Raalte wil dé evenementengemeente van Oost-Nederland worden

Concept-beleid: plek voor extra evenementen; subsidie voor nieuwe initiatieven en experimenten

RAALTE – De gemeente Raalte heeft de ambitie om dé evenementengemeente van Oost-Nederland te worden. Daarom wil de gemeente meer mogelijkheden bieden aan organisatoren om zo gemakkelijk mogelijk een evenement te organiseren. Wel mogen de openbare orde en de veiligheid niet in het geding komen. Ook zijn eventueel nieuwe (grote) evenementen welkom, als die tenminste een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het bestaande aanbod. Dat alles staat in het nieuwe concept-evenementenbeleid dat is voorgelegd aan de raad.

Het Raalter college wil onder andere het maximum van zeven evenementen per kern loslaten. “Per evenement en evenementenlocatie kijken we naar wat er wel en niet kan en gaan we in overleg met de omgeving.” Daarnaast is het de bedoeling om een stimuleringssubsidie beschikbaar te stellen voor (nieuwe) initiatieven, die zonder geld van de gemeente niet van de grond zouden komen. Na een opstartperiode van drie jaar moeten ze dan wel financieel zelfredzaam zijn. Of het moet zijn dat er geen goed verdienmodel mogelijk is, maar het evenement wel van grote maatschappelijke waarde is op het gebied van cultuur, beweging, duurzaamheid, toegankelijkheid en gezondheid
Ook is het de bedoeling om een eenmalige financiële bijdrage aan te bieden voor vernieuwende concepten en experimenten op het gebied van duurzaamheid. Want, zo constateert de gemeente: om binnen de mogelijkheden van evenementenorganisatoren daadwerkelijk te komen tot verduurzaming is best ingewikkeld. Tegenover meer duurzaamheid staan immers (doorgaans) hogere kosten. De gemeente geeft dan ook aan geen verplichtingen op te willen leggen aan organisatoren, maar hen wel te willen stimuleren om zo duurzaam mogelijk te werken. Dat kan dus onder andere met het financieren van experimenten. Ook is het de bedoeling om de samenwerking tussen gemeente en evenementenorganisatoren (ook onderling) te versterken. Dat moet dan gebeuren met jaarlijkse netwerkbijeenkomsten. Waarbij er dan ook extra aandacht komt voor duurzaamheid en de resultaten van eerdere experimenten.
De gemeente wil de leges voor niet-commerciële evenementen laag houden en niet verhogen. De leges dekken op dit moment overigens slechts 6 tot 10 procent van de kosten die de gemeente maakt. Wel wil de gemeente onderzoeken of er voor commerciële evenementen een meer kostendekkend bedrag aan leges mogelijk is. Daarnaast wil de gemeente organisatoren uitdagen om met voorstellen te komen om de regelgeving beter toepasbaar te maken.
Daarnaast is het de bedoeling om nog meer naar buiten te treden als evenementengemeente. Daartoe moet dan de samenwerking worden gezocht met Salland Marketing en organisatoren.

Geen vrijbrief

Het betekent allemaal overigens geen vrijbrief om van de gemeente een evenementenjungle te maken. Want de openbare orde en de veiligheid mogen dus niet in het geding komen. En zo schrijft de gemeente in het concept: “Tegelijkertijd blijven we oog houden voor een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid. We willen meer inzicht in hoe de omgeving de belasting door een evenement ervaart, voeren samen met organisatoren en omgeving het gesprek en maken afspraken, zowel vooraf, tijdens als na het evenement.”

Bekijk het concept-beleid via staging2.raalte.nl/evenementen. De raad bespreekt het concept tijdens het rond-de-tafelgesprek van de gemeenteraad op 16 december.

Kader met raster: Belang

Raalte wijst in de beleidsnota op het belang van evenementen. Daarbij draait het onder andere om de economische impulsen (bijvoorbeeld de werkgelegenheid, bestedingen die bezoekers van elders doen en de bedrijvigheid in de gemeente) en het welzijn (evenementen dragen bij aan levendige en hechte gemeente en aan de uitstraling van Raalte). Tevens vormen evenementen een bron van inkomsten voor verenigingen en maatschappelijke en culturele instellingen.

Kader met raster: Enquête

Uit de enquête naar aanleiding van de actualisatie van het evenementenbeleid in september 2020 blijkt dat de evenementenorganisatoren de dienstverlening van de gemeente al met een gemiddeld cijfer van 7,5 waarderen. In 65 procent van de toelichtingen staat een compliment voor de gemeente. Vijf organisatoren beoordelen de gemeente met een onvoldoende. De redenen: te veel gedoe voor organisatoren, te streng en te weinig mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.