatste column van 2021. En ik realiseer me dat ik ook dit jaar weer een boel flauwekul de krant in heb geslingerd. Veel klein leed, persoonlijke ergernissen en vooral huis, tuin en keukenonderwerpen. Bloedserieus werd het zelden. Meningen over Mark, Hugo en de coronamaatregelen zijn er al genoeg. Daar hoef ik mijn plasje niet overheen te doen.

Het voordeel is dat er hierdoor ruimte komt voor andere dingen. Bijvoorbeeld de otter. Het jaar 2021 was namelijk het jaar van de otter. Wist u niet hè? Daar is in het acht uur journaal geen plek voor. Tegen al het Marco Borsato-geweld, de boosterbulletins en Max-mania is de otter niet opgewassen. Best sneu eigenlijk. Is het eindelijk zijn jaar, is er niemand die het opvalt.

En áls er al over de otter gepraat wordt, gaat het meestal niet eens over het beestje zelf. Dan gaat het over iemand die stinkt als een otter, zweet als een otter, zo scheel is als een otter of slaapt als een otter. En heel eerlijk, ik vind dat sneu. Alsof otters scheel zijn en de hele dag zweterig in hun bed liggen te stinken. Terwijl het tegendeel waar is hè. Otters zijn schone, maar ook hardwerkende dieren. Bovendien kunnen ze acht uur achter elkaar zwemmen. Iets wat alleen Maarten van der Weijden ze nadoet.

Maar gelukkig gaat het goed met de otter. Het beestje was uitgestorven toen ik tien jaar oud was, maar inmiddels leven er weer een kleine 500 in ons land. Vooral dankzij de verbeterde waterkwaliteit kunnen we in het oosten van het land zomaar een otter tegen het lijf lopen. En als dat gebeurt, probeer de otter dan vooral niet te aaien. Hij eet eigenlijk alleen vis, maar kan uw vingers zomaar aanzien voor visfrietjes.

Over een paar dagen loopt het jaar van de otter ten einde en gaan we over naar 2022. En als u hoopt dat ik in 2022 eindelijk mijn serieuze kant laat zien, moet ik u teleurstellen. Het zal opnieuw 52 wekenlang bijna nergens over gaan. Maar ik doe het wel met liefde. Blijf gezond en tot volgend jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.